site.btaВ Самоков се проведе информационно събитие с акцент върху биологичното земеделие

В Самоков се проведе информационно събитие с акцент върху биологичното земеделие
В Самоков се проведе информационно събитие с акцент върху биологичното земеделие
Снимка: Иван Ласкин/БТА

Информационно събитие "Биологично земеделие - възможности за подкрепа на биологичните производители" се проведе в конферентната зала на хотел "Арена Самоков".

Участниците се запознаха със същността и основните принципи на биологичното земеделие, приложимата нормативна уредба, правилата за биологично производство и системите за контрол. Присъстващите бяха запознати и с условията за прилагането на интервенциите от Стратегическия план за развитието на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 година "Биологично растениевъдство" и "Биологично пчеларство". Това каза пред БТА главен експерт Христина Иванова към Националната служба за съвети в земеделието. 

Участниците бяха запознати с основните изисквания при изпълнение на поети ангажименти по мярка 10 "Агроекология и климат" и мярка 11 и възможностите за преминаване към "Биологично земеделие" – животновъдство, растениевъдство и пчеларство от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 година. 

Иванова посочи, че за да премине един земеделски производител към биологично земеделие, е необходимо да сключи договор с контролиращо лице и сертифицирана фирма. По думите й регистрацията като биологичен земеделец преминава през петгодишен период от преход и две години период "био" с издаден биосертификат. Биологичното пчеларство е година за година, защото самият цикъл е по-кратък.

/ВЙ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 00:16 на 23.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация