site.bta Израелският премиер Ицхак Рабин е убит по време на митинг за мир в Тел Авив на 4 ноември 1995 г. с три куршума от еврейски студент по право

 Израелският премиер Ицхак Рабин е убит по време на митинг за мир в Тел Авив на 4 ноември 1995 г. с три куршума от еврейски студент по право
 Израелският премиер Ицхак Рабин е убит по време на митинг за мир в Тел Авив на 4 ноември 1995 г. с три куршума от еврейски студент по право
Йерусалим (6 ноември 1995) Погребението на министър-председателя на Израел Ицхак Рабин. Снимка: Мишел Липчиц/АП

Министър-председателят на Израел Ицках Рабин е убит от 27-годишния студент по право Игал Амир по време на митинг в подкрепа на мира в центъра на Тел Авив. Ицхак Рабин е бил два пъти премиер на Израел - от 1974 г. до 1977 г. и от 1992 г. до смъртта си. Той е носител на Нобелова награда за мир през 1994 г. за усилията му за постигане на мир в Близкия изток. 

Игал Амир е осъден на доживотен затвор на 27 март 1996 г.

В своя международен бюлетин "Събития и факти" БТА съобщава за атентата: 

Покушение срещу израелския премиер 

Тел Авив, 4 ноември 1995 г. /БТА/ Израелският премиер Ицхак Рабин бе ранен тази вечер от евреин, стрелял срещу министър-председателя с автоматично оръжие на митинг за мир в Тел Авив, съобщиха осведомителните агенции.
Според израелското радио премиера е улучен от три куршума и я откаран в спешното отделение на телавивската болница "Ихилов". Неназован очевидец казал, че Рабин бил целият в кръв.
Нападателят е задържан, каза Жан Фридман, един от организаторите на митинга, на който говори Ицхак Рабин. Изстрелите проехтели в момента, когато премиерът тъкмо си тръгвал. 
Израелското радио обяви също , че получено съобщение от еврейска екстремистка групировка "Ин", която поела отговорността за атентата. 

***

Убит е израелският премиер Ицхак Рабин 

Тел Авив, 5 ноември 1995 г. /БТА/ Министър-председателят на Израел Ицхак Рабин бе убит тази вечер, съобщи снощи официално неговият помощник Ейтан Хабер.
Рабин бе прострелян с три куршума в края на митинг в подкрепа на мира в центъра на Тел Авив. Тежко ранен, той бе откаран в близката болница "Ихилов" и издъхна на операционната маса един час по-късно.
Хабер направи съобщението пред болницата, където събралите се стотици хора избухнаха в сълзи и спонтанно изразиха скръбта си, като запалиха свещи и запалки в знак на траур, предаде АФП.

***

Ерусалим, 5 ноември 1995 г. /БТА/ Убиецът на израелския министър-председател Ицхак Рабин е използвал специални куршуми с особено унищожителен и незабавен ефект, заяви днес източник от израелската полиция, цитиран от агенция Франс прес. Игал Амир е стрелял срещу Рабин с куршуми с кух връх, който се сплесква при навлизане в тялото и по този начин причинява по-големи поражения, обяснява полицията. По принцип употребата на този вид муниции е забранена от международните конвенции.
Рабин е бил улучен от три куршума в далака, гърдите и гръбначния стълб. Той веднага е загубил съзнание и е бил откаран в болница, където малко по-късно бе констатирана смъртта му. 
Убиецът, 27-годишният студент трети курс по право, трябва утре да се изправи пред мировия съдия в Тел Авив, за да бъде продължено задържането му. Той заяви, че за действията си е бил напътстван от Бога.
В жилището на Игал Амир полицията намерила известния политически трилър "Денят на чакала" и книга, възхваляваща еврейски заселник, убил 29 мюсюлмани на Западния бряг. 
При разпита убиецът признал деянието си и заявил, че решил лично да раздаде правосъдие, тъй като Рабин бил предател, защото дал на палестинците онова, което евреите били получили по рождение от Господ, съобщи АП.

БТА представя в своя бюлетин “Събития и факти” и първите реакции на световните лидери за новината:

Вашингтон, 5 ноември 1995 г. /БТА/ Президентът на САЩ Бил Клинтън заяви, че "е разгневен от покушението срещу министър-председателя на Израел Ицхак Рабин - велик държавник, привърженик на мира и добър приятел", предаде АП . Кратката декларация на президента бе разпространена от Белия дом преди новината за смъртта на Рабин. Клинтън бил информиран незабавно по телефона от съветника за националната сигурност Антъни Лейк.

***

Москва, 5 ноември 1995 г. /БТА/ Руският президент Борис Елцин е шокиран от убийството на израелския премиер Ицхак Рабин, съобщи днес президентският говорител Сергей Медведев.
Борис Елцин смята, че "убийството е опит на екстремистки сили да прекъснат процеса на мира в Близкия изток и отново да потопят района в кръв". Все пак руският президент е уверен, че мирният процес ще продължи, каза говорителят Медведев. 

***

Първи реакции след смъртта на Ицхак Рабин

Тел Авив, 5 ноември 1995 г. /БТА/ Арабските лидери, сключили мир с Израел, бяха потресени от смъртта на израелския министър-председател Ицхак Рабин, докато противниците на мира с Израел ликуваха.

Лидерът на ООП Ясер Арафат бе един от първите, които официално реагираха. Той изрази с декларация “дълбока тъга от жестокото престъпление срещу един велик лидер на Израел и строител на мира”. Арафат поднесе лично по телефона съболезнования на съпругата на Рабин и свика палестинското правителство в автономната ивица Газа на спешно заседание, за да обсъди последиците от убийството. Палестинската автономна власт заяви, че през следващите дни “постоянно ще бъде в готовност за всяка евентуалност”.

Президентът на Египет Хосни Мубарак рязко осъди “криминалния терористичен акт, които и да са авторите му”. “Въпреки трагедията мирният процес трябва да продължи - не бива да се оставят терористите и фанатиците - противници на мира, да диктуват хода на събитията”, заяви министърът на външните работи Абдел Карим Кабарити от името на йорданското правителство.

Сирия съобщи новината без коментар. Официалните власти запазиха мълчание, а в Дамаск новият лидер на Ислямски джихад, който замести убития в Малта Фатхи Шакаки, приветства вестта. “Не съжалявам за смъртта на предводителя на тероризма в света”, заяви Рамадан Абдулах пред АП. “Какво от това, че светът се е лишил от един престъпник и убиец. Проклятието на пролятата кръв на вожда д-р Фатхи Шакаки го настигна”.
“Възмездието не закъсня”, съобщи телевизията на шиитската проиранска групировка "Хизбула" в Ливан, а заглавието на информацията на иранската агенция ИРНА бе: “Рабин е мъртъв, платиха му с неговата монета”. Според ИРНА “той бе убеден привърженик на държавния тероризъм и вярваше, че ционистката държава може да престъпва всички международни норми в името на зловещите си цели”.
В Ливан шиитските фундаменталисти от "Хизбула" и палестинците в бежанските лагери стреляха във въздуха от радост след съобщението. Ракети осветиха нощното небе в Бейрут и в Баалбек в долината Бекаа, а в палестинския лагер "Айн Хилуе", най-големият в Ливан, мъже, жени и деца излязоха на улицата и се впуснаха да танцуват като в празник. Министър-председателят Рафик Харири отказа коментар, съобщи АФП.
“След Рабин ще дойде редът и на Арафат, който предаде арабската кауза така, както Рабин е предател в очите на евреите”, заяви в Бейрут говорител на Народния фронт за освобождение на Палестина - Генерално командване на Ахмед Джибрил. “Предателят Арафат пръв зажали Рабин, но не обели дума да осъди убийството на мъченика Фатхи Шакаки”, напомни представителят на екстремистката палестинска групировка.

От тази нощ Израел блокира до второ нареждане ивицата Газа и Западния бряг на река Йордан.
Световните лидери изразиха едновременно покрусата си от убийството и опасенията си за съдбата на бъдещето на мирния процес.
Президентът на Франция Жак Ширак изрази “дълбока скръб”, а министър-председателят Ален Жюпе осъди “подлия акт, насочен не само срещу личността на премиера Рабин, но и срещу самия мирен процес”. В своята декларация британският премиер Джон Мейджър заяви, че Рабин бе “храбър мъж, който даде живота си за мира и най-добрата почит към начин да бъде почетена паметта му е да се усили подкрепата за мирния процес”.

“Враговете на мира не бива по никакъв начин да постигнат целта си след този брутален атентат, който бе извършен в решителен момент за мира. Терорът не бива да победи”, заяви министърът на външните работи на Германия Клаус Кинкел. В своето комюнике канцлерът Хелмут Кол подчерта, че напоследък често се е срещал с Рабин и той знаел какви рискове поема, но по-важно за него е било да използва всяка възможност най-сетне да настъпи мир в изстрадалия район.
В телеграма до г-жа Рабин министър-председателят на Испания Фелипе Гонсалес, който сега е председател на Европейския съюз, заяви, че скърби за “непоправимата загуба на един голям държавник, патриот и борец за мир”. Съболезнователна телеграма изпратиха и крал Хуан Карлос и кралица София.
В Рим папа Йоан Павел Втори изрази тревога и скръб, а в Ню Йорк генералният секретар на ООН Бутрос Гали остро осъди “отвратителния терористичен акт - убийството на един от най- мъдрите и прозорливи държавници в историята на Израел”. 

***

Маскат, 5 ноември /БТА/ Шестте арабски монархии от района на Персийския залив - Саудитска Арабия, Катар, Бахрейн, Кувейт, Обединените арабски емирства и Оман, изразиха днес своето съжаление във връзка с убийството на израелския министър-председател Ицхак Рабин. От тяхно име представител на оманското външно министерство изрази надежда, че израелско-арабският мирен процес ще продължи и че "подобни събития подтикват света да обедини усилията, за да може мирът да замени кръвопролитието". Страните от Персийския залив нямат дипломатически отношения с Израел, но напоследък някой от тях предприеха конкретни стъпки към сближаване с еврейската държава.

Рабин не вярвал, че евреин можел да посегне на евреин, четем също в бюлетина “Събития и факти” на БТА:

Париж, 6 ноември 1995 г. /БТА/ Нито един евреин няма да посегне на живота на свой сънародник, е казал Ицхак Рабин в интервю за френското списание “Политик интернасионал” , взето малко преди убийството. Интервюиращият журналист е запитал премиера дали селищата на Западния бряг са потенциален фактор за гражданска война в Израел.
“Дори и да се стигне до употреба на сила срещу селищата, аз съм уверен, че нито един евреин няма да се опита да убие друг евреин. По-голямата част от населението не иска гражданска война”, отговорил Рабин. 

В емисиите на БТА има информация и за погребението на израелския премиер:

Погребението на Ицхак Рабин

Ерусалим, 6 ноември 1995 г. /БТА/ Израел погреба днес своя военен герой и миротворец Ицхак Рабин. Вой на сирени съпровождаше двуминутното мълчание, с което цялата страна почете паметта на министър-председателя, застрелян от евреин фанатик, противопоставящ се на мирните споразумения с палестинците. Над 40 короновани глави, президенти и министър-председатели пристигнаха в Ерусалим, за да се простят с убития политик и да изразят подкрепата си за крехкия мир, който той остави в наследство, отбелязва АП. Сред тях бяха американският президент Бил Клинтън, руският премиер Виктор Черномирдин и британският му колега Джон Мейджър, принц Чарлз, френският президент Жак Ширак и германският канцлер Хелмут Кол. Тук бе и президентът на Република България Желю Желев. Йорданският монарх Хюсеин и египетският президент Хосни Мубарак стъпиха за първи път в Ерусалим, откакто той е под израелско управление, подчертават информационните агенции.

Близо един милион израелци преминаха през изтеклото денонощие край скромния дървен ковчег, изложен за поклонение в сградата на Кнесета, заобиколен от стотици букети и молитвени листчета.
Ювал, синът на Рабин, прочете кадиш - традиционната еврейска молитва за мъртвите.
Единайсет прощални слова бяха произнесени, преди Ицхак Рабин да бъде погребан с пълни военни почести в националното гробище на хълма Херцл в Ерусалим, където почиват тленните останки на израелски лидери и военни герои.

“Ти живя като войник и умря като войник на мира”, заяви йорданският крал Хюсеин пред 4-те хиляди души, събрани на траурната церемония. “Безвременната загуба на премиера Ицхак Рабин в този важен момент от историята на Близкия изток нанесе суров удар на нашата благородна кауза”, подчерта египетският президент Хосни Мубарак и призова за удвояване на усилията за продължаване на свещената мисия за постигане на справедлив и траен мир.
“Погледнете лидерите от Близкия изток и от целия свят, които дойдоха тук днес заради Ицхак Рабин и заради мира. Макар че вече не чуваме неговия плътен и силен глас, именно той ни събра отново тук с думи и дела за мира”, каза в прощалните си думи американският президент Бил Клинтън.
В траурното си слово руският министър-председател Виктор Черномирдин подчерта, че в историята името на Рабин завинаги ще бъде свързано с постигането на прехода към нови взаимоотношения на мир и сътрудничество между израелския и палестинския народ.

Изпълняващият длъжността министър-председател Шимон Перес отбеляза в словото си, че Ицхак Рабин го е предупредил за опасността от убийство, докато са били на митинга за мир вечерта. “Ти ми каза, че има предупреждения за опит за убийство на големия митинг. Ние не знаехме кой ще нанесе удара. Не си представяхме, че злото ще бъде толкова голямо. Но ние знаехме, че не трябва да се боим от смъртта и не трябва да изпитваме колебания, когато става дума за мира”.
Последните прощални думи бяха изречени от внучката на Рабин Ноа. “Изтъкнати личности говориха хвалебствия за теб, но те не са усещали топлата милувка на ръцете ти”, каза тя.

Погребението беше най-охраняваното събитие в историята на Израел, за което бяха мобилизирани около 12 000 полицаи - 8000 от тях бяха разположени в Ерусалим и други 4000 на международното летище “Бен Гурион”, където през изтеклата нощ и сутринта кацнаха 82 самолета. 

***

Газа, 6 ноември 1995 г. /БТА/ Лидерът на Организацията за освобождение на Палестина Ясер Арафат гледа погребението на своя партньор в близкоизточния мирен процес, израелският министър-председател Ицхак Рабин, по телевизията в кабинета си в град Газа. "Той беше много развълнуван. Каза, че сме загубили близък роднина и че това е трагедия", заяви един от помощниците на Арафат, който пожела да остане анонимен. 
Арафат заклейми убийството на Рабин веднага след като без съобщено за трагедията в събота вечерта. По политически причини и от съображения за сигурност той не замина за Ерусалим, за да присъства на погребението на Рабин.
Днес в интервю за американската телевизионна компания Си Ен Ен Ясер Арафат изрази своята увереност, че приемникът на Рабин - Шимон Перес - ще продължи мирния процес. "Това, което се случи, бе болезнено за всички нас, но волята на Рабин за мир ни дава поука и сила да продължим мирния процес", Арафат. 
Арафат бе притеснен от реакцията на лидерите на екстремистките мюсюлмански движения "Хамас" и "Джихад", които приветстваха новината за смъртта на Рабин, припомня Асошиейтед прес. Палестинската полиция се опитваше да държи настрана от репортерите противниците на мирните преговори сред палестинците, за да не бъдат цитирани изявленията им от средствата за масово осведомяване, твърди АП. 

***

Йерусалим, 7 ноември /БТА/ Американският сенатор Едуард Кенеди вчера хвърлил върху гроба на Ицхак Рабин шепа пръст от гроба на своя брат, бившия президент на САЩ Джон Кенеди. За символичния жест съобщил говорителят на Белия дом Майкъл Маккъри. Когато изказвал съболезнованията си, Едуард Кенеди казал на Леа Рабин, че носи пръст от гроба на Джон Кенеди и тя го помолила да я хвърли върху ковчега на израелския министър-председател, уточнил Маккъри. В Съединените щати мнозина сравняват смъртта на Рабин с убийството на Кенеди, който почива във военното гробище "Арлингтън" край Вашингтон, отбелязва АФП.

Лидерът на палестинците Ясер Арафат посещава Израел дни след покушението, за да изрази лично съболезнованията си към семейството на Рабин, сочи още бюлетинът “Събития и факти” на БТА:

Тел Авив, 10 ноември /БТА/ Председателят на ООП Ясер Арафат изказа лично своите съболезнования за смъртта на израелския премиер Ицхак Рабин в дома на вдовицата му Леа в Тел Авив, съобщи израелското радио. Новината е направо сензационна, тъй като това е първото посещение на Арафат в Израел от началото на мирния процес, отбелязват световните агенции.
Арафат без посъветван да не присъства на погребението на Рабин от съображения за сигурност.
Помощник на палестинския лидер поясни, че той е прекарал в дома на Леа Рабин 90 минути, късно в четвъртък вечерта, при засилени мерки за сигурност.
"Ицхак Рабин бе герой на мира, но също бе и мой личен приятел", казал Арафат. 
"Моят съпруг Ви смяташе за партньор в мира", отговорила му Леа Рабин. 
След срещата Арафат незабавно отлетял за Газа.

Повече от месец след убийството пред журналистите е показан видеоматериал, в който са запечатани последните мигове на Ицхак Рабин, сочи международния бюлетин на БТА:

Последните мигове от живота на Ицхак Рабин

Ерусалим, 18 декември 1995 г. /БТА/ Видеозаписът на убийството на Ицхак Рабин, доказва, че за трагедията са допринесли и големите пропуски на службата за охрана на министър-председателя. Това твърдят днес малцината израелски журналисти, успели да изгледат любителския запис.
Първите кадри показват убиеца Игал Амир, който, седнал на сандъче за цветя, изчаква жертвата си пред стълбите на кметството в Тел Авив. Амир е наобиколен от агенти на “Шин Бет”, които не изглеждат изненадани от присъствието му. По-нататък филмът показва пристигането на колите на Рабин и Шимон Перес. Перес разговаря набързо с приближените си и тръгва, без да се бави. Това именно му спасява живота.

Минута по-късно се появява Рабин, заобиколен от близки и двама телохранители. Той попада в полезрението на убиеца, който се изкачва по стълбите. Поради тъмнината движенията на Амир трудно се различават. Внезапно обаче светлата му риза се откроява зад Ицхак Рабин и отново се скрива от обектива. Секунда по-късно проехтява изстрел.
Министър-председателят спира, обръща изненадано глава и пада. Малко по-късно проехтяват още два изстрела. След известно прекъсване камерата показва десетки агенти на службите за сигурност и полицаи, струпани около Рабин.
Осемминутният видеозапис ще бъде показан утре вечерта по втори канал на израелската телевизия, която днес откупи авторските права от 38-годишния любител-оператор, уточнява АФП. 

БТА съобщава и за присъдата Игал Амир:

Убиецът на Ицхак Рабин бе осъден на доживотен затвор

Тел Авив, 27 март /БТА/ Игал Амир, убиецът на израелския премиер Ицхак Рабин, бе осъден на доживотен затвор, след като съдът го призна за виновен в предумишлено убийство, предаде Ройтер.
"Той не е достоен за състрадание, защото е загубил човешкия си облик", каза председателят на съда Едмонд Леви, обявявайки присъдата. Амир може да я обжалва 45-дневен срок пред Върховния съд.
"Държавата Израел е чудовище", крещеше осъденият, докато полицаи го отвеждаха от съдебната зала.

/ГИ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 21:32 на 20.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация