site.btaНа научна конференция в Лондон, на 17 ноември 1999 г., учени обявяват, че са възстановили кода на испанския грип от 1918 г.

На научна конференция в Лондон, на 17 ноември 1999 г., учени обявяват, че са възстановили кода на испанския грип от 1918 г.
На научна конференция в Лондон, на 17 ноември 1999 г., учени обявяват, че са възстановили кода на испанския грип от 1918 г.
Оукланд (1918) На снимката, предоставена от Библиотеката на Конгреса на САЩ, медицински сестри, доброволци от Американския червен кръст, се грижат за пациенти с грип в общинската аудитория в Оукланд, използвана като временна болница. (Едуард А. "Док" Роджърс/Библиотека на Конгреса на САЩ чрез AP)

На международна конференция на вирусололози в Лондон, Великобритания, състояла се на 17 ноември 1999 г., е обявено, че е възстановен кодът на грипния вирус, познат като “испанска болест”. 

Инфлуенцата причинява смъртта на над 40 млн. души през периода 1918-1920 г. Според учените днес се смята, че заболяването е тръгнало от САЩ, но е познато с името “испаска болест”, защото при появата му в края на Първата световна война в повечето страни има военна цензура, докато в неутралната Испания няма информационни ограничения и в печата се появяват съобщения за вирусната епидемия. 

В своите бюлетини БТА съобщава както за научното откритие на норвежки и американски учени, така и за появата на инфлуенцата в Европа през 1918 година: 

Възстановен е кодът на грипния вирус, причинил смъртта на над 40 милиона души през 1918-1919 г.

Лондон, 17 ноември 1999 г. /БТА/ Сензационни данни за строежа на смъртоносния вирус на "испанската болест", убил над 40 милиона души през 1918-1919 г., са били съобщени на международна конференция на вирусололози в Лондон, предаде Ройтерс. Направена е голяма крачка напред към предотвратяването на бъдещи глобални епидемии от типа на "испанската", която в някои страни е причинила смъртта на от пет до 60 процента от населението.

Генетиците тепърва ще изготвят последователността на целия геном на вируса, за да получат пълната картина на строежа му, но вече знаят, че генът за синтез на хемаглутинин на вируса от 1918 г. е по-тясно свързан с птичи щамове на вируса, отколкото с човешки щамове и че вирусът вероятно се е приспособявал в организма на хората още преди 1918 г.

Две международни групи учени, работещи на Шпицберген и Аляска, са отворили десетки гробове на жертви на испанската болест от 1918 г. От шест замразени трупа на млади миньори във вечните ледове на Шпицберген (Норвегия) са били взети тъканни проби от мозъка, бъбреците, белите дробове и далака и извлечената от тях вирусна РНК е позволила да се дешифрира генният код на смъртоносния микроорганизъм. Сравнения с белодробна тъкан, запазена от жертва на грип в Америка, и с тъкан от жена, погребана във вечните ледове на Аляска, показали, че вирусът е свързан с вируса на испанската инфлуенца, но се е развил по различен начин в САЩ и Европа.

Установено е и нещо невероятно - че сегашните щамове на вируса, които всяка есен и зима предизвикват грипни епидемии в северното полукълбо, съдържат части от вируса на "испанската болест", който навремето е поразил не само белите дробове, а и повечето от вътрешните органи на заразените хора.
"Въз основа на наличната генетична информация открихме болестотворните детерминанти и вече можем да ги търсим чрез съществуващите системи за контрол", каза д-р Род Даниълс от Националния институт за медицински изследвания в Лондон. Вероятно бихме могли да открием вирус, който се развива в определена посока и предварително да изготвим ваксина, която ще потисне развитието му", добави той. 

В следващите години това откритие предизвика някои притеснения за използване на данните за военни цели, сочи информация в БТА от средата на 2003 г.:

Грипът може да е следващото биотерористично оръжие

Лондон, 1 юли 2003 г. /БТА/ Забравете за антракса и едрата шарка, грипът може лесно да се превърне в следващото оръжие за масово унищожение, предупреждават учени от Тексаския университет, цитирани от Ройтерс.

Генетиците почти завършват дешифрирането на генома на вируса, причинил епидемията от инфлуенца през 1918 г. Като се има предвид, че грипният вирус е леснодостъпен и може да причинява повече смъртни случаи, отколкото се смяташе преди, възможността за генетично инженерство на вируса и пренасянето му в аерозолна форма създава огромен потенциал за биотероризъм. Пишейки в Джърнъл ъв дъ роял съсайъти ъв медисин, екипът, ръководен от д-р Мохамед Маджид, отбелязва, че през миналия век поредица грипни епидемии от Испания до Русия и Хонконг са убили милиони като вирусът естествено е мутирал.

Учените подчертават, че определянето на последователностите на генома на вируса, причинил епидемията от "испанската болест", е почти завършило и това отваря вратата за безскрупулни учени, които могат да създадат още по-силен вирус. Учените изтъкват още, че докато заразяването става обикновено чрез допир между хората,  болестта лесно се разпространява и чрез капчици във въздуха.
Достатъчно е евентуален терорист да пръсне аерозол, съдържащ превърнатия в оръжие вирус, в салона на пътнически самолет, за да предизвика глобално заразяване.

За разлика от агенти като вируса на едрата шарка, които строго се пазят, грипният вирус е относително леснодостъпен. Поради това че се среща естествено, началото на умишлено предизвикана епидемия няма да предизвика особена паника сред медиците. Това означава, че болестта ще изпревари хората, опитващи се да се борят с нея.
Освен това грипният вирус е привлекателен за биотерориста заради краткия си инкубационен период и заради това, че е неуязвим спрямо имунизация, след като човек е бил изложен на действието му.

Авторите на материала набелязват някои изисквания за бързо реагиране на потенциалната заплаха. Противогрипната имунизация трябва да се засили, охраната на лабораториите - също, антивирусни лекарства трябва да се складират и трябва да се бди за възникване на епидемии. Правителствата пък трябва да вземат мерки за съоръжаването на сградите с филтри и сензори.

Връщайки се един век назад - през военновременната 1918 г., БТА, чрез кратки съобщения, разказва за разрастващата се в цяла Европа епидемия: 

Будапеща, 2 юли 1918 г. /Кор. бюро/ Испанската болест, придружена от треска, но без опасни признаци, биде констатирана в Будапеща у 30 души войници и 18 руски пленници. Досега не е констатиран нито един случай между гражданското население.

***

София, 3 юли 1918 г. Преди няколко седмици вестниците съобщиха, че в Испания, а след това и във Франция се появила епидемично един вид инфлуенца. Съобщенията от съглъшенски източник, по този случай, гласяха тенденциозно, че болестта в Испания била смъртоносна. Това поведение на съглашенските източници е лесно обяснимо, тъй като те искаха да спрат населението във Франция, което притиснато от германците, търсеше прибежище в Испания.

Според съобщения от Германия и Будапеща, и там били констатирани заболявания от особен вид инфлуенца. По този случай председателят на бактеорологическия институт в Берлин д-р Зелигеман е заявил: Касае се за един вид инфлуенца, която има епидемичен характер. Същият вид инфлуенца е бил разпространен в цяла Европа през 1889 и 1893 г.
Един член на Коховия институт в Берлин е лекувал вече такива болни и установил със сигурност бацила на инфлуенцата. Според неговите наблюдения, болестта се придружава от силна треска, която трае няколко дена. Болестта преминава без да остави каквито и да било последици. Към нея са предразположени повече младите хора. Лекарите подчертават единодушно, че няма основание за безпокойство.

***

Букурещ, 16 юли 1918 г. /БТА/ В. “Стягул” съобщава от Яш (Румъния - бел. ред.): Случаите от заразителната испанска болест се явяват всекидневно, но техният брой не е тъй голям, че да тревожи обществото.

***

Науен, 25 юли 1918 г. Франкфуртският професор Коле е открил, че причинителят на испанската болест не е бацилът на инфлуенцата /тагилус/, а един особен кокус, който при специално отхранване се развива в дълги верижки, отчасти отделно, отчасти заедно с бацила на пневмонията.

***

Цюрих, 18 август 1918 г. Според едно съобщение от Атина, в Гърция се появила исапнската болест в много силна форма. Имало много смъртни случаи. Разпространявал се също и тифусът. 

***

Лондон, 14 септември 1918 г. /Ройтер/ Г-н Лойд Джордж (министър-председател на Великобритания - бел. ред.) страда от инфлуенца със силна треска и с болки в гърлото. Той трябва да пази леглото и е принуден да се откаже от всичките си поети засега задължения.

***

Лондон, 15 септември 1918 г. /Ройтер/ Г. Лойд Джордж прекара един доста задоволителен ден, но след обяд температурата се повиши малко и се почувства изтощение.  Г-н Лойд Джордж се държи спокойно дотолкова, доколкото обстоятелствата позволяват това.

***

Стокхолм, 20 септември 1918 г. /Кор. бюро/ Есенните маневри са отложени поради разпространението на испанската болест, която върлува главно из казармите. През последните дни са се разболели 21 029 войници: съобщават за 78 смъртни случаи. Епидемията върлува особено в областта Норланд. 
Червеният кръст открива болници.

***

Стокхолм, 20 септември 1918 г. /Кор. бюро/ Вестманландският херцог, принц Ерик, малкият син на кралската двойка, се помина тази сутрин от пневмония на възраст 29 години.

***

Копенхаген, 26 септември 1918 г. /Кор. бюро/“Национал Тиденде” се научава от Малмьо, че през този месец в Швеция са умрели от испанска болест 800 души. Вчера само имало 60 смъртни случая.

***

Лугано, 1 октомври 1918 г. /Кор. бюро/Съобщават от Падуа, че хилядите смъртни случаи се дължали на появилата се епидемия.

***

Берлин, 10 октомври /Волфбюро/ В някои части на Германия, особено в Хамбург и Силезия, испанската болест взема характер на епидемия.

В поверително сведение, предаващо думите на български войник връщащ се от Македония се споменава за положението на фронта: 

Сведения от Македония

София, 31 октомври 1918 г., Константин Величков, родом от София, войник от I полк, сполучил да избяга с пет-шест души войници, като временно се прикомандирова към една наша полска болница в Скопие. Той потеглил от Скопие на 20 октомври и разказва следното:
Много наши и френски войници мрат от испанската болест. 
Отначало в Скопие плъзнали френски войски, та нямало изтъпления. Администрацията в Скопие е сръбска, но под контрола на френския комендант…

***

София, 14 ноември, 1918 г.  Членовете на районните хигиенически комисии при I-ва градска част се задължават да се явят непременно на извънредно заседание във вторник, на 19 т.м., в помещението на II-ра градска лечебница, в 3 ч. следобяд.

***

Малта, 18 декември 1918 г. /Радиотелеграма/ В. ”Таймс” обнародва едно изчисление, според което, в последните три месеца, са умрели от испанска инфлуенца и пневмония шест милиона души по целия свят.

 

/ГИ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 00:41 на 21.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация