site.btaЕпископ Евгений Босилков и още трима католически свещеници са разстреляни в нощта на 11 ноември 1952 г. за дейността си срещу комунистическия режим

Епископ Евгений Босилков и още трима католически свещеници са разстреляни в нощта на 11 ноември 1952 г. за дейността си срещу комунистическия режим
Епископ Евгений Босилков и още трима католически свещеници са разстреляни в нощта на 11 ноември 1952 г. за дейността си срещу комунистическия режим
София (29 септември 1952) Процесът срещу католическата заговорническа организация в България в Съдебната палата в София. Подсъдимият епископ Евгений Ливиджов Босилков на подсъдимата скамейка. Пресфото-БТА, снимка: Рачо Стоянов/архив

Монсеньор Евгений Босилков - български католически епископ на Никополската епархия, и католическите свещеници Камен Вичев, Павел Джиджов и Йосафат Шишков, осъдени по т. нар. католически процес, са разстреляни в нощта на 11 ноември 1952 г. Те са арестувани и обвинени в създаване на "шпионска и заговорническа католическа организация в България". Тя включвала 40 души, сред които 27 свещеници и една монахиня. Съдебният процес срещу тях започва на 29 септември 1952 г., а на 3 октомври 1952 г. Върховният съд произнася присъдите. На смърт чрез разстрел и пълна конфискация на имуществото им са осъдени епископ Евгений Босилков, отец Йосафат Шишков, отец Павел Джиджов и отец Камен Вичев. За останалите 36 подсъдими присъдата е лишаване от свобода (от 1 до 20 години) и пълна или частична конфискация на имуществата им. 

В архивите на бюлетина „Вътрешна информация“ на БТА могат да се прочетат подробности, които дават представа за обстановката дни преди процеса:

Вярващите католици от село Калояново заклеймяват престъпната дейност на своите свещеници

Калояново, Пловдивско, 27 септември 1952 г. /БТА/ Вярващите католици от селото посрещнаха с гневно възмущение изнесеното в публикувания обвинителен акт за предателската шпионско-подривна дейност на разобличената група католишки духовници. На махленски събрания те заклеймяват противонародната дейност на забравилите своя народ и вяра духовници, които за пари са се продали на международната реакция. В своите изказвания честните селяни изтъкват, че едва след прочитането на обвинителния акт са разбрали къде са отишла парите, събрани във вид на помощ от техния свещеник Антон Иванов Карагьозов, съучастник в шпионаж, и защо той е живял така охолно и богато. Вярващите католици от с. Калояново решително осъждат противонародната постъпка на продажните “божи служители”, които, възползвали се от свободата, която им дава народната демокрация в България, са искали да пречат на нашия трудолюбив и миролюбив народ да изгражда своето щастливо социалистическо бъдеще.
Трудещите се от с. Калояново искат за предателите в расо най-сурово наказание.

Самият процес е описан подробно в архивите на БТА: 

Процесът срещу шпионската и заговорническа католическа организация в България започна

София, 29 септември 1952 г. /БТА/ Тази сутрин в голямата зала на Съдебната палата, при пълна публичност, започна процесът срещу шпионската и заговорническа католическа организация в България.

Големите престъпления и злостната противонародна дейност на обвиняемите са привлекли стотици столични трудещи се, които са изпълнили залата. Съседни зали, радиофицирани специално за процеса, също така са изпълнени с граждани. На процеса присъстват и голям брой представители на чуждестранни вестници и агенции - на ТАСС, "Правда", “Известия”, "Совинформбюро”, от страните с народна демокрация, от капиталистически страни и представители на столичния печат…

…В съдебната зала са изложени голям куп веществени доказателства, намерени при обиска на подсъдимите: две радиопредавателни и приемателни станции, (…) шифри, циклостилни и пишещи машини, картечница, бойни пушки, бомби, пистолети, патрони, газови маски, бинокли, фотоапарати, златни монети, много медикаменти, боеприпаси и дp. 

В процеса са привлечени 40 подсъдими - членове на шпионската заговорническа католическа организация в България, за да отговарят за извършените от тях най-тежки престъпления против нашата страна - провеждане на шпионска, подривна и заговорническа дейност в служба на ватиканското и други чужди разузнавания, укриване на нелегални лица, подпомагане отявлени врагове на народа с пари и продукти, провеждане на вражеска агитация срещу народната власт, нейните мероприятия и срещу трудово-кооперативните земеделски стопанства, като за осъществяване на своите замисли не са се спрели пред никакви средства и са се готвели, в случай на нова война, да участват в нея против трудещия се български народ, СССР и страните с народна демокрация, против лагера на мира.
Съдебното дирене започна с разпита на първия подсъдим Камен Вичев Йонков.

***

Вторият ден на процеса срещу шпионската и заговорническа католическа организация в България

София, 30 септември 1952 г. /БТА/ Тези сутрин в голямата зала на Съдебната палата, при нараснал интерес на столичните трудещи се, продължи процесът срещу шпионската и заговорническа католическа организация в България.
Отново залите са изпълнени от стотици граждани, които слушат самопризнанията на подсъдимите за извършените от тях противонародни, вражески деяния, насочени към сваляне на законоустановената власт в нашата страна чрез въоръжена борба и предизвикване на чуждестранна интервенция.
Процесът се следи с голямо внимание и от голям брой представители на чуждестранния печат….

В извънредни издания на бюлетина “Вътрешна информация” са публикувани и части от разпитите на подсъдимите. Из разпитите на подсъдимите:

В своите обяснения пред съда подсъдимият Евгений Босилков разказа подробно за своята престъпна дейност. Той е един от организаторите и ръководителите на нелегалната шпионска организация на католическите свещеници в България и агент на ватиканското разузнаване.
Председателят Ст. Величков: Значи, какво целяхте вие с даването на тия сведения за политическото положение на страната на чуждите разузнавания и дипломати? Какво целяхте с това?

Подсъдимият Евгений Босилков: Първо за ония, които съм давал на Галони, аз знаех, че той ги докладва на Рим и че те вече ще служат за една цел, за мене невинаги напълно ясна. Но все пак знаех в какви води те ще плуват. На чуждите дипломати давах сведения със съзнанието, че ще мога да подпомогна премахването на народната власт…
Прокурорът П. Спасов: През време на следването в Италия и непосредствено след идването Ви в нашата страна какво беше вашето отношение към прогресивните движения въобще и към Съветския съюз?
Подсъдимият Евгений Босилков: Трябва да подчертая, че отношението ми беше отрицателно…

***

Председателят Ст. Величков: Каква беше вашата дейност до разтурянето на чуждите училища у нас през 1948 година? 
Подсъдимият Камен Вичев: Старал съм се да насаждам католическата вяра и съм въоръжавал учениците си с доводи, за да могат да защитават своята вяра против всички противни на нея течения. В църквата това ставаше само с намеци. В своите беседи преди 1944 година изрично съм отстоявал католическите схващания против комунистическите възгледи. В частни разговори пред малки групи аз нападах комунизма и неговите деятели, за да подбивам техния престиж… 

***
Председателят Ст. Величков: Как на практика след 9 септември вие провеждахте борбата против материализма и комунизма?
Подсъдимият Павел Джиджов: Като студент по стопански и социални науки в университета в град Сталин, през лекциите по диалектически материализъм съм вземал противно становище, като съм излагал християнските философски разбирания. Впоследствие почна нелегалната ми дейност…
Прокурорът П. Спасов: Съвместимо ли е с методите на католическите догми да водите борба с властта, и то с оръжие?
Подсъдимият Павел Джиджов: Не е съвместимо.
Прокурорът П. Спасов: Защо решихте да водите борба с въоръжени средства?
Подсъдимият Павел Джиджов: За премахване на властта.

***

Прокурорът П. Спасов: Вие казвате, че сте завербуван за агент на френското разузнаване от Жерве Кенар още през 1910 година. Къде е сега Жерве Кенар? Известно ли ви е, че той беше главен генерал?        
Подсъдимият Йосафат Шишков: Аз го зная главен генерал до 1949 година.
Председателят Ст. Величков: Какво е това главен генерал? 
Подсъдимият Йосафат Шишков: Шеф на ордена…
Прокурорът П. Спасов: Вие сте свикнали от 1910 година до момента на задържането ви непрекъснато да давате сведения на чужди страни против нашата страна. Какво е вашето отношение към нашата страна?
Подсъдимият Йосафат Шишков: Признавам, че съм бил враждебно настроен…        
Прокурорът Петрински: С каква цел шпионската ви дейност след 9 септември стана по-задълбочена? Считахте ли, че със сведенията, които предавахте, ще спомогнете за сваляне на народната власт?
Подсъдимият Йосафат Шишков: Такава беше мисълта ни.

В началото на октомври процесът навлиза в своята заключителна фаза, е посочено в бюлетина на БТА “Вътрешна информация". В извънредно издание на бюлетина от 3 октомври 1952 г. са представени пледоариите на прокурорите по делото. Из обвинителните пледоарии на прокурорите:  

Из обвинителната реч на прокурора Пенчо Спасов:

…Подсъдимият д-р Евгений Ливиджов Босилков, католически владика на Никополска епархия, родом от с. Белене, Свищовоко, се обявява като организатор и ръководител на нелегалната заговорническа организация по чл. 70, ал.1 от Н.3. и че е събирал и предавал на чуждото разузнаване поверителни сведения от политическо, стопанско и военно естество - по чл. 83, ал.1 от с.з.

Подсъдимият Босилков признава извършената от него престъпна деятелност - измяна и шпионаж против нашата страна. В обясненията си обаче неговата откровеност не можа да достигне до онази степен, при която да ни убеди, че той действително напълно съзнава тежестта на извършената престъпна деятелност и дълбоко се разкайва за сторените престъпления. Признанията му по моя преценка не са дълбоко искрени и разоръжаващи, а спекулативни, тенденциозни…

…В показанията на подсъдимия Босилков се съдържат данни за широки връзки с почти всички империалистически разузнавания в нашата страна…

…Развитата от подсъдимия заговорническа и шпионска дейност против нашата страна е имала за мотив обявяването на война от страна на империалистите на нашата страна… 

…С тази си деятелност подсъдимият Босилков, прикрит под расото на католически владика, е извършил най-тежките престъпления каквито нашият закон познава: измяна и шпионаж…

… В съдебното заседание подсъдимият Джиджов направи пълни признания, че е изразходвал от касата на семинарията суми за шпионски цели… Животът на подсъдимия Джиджов и на неговите събратя е цяла верига от престъпления от най-разнообразно естество - като почнете от шпионажа и свършите с вулгарната кражба…

…Подсъдимите в настоящия процес не само са спекулирали с религиозните чувства на вярващите християни да всяват омраза към народната власт и към нашата страна, но грубо са злоупотребили с толерантността на нашата власт към тяхното положение на католически свещеници…

…В омразата си и решителността си да водят борба "с всички средства" против народната власт подсъдимите замислили организирането на нелегални младежки групи, които да използват за събиране на сведения от поверително естество, а в подходящия момент да използват и за водене на въоръжена борба...

…Подсъдимият Йосафат Шишков се очерта в настоящия процес като един от най-старите шпиони в нашата страна. Още от 1910 година е бил завербуван да събира и предава поверителни сведения на френското разузнаване от тогавашния директор на католическия колеж в Пловдив – Жерве Кенар, който понастоящем е главен генерал на католическия орден "Августино-успенци”. От 1910 г. до заминаването на Жерве Кенар подсъдимият Шишков му е предавал поверителни сведения…

***

Последната дума на подсъдимите по процеса срещу шпионската и заговорническа католическа организация в България

София, 3 октомври 1952 г. /БТА/ Тази сутрин продължи процесът срещу шпионската и заговорническа католическа организация в България.
На предобедното заседание бе дадена последна дума на подсъдимите. Чувствайки своята огромна вина към родината, подсъдимите изтъкнаха престъпното влияние, оказвано им от шпионския и заговорнически папски център - Ватикана, и неговите пратеници в България, които са ги подтикнали към престъпна борба срещу народната власт в нашата страна.    

…В последната си дума те, позовавайки се на пълните си самопризнания, помолиха съда за милост и снизхождение, за издаване на строги, но справедливи присъди, за да им се даде възможност да намалят своята вина пред народа и родината.

С последната дума на подсъдимите процесът срещу шпионската и заговорническа католическа организация приключи.
Присъдата по делото бе прочетена днес след обед. 

***
 
Присъдата по процеса срещу шпионската и заговорническата католическа организация в България

София, 3 октомври 1952 г. /БТА/ Върховният съд на Народната република България в състав: председател Стефан Величков и членове: Димитър Спасов, Найден Малеев и съдебни заседатели: Драгой Коджейков, Христо Калайджиев, Васил Михайлов и Илия Игнатов и при прокурори Петко Петрински и Пенчо Спасов произнесе следната присъда по процеса срещу шпионската и заговорническа католическа организация в България:

По правилата на съвкупността по чл. чл. 70, ал I и 83, ал.I от Н.З. на подсъдимите Камен Вичев Йонков, Павел Йозов Джиджов, Йосафат Андреев Шишков, д-р Евгений Ливиджов Босилков - на смърт чрез разстрелване и пълна конфискация на имуществата им.

На подсъдимите д-р Петър П. Сарийски и Марислав Антонов Банчев - по на 20 години лишение от свобода и пълна конфискация на имуществата им.
На подсъдимите Петър Йозов Лавренов, Никола Иванов Барбов, Никола Димитров Сакъов, Георги Арнестов Георгиев, д-р Климент Паскалев Изпиров и Тодор Киряков Филков - по на 15 години лишение от свобода и пълна конфискация на имуществата им.

На подсъдимите Лино Маринов Драганов и Методи Димитров Стратиев - по на 14 години лишение от свобода и пълна конфискация на имуществата им.
На подсъдимите Купен Михайлов Георгиев, д-р Стефан Николов Караджов и д-р Христофор Иванов Драгов, Иван Петров х. Петров, Самуил Серафимов Джундрин, Лъв Бонев Рончев, Йосиф /Тимотей/ Иванов Зайков, Самуил Йозов Рончев, Лавренти Серафимов Стрехин, Мариян Йозов Петков и Стефан Андреев Коков - по на 12 години лишение от свобода и пълна конфискация на имуществата им.
На подсъдимите инж. Антон Банков Вълчев, Георги Манолов Георгиев, Никола /Горазд/ Костадинов Куртев, Рафаил Серафимов Станев, Антон Иванов Карагьозов, Тобия Тобиев Нонов, Георги Петров Митов, Стефан Иванов Гочев и Георги Димитров Сарафов - по на 10 години лишение от свобода и конфискация на половината от имуществата им.

На подсъдимия инж. Димитър Андреев Заяков - на осем години лишение от свобода.
На подсъдимия Храбър Марков Иванов - на шест години лишение от свобода.
На подсъдимата Свобода /Серафима/ Димитрова Ангюшева - на пет години лишение от свобода.
На подсъдимата Надежда Христофорова Зафирова - на три години лишение от свобода.
На подсъдимите Иван Павлов Станев и Славчо Сотиров Николов - по на една година и половина лишение от свобода.

Присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване.

След 1989 година разстреляните католически свещенослужители са реабилитирани. 
Епископ Евгений Босилков е обявен за блажен от папа Йоан Павел II на 15 март 1998 г. в Рим, а отец Йосафат Шишков, отец Павел Джиджов и отец Камен Вичев са обявени за блажени на 26 май 2002 г. от папата на тържествена меса в Пловдив. Католическата църква определя 13 ноември като Ден за поклонение на католиците от целия свят пред тяхното мъченичество, отбелязано е в бюлетините "Международна информация" и "Вътрешна информация":

Папата обяви за блажен епископ Босилков



Рим, 15 март 1998 г. (Специално за БТА от Христо Петров) Папа Йоан Павел Втори обяви днес за блажен убития през 1952 г. български католически епископ Евгений Босилков. За първи път в историята на Римокатолическата църква бе облаженствуван мъченик на сталинизма.



"Епископ Босилков е една от многото жертви, принесени от атеистичния комунизъм в България и другаде, в изпълнение на неговата програма за унищожаване на църквата.  В онези времена на сурови преследвания мнозина обърнаха поглед към него и от примера на неговата смелост почерпиха сила, за да останат верни
 докрай на евангелието," заяви Йоан Павел Втори на тържествената церемония в базиликата Свети Петър във Ватикана...


***

Папа Йоан Павел Втори провъзгласи за блажени католическите свещеници Камен Вичев, Йосафат Шишков и Павел Джиджов, разстреляни от комунистическия режим през 1952 г.



София, 26 май 2002 г. /БТА/ В началото на тържествената меса, която папа Йоан Павел Втори отслужва на централния пловдивски площад, Светият отец провъзгласи за блажени трима католически свещеници - успенци, разстреляни от комунистическия режим през 1952 г. - Камен Вичев, Йосафат Шишков и Павел Джиджов.


Светият отец обяви датата 13 ноември - деня на техния рожден ден за небето, в която да се чества тяхното възпоменание. Датата ще влезе в църковния католически календар.
Тримата са набедени за шпиони и са разстреляни заедно с монсеньор д-р Евгений Босилков, когото папа Йоан Павел Втори провъзгласи за блажен на 15 март 1998 г…


…И тримата свещеници са осъдени на смърт на 3 октомври 1952 г. и са разстреляни в нощта на 11 срещу 12 ноември 1952 г. заедно с монсеньор Евгений Босилков. И досега не се знае на кое място в Софийските гробища са погребани свещениците. 
С обявяването им за блажени тримата мъченици влизат в католическия календар и ще бъдат споменавани като небесни покровители.



***



Йоан Павел Втори изрази желание да отдаде почит на паметта на всички изповедници на вярата,
преживели мъченичество по време на комунистическия режим



Пловдив, 26 май 2002 г. /БТА/ Успехът на земния ни път зависи от това дали ще отговорим на Божията любов. Тримата свещеници-успенци, които днес с радост причислих към лика на Блажените, познаваха много добре тази истина. Това каза папа Йоан Павел Втори днес по време на тържествената меса на централния площад в Пловдив...


Йоан Павел Втори цитира отец Йосафат Шишков, който е казвал: "Нека се стремим да правим по най-добрия начин онова, което се очаква от нас, за да можем да се освещаваме".
Светият отец припомни, че няколко месеца преди несправедливия процес, на който тримата българи бяха осъдени на смърт заедно с епископ Евгений Босилков, отец Камен Вичев е писал: "Придобийте за нас с молитвата си благодатта да останем верни на Христос и на Църквата във всекидневния си живот, за да бъдем достойни да станем Негови свидетели, когато дойде моментът".
 Отец Павел Джиджов е казвал: "Очакваме да дойде нашият ред: нека бъде волята Божия"...

/ГИ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 07:52 на 19.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация