site.btaМилицията срещу "Екогласност" на фона на международен екофорум в София – 26 октомври 1989 г. в архивите на БТА

Милицията срещу "Екогласност" на фона на международен екофорум в София – 26 октомври 1989 г. в архивите на БТА
Милицията срещу "Екогласност" на фона на международен екофорум в София – 26 октомври 1989 г. в архивите на БТА
София (27 ноември 1989) Демонстрация на независимото сдружение "Екогласност" в Южния парк. Пресфото БТА снимка: Живко Ангелов/Архив

На 26 октомври 1989 г. активисти на  движение "Екогласност" събират в градинката пред сладкарница "Кристал" в София подписи  за петиция до Народното събрание за спирането на строителството на хидропроектите "Рила" и "Места". Активистите на "Екогласност" са прогонени със сила от милицията, а част от тях са качени насилствено в автобус с около 10 цивилни от "Държавна сигурност“ и звеното за борба с тероризма. По същото време в София се провежда първата екологична среща на държавите участнички в Съвещанието за сигурност и сътрудничество в Европа (дн. Организация за сигурност и сътрудничество в Европа) и случилото се привлича вниманието на делегатите. В крайна сметка петицията с 12 000 подписа е връчена в Народното събрание на 3 ноември 1989 г. 

В архивите на БТА могат да се проследят в детайли събитията в тези дни, които предизвикват и международен отзвук.  В поверителния бюлетин С-2  четем:

Радио Би Би Си, 26 октомври 1989 г., 18:30 часа

Днес милицията в България се нахвърли и арестува 30 активисти на движението за опазване на околната среда, които се опитваха да възобновят ежедневното събиране на подписи за петиция в защита на природата, чийто брой надхвърли вече седем хиляди. Майк Пауър стана свидетел на събитията в центъра на София, като самият той беше ударен по лицето от милицията, която му счупи и фотоапарата. Пред очите на журналисти и дипломати от Великобритания, Съединените щати и Франция  българската милиция и органите на Държавна сигурност тази сутрин с насилието си прекратиха необичайно толерантната атмосфера на провеждащата се в София екологическа среща на 35-те държава-участнички в Съвещанието за сигурност и сътрудничество в Европа. Тридесет членове на групата за опазване на околната среда "Екогласност" бяха удряни, ритани и поваляни на земята от униформени и цивилни милиционери, след което арестувани и натоварени на чакащи служебни автобуси. Членовете на "Екогласност" се опитваха да продължат събирането на подписи под петиция за по-голямо допитване до обществеността във връзка с проект за пренасочване водите на река Места.

От 14 октомври те събират подписи в градинката на художниците в София. Но кметът на София Стефан Нинов настоя те да се преместят на по-непопулярно място в Южния парк, на около четири километра от там. От "Екогласност" отстояха на тези опити да бъдат преместени, казвайки, че няма официална разпоредба, постановяваща, че в градинката на художниците не може да се събират подписи. Арестите започнаха днес около 11.00 часа сутринта, когато членове на "Екогласност" се събраха, за да вземат масата и плакатите си, които да отнесат в градинката. Майор Стоянов от Държавна сигурност посрещна еколозите и им каза, че е организирал служебен автобус да ги откара в Южния парк. "Екогласност" отказа това предложение и се опита да продължи да събира материалите си, но в този момент върху тях се нахвърлиха 12 цивилни милиционери. Деян Кюранов и секретарят на "Екогласност" Александър Каракачанов паднаха на земята и многократно бяха ритани от милицията. След това ги натикаха в служебен автобус, където други милиционери продължиха побоя. По-късно Александър Каракачанов беше откаран в болница с натъртени бъбреци. Шест други членове на "Екогласност", между които две жени - Николина Николова и Лиляна  Александриева, също бяха бити и вкарани в автобуса. Останалите 25 души от "Екогласност" бяха жестоко разтърсени, но решиха да отидат в градинката и да поставят масата за подписи. При пристигането си в градинката те бяха посрещнати от 20 униформени милиционери с палки и много други цивилни служители на Държавна сигурност. Побоите и арестите започнаха отново, като между арестуваните беше един от най-популярните български актьори Петър Слабаков, председател на "Екогласност", който протестираше срещу отказване правата на групата.

В този момент аз бях ударен по лицето от цивилен милиционер, който счупи с крак на земята фотоапарата ми. Повечето от арестуваните след това бяха оставени по различни места в София, след което те се събраха отново и решиха да отидат в Южния парк. Изпълнителният секретар на официално признатия Комитет за човешки права Юлий Бахнев каза, че бил много загрижен от съобщенията за побоите и арестите. Той каза, че ще направи всичко възможно да разбере защо се е случило всичко това и какво е положението на арестуваните.

Началникът на охраната на Народния дворец на културата Найден Петров се опита да даде на журналистите официално обяснение. Той каза, че според него сигурно трябвало да има някаква провокация, защото там присъствували и чужденци. Някои хора може би предумишлено са инсценирали случая, за да компрометират милицията. Днешните събития, изглежда, ще предизвикат спорове на екофорума в София. Американски дипломати, наблюдавали събитията, бяха шокирани от грубото нарушаване на човешките права. Членовете на "Екогласност" Тодор Гагалов и Владимир Левчев казаха, че днешните арести показали на света колко струват подписите на България под всички договори за човешки права.

Ситуацията е коментираната и на самия екофорум в София, още повече, че според информациите в медиите участници в него са били очевидци на случилото се. В архивите на БТА, бюлетин "Вътрешна информация“ може да се прочете коментар на представител на българската делегация по темата, направен след настояване на някои от чуждестранните делегати там.

София, 26 октомври 1989 г. /БТА/ Европейската екологична среща продължава работата си със заседания на двата спомагателни органа. По изготвянето на определения от мандата документ, съдържащ изводи и препоръки, са сформирани три работни групи, които се ръководят от представители на Австрия, Финландия и Швеция…

…На следобедното заседание някои делегати поискаха разяснения във връзка с предприети от местните столични власти действия по опазване на обществения ред.
В отговор членът на българската делегация Захари Радуков заяви:  През последните дни се получиха искания от граждани за провеждане на някой мероприятия на обществени места. В предоставения лично от председателя на ИК на СНС писмен отговор бяха определени места за тези прояви. Но в резултат на провокационно поведение от група лица общинските органи са предприели действия по опазване на обществения ред. Въпросните лица са били превозени с автобус до определеното им място. Никой не е арестуван.
Българският представител обърна внимание върху необичайния интерес проявен към тези прояви от членове на някой делегации, дипломати и чуждестранни журналисти.

От началото на срещата българската страна полага всички усилия за нейното нормално протичане, включително за безпрепятственото провеждане на всички съпътстващи я мероприятия на обществеността. В същото време за успешното завършване на европейската екологическа среща са необходими усилията на всички държави участнички.

Въпреки това обяснение обаче, има реакции от западните делегати на форума.  В поверителния бюлетин С-2 със заглавие "Твърдения за инцидент с членове на "Екогласност“ БТА публикува информация на АФП от Виена. 

Виена, 27 октомври 1989 г. /АФП/ Вчера в София са били задържани между 20 и 30 членове на независимото екологично движение "Екогласност“, съобщиха участници в срещата по опазване природната среда в рамките на СССЕ в София, с които бе установена връзка от Виена. Част от арестуваните са били задържани пред сградата, в която заседава екофорумът. Други членове на движението са били задържани в градинката пред "Кристал", парк в центъра на София, където те събират подписи под петиция относно екологически проблеми в България. Членовете на "Екогласност", които насила са били накарани да се качат в автобуси и превозени до отдалечени от центъра квартали, са били освободени час по—късно и се завърнали в центъра на града и на срещата.

Ръководителят на американската делегация на екофорума Ричард  Смит окачестви като "недопустими действията на българската полиция" . Британският делегат сър Антъни изрази своето "голямо безпокойство". "Очевидци ми разказаха, че мъже в черни кожени облекла нанесли побой над 15. души, членуващи в "Екогласност“, заяви той, преди да си зададе въпроса дали можем да продължим тази среща тук“.

Българските власти съобщиха, че правителството  подготвяло декларация във връзка с тези инциденти. 

Темата е отразена и от ЮПИ, информацията е в Поверителен бюлетин С-2:

София, 27 октомври 1989 г. /ЮПИ/ Седем дисиденти, вероятно свързани с екологичната група "Екогласност“ , бяха бити и задържани от полицията, съобщиха свидетели в четвъртък..."Един микробус спря на ул . "Раковски" и няколко души натикаха седем души, след което потеглиха, съобщи очевидец. Полицаите биха дисидентите, вкарани в микробуса.

Източниците допълниха, че седмината, между които бил актьорът и председател на "Екогласност“ Петър Слабаков, са били освободени няколко часа по-късно. Дисидентски източници посочиха, че до сряда са били събрани над 7 хиляди подписа под петицията. Организаторите казаха, че щели да бъдат събрани до 15 хиляди подписа до 3 ноември — деня, в който "Екогласност" възнамерява да връчи петицията на властите... 

Събитията в България привличат вниманието и на АП. Информацията отново е в поверителния бюлетин С-2:

Виена, 27 октомври, 1989 г. /АП/ Най-малко 26 активисти за опазване на природната среда бяха задържани вчера, докато се опитваха да събират подписи под петиция срещу правителствен индустриален проект, съобщиха източници в София. Според съобщенията полицаите си послужили с насилие, за да принудят някои членове на независимата група "Екогласност“ да се качат в автобус, като удряли някои от тях с юмруци или ги ритали, казаха западни източници,с които бе установена връзка по телефона… 

Картината на събитията допълва и кореспонденция на Ройтер, публикувана в поверителния бюлетин С-2 на БТА.

Виена, 27 октомври 1989 г. /Мериъл Бийти от Ройтер/ След­ващата твърд курс комунистическа България поднови репресивните действия срещу дисидентското движение с нанасяне на побой и с арестуване от милицията на няколко ръководители на една неофициална екологична група, както и с изгонването от София на някои политически активисти. Очевидци в българската столица съобщиха, че цивилни милиционери обградили около 25 членове на неофициалната група "Екогласност" , придвижващи се по една софийска улица вчера сутринта, издърпали деветима от по-известните членове на групата и ги наблъскали в микробус с пердета на прозорците.

"Членовете на "Екогласност" се опитваха да седнат на земята, за да не позволят на цивилните агенти да ги арестуват, но хората от сигурността ги биеха, съобщи един от очевидците. Преди да успеят да дръпнат едно от пердетата на прозореца, се видя, че вътре биеха една жена, която бе сред задържаните."

По-късно 15 членове на "Екогласност", между които и ръководителят на групата Петър Слабаков, били задържани в една градина в центъра на София, където те искали да събират подписи за петиция, призоваваща за по-широки обществени дискусии по няколко промишлени проекта. "На мястото, където те разполагат обикновено своя щанд, имаше може би десетина униформени милиционери и безброй цивилни агенти, съобщи очевидецът. Имаше много викове и крясъци, пристигнаха още два автобуса и други 15 души бяха арестувани." Западни дипломати казаха, че повечето от задържаните са били освободени по-късно в Южния парк, разположен на около три километра от центъра на града. Не е ясно обаче дали останалите все още са под арест. С тези арести се слага край на това, което западните дипломати смятаха за явно отслабване в традиционно силния натиск на българските власти срещу дисидентите, дължащо се на международния интерес към екологичната конференция в София…

…Предвидената да продължи три седмици конференция по въпроси на опазване на природната среда, организирана в рамките на Съвещанието за сигурност и сътрудничество в Европа (СССЕ), бе използвана от "Екогласност" и от някои други политически дисиденти като възможност да се даде гласност на техните оплаквания и да бъде потърсена подкрепа от Запада.

Някои делегати на западни държави призоваха София да насърчи дейността на независимите групи в съответствие със задълженията в областта на правата на човека, поети от всички 35 страни участнички в СССЕ, през януари т.г .

Дипломатите съобщиха, че през първите две седмици на конференцията, започнала на 16 октомври, правителството в София като че ли направило някои отстъпки на неофициалните групи. Повече oт 1000 българи изпълниха до краен предел салона на едно софийско кино миналия петък, за да присъстват на първото публично събрание на "Екогласност", а един от ръководителите на тази група - Петър Берон , бе по канен от българската делегация на конференцията да участва в работата на една от експертните комисии.

В сряда около 25 членове на "Екогласност", придружени от няколко западни делегати на конференцията, отказаха да изпълнят нареждането на милицията да напуснат градинката в центъра на София, където те събираха подписи за своята петиция въпреки присъствието на десетки цивилни агенти. Западни делегати смятаха, че българските власти ще отложат всякакви репресивни мерки срещу дисидентите до приключването на конференцията на 3 ноември…

…По-късно член на българската делегация обвини членове на "Екогласност" в предизвикване на сблъсък с отказ да изпълнят официална заповед да с е събират в Южния парк. Делегатът, който пожела да разговаря с Ройтер, при условие, че името му няма да се съобщава, обвини също така западните делегати, които са присъствали на събиранията на „Екогласност“, включително заместник-държавния секретар на САЩ Джошуа Гилдър, в умишлено засилване на напрежението между групата и властите. Той каза, че нито един от задържаните не е бил формално арестуван. Всички те били откарани с автобус до Южния парк, където били освободени.

Член на френската делегация обаче каза, че според членове на "Екогласност“ задържаните в автобусите всъщност били освободени в различни части на града. Делегатът добави, че секретарят на "Екогласност." Александър Каракачанов, един от първите девет души, вкарани в автобуса, се нуждаел от медицинска помощ за получените сериозни наранявания.
Френският делегат каза, че западните представители на екофорума настояли за официално обяснение на инцидента. Той обаче отхвърли слуховете, че западните делегации обсъждали въпроса дали да се оттеглят от конференцията.

Стига се и до реакция от страна на британското външно министерство:

Лондон 27 октомври /БТА/ Британското външно  министерство повика днес българския посланик в Лондон  Димитър Жулев и изрази остър протест, задето "на британски журналист е бил нанесен побой от полицията в София",  предаде Ройтер. Парламентарният министър на външните  работи Тимоти Сайънсбъри е заявил на посланик Жулев, че  Великобритания "протестира най-решително срещу крайно  осъдителното отношение към британски гражданин". Според  Ройтер Сайънсбъри е настоял България да се извини на живеещия в София журналист Майк Пауър и да възмезди щетите, нанесени на камерата му. Пауър работи за Би Би Си...

На 27 октомври се стига до изявление от българската страна, която окачествява случая като „достоен за съжаление“. Публикацията е в бюлетина „Вътрешна информация“ и е озаглавена: „Отговорността е обща“

София, 27 октомври 1989 г. /БТА/ Работата на Софийския екофорум продължава в двата спомагателни органа и сформираните три работни групи. Срещата вече навлиза в заключителната си фаза. Атмосферата е делова и конструктивна, напълно се спазват виенските договорености, изискванията за откритост и достъп. Делегациите работят усърдно, с нескривано желание за обединяване около общи идеи и предложения за европейското сътрудничество в областта на опазването на околната среда.

Днес ръководителят на българската делегация Николай Дюлгеров в отговор на проявения интерес представи на участниците в срещата допълнителна информация по случая, за който е ставало дума и на вчерашното заседание.
Паралелно с нашата работа, каза той, се провеждат и редица прояви на обществеността, при това не само по линия на обществените организации с участието на български граждани и чужди гости, но и по инициатива на отделни групи граждани. Затова бяха предоставени съответни условия - сгради, зали, места. По общо признание изцяло е осигурен свободният достъп на представителите на средствата за масова информация и на обществеността до срещата и до останалите паралелни изяви. Всички те преминават успешно. Нашата страна няма никакви основания да променя установената от самите нас в това отношение политика, подчерта ръководителят на българската делегация.
Мисля обаче, че ще срещна разбиране, ако кажа, че и при най-добрата организация на подобни крупни международни прояви, не са изключени нежелани от никого инциденти. Като такъв може да бъде окачествен и достойният за съжаление случай на 26 октомври, във връзка с който нашата делегация бе помолена да предостави допълнителна информация. 

Още преди започването на срещата властите на град София бяха определили места за провеждане на обществени прояви. Някои граждани обаче не се съобразиха с това решение и започнаха да провеждат различни дейности на непозволени обществени места. С писма на председателя на ИК на СНС те отново бяха приканени да съблюдават известните им административни разпоредби за местата за провеждане на техните прояви. Това също не бе уважено. По тази причина органите на реда са предприели мерки за изпълнение на решението на местните столични власти. Въпросните граждани - 22 души, са били превозени с автобуси до мястото, определено за провеждане на тяхната проява на три пъти: първия - шест души, втория - 12 души и третия - четири души. Никой не е бил арестуван. При осъществяването на принудителните мерки обаче, поради провокационното поведение на някой от гражданите, от страна на органите на властта са били допуснати някои прояви, на моменти надхвърлящи техните правомощия…

…Иска ни се да посочим, че става дума за недоразумение, плод на действията на двете страни. От една страна, очевидно има неразбиране на необходимостта да се спазва установения обществен ред за организиране и провеждане на подобни прояви, каквато впрочем е практиката и в останалите държави участнички. От друга страна, някой представители на органите на реда очевидно са могли да проявят и по-голяма въздържаност, търпение и такт.
Към въпроса за недоразумението аз бих отнесъл и още едно важно обстоятелство. Ние имаме всички основания да смятаме, че някои делегати и представители на чуждите средства за масова информация, в редица случаи както в конкретния случай злоупотребяват с указаното им гостоприемство, като с действията си надхвърлят рамките на установената практика и традиции европейския процес.

В заключение ръководителят на българската делегация заяви: “Възложено ми е от правителството на НР България да ви уверя, че нашата страна ще направи всичко възможно както в залата, така и извън нея, за да се запази конструктивният и делови дух на срещата, да даде своя принос за нейното успешно завършване. Затова са дадени специални инструкции.
Иска ми се да вярвам, че в това отношение можем да разчитаме на вашето активно съдействие и подкрепа, защото отговорността е обща. Считаме случая за приключен и можем да продължим съвместните си усилия за успешен завършек на срещата".

В крайна сметка подписката е връчена в парламента на 3 ноември, е отбелязано в бюлетина "Вътрешна информация“:

София, 3 ноември 1989 г. /БТА/ Днес група граждани връчиха на заместник-председателя на Народното събрание Атанас Димитров петиция по повод на хидротехническите проекти “Рила” и “Места”. В последно време тези проекти предизвикаха оживена дискусия сред българската общественост. У някои граждани съществува опасение, че изпълнението им може да увреди екологичната обстановка в районите на строителството. На тази тема Българската телевизия излъчи разговор със специалисти. Постоянната комисия по опазване и възпроизводство на природната среда сформира работна група от народни представители, която ще извърши проверка по въпроса за водоснабдителния комплекс “Рила” и ще представи своето становище за разглеждане от Народното събрание.

Инициаторите за събиране на подписи под петицията, преди да я връчат, организираха с разрешение на Столичния народен съвет кратко шествие от градинката зад ЦДНА до Народното събрание.

/ГИ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 04:59 на 20.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация