site.btaСАЩ и Северна Корея подписват на 21 октомври 1994 г. в Женева споразумение, свързано с ядрената програма на КНДР

САЩ и Северна Корея подписват на 21 октомври 1994 г. в Женева споразумение, свързано с ядрената програма на КНДР
САЩ и Северна Корея подписват на 21 октомври 1994 г. в Женева споразумение, свързано с ядрената програма на КНДР

САЩ и Корейската народнодемократична република (КНДР) подписват на 21 октомври 1994 г. в Женева (Швейцария) споразумение, свързано с ядрената програма на КНДР. То изисква от Северна Корея да спре разработката на ядрени оръжия и да позволи инспекции на своите ядрени съоръжения.

В бюлетина “Събития и факти” на БТА има информация за събитието:

САЩ и КНДР подписаха споразумение за разрешаване на ядрени проблем на Корейския полуостров

Женева, 21 октомври 1994 г. /БТА/ САЩ и Северна Корея подписаха в Женева рамково споразумение, целящо по-голяма ядрена сигурност на Корейския полуостров и намаляване на напрежението в двустранните им отношение. Под документа поставиха подписите си ръководителите на двете делегации на преговорите – първият заместник-външен министър на КНДР Кан Сек Чу и посланикът за особени поръчения Робърт Галучи.
САЩ убедиха КНДР да замрази ядрената си програма под контрола на Международната агенция за атомна енергия /МААЕ/. Съгласно договора Северна Корея се отказва от изграждането на двата газографитни реактора, които са в състояние да произвеждат плутоний за военни цели, както и от преработката на отработеното ядрено гориво.
За компенсация севернокорейците ще получат помощ за изграждането на ядрени реактори с лека вода с обща мощност 2000 мегавата /стойността на проекта се оценява на четири милиарда долара и за реализацията му ще бъде създаден международен консорциум/. Освен това в периода на строителните работи, които ще продължат не по-малко от 10 години, КНДР ще получава петрол, за да задоволява енергийните си нужди. Американците ще премахнат търговските си ограничения. Страните ще открият представителства в двете столици.
Що се отнася до въпроса за международните инспекции на ядрените обекти на КНДР, те ще започнат в момента на доставката на оборудването за леководните реактори, т.е. след около 3-5 години.
Споразумението от четири страници е придружено, според американската страна, от конфиденциален документ от две страници. 

***

Послание Бил Клинтън до Ким Чен Ир

Сеул, 22 октомври 1994 г. /БТА/ Президентът на САЩ Бил Клинтън вчера изпратил до севернокорейския лидер Ким Чен Ир послание, в което обещал, че Вашингтон няма да употреби първи ядрено оръжие против КНДР. Това бе съобщено днес в Сеул от агенция Йонхап, която се позовава на източници от южнокорейското правителство.
Според източниците посланието било предадено от ръководителя на американската делегация на преговорите със Северна Корея в Женева, помощник-държавния секретар на САЩ по военнополитическите въпроси Робърт Галучи чрез неговия пхенянски партньор – първия заместник-министър на външните работи на КНДР Кан Сек Чу. Гаранциите за неизползване на ядрено оръжие срещу Северна Корея, предвидени в женевското двустранно споразумение, били необходимо условие Пхенян да изпълни задълженията си по встъпилата в сила през 1992 година съвместна декларация на Севера и Юга за превръщането на Корейския полуостров в безядрена зона.
Междувременно днес Южна Кореа отхвърли твърдението на президента на САЩ Бул Клинтън, че Сеул с подкрепата и на други страни ще поеме по-голямата част от разходите за снабдяването на КНДР с петролни продукти с цел да бъдат компенсирани загубите от замразяването на севернокорейската ядрена програма. Представител на южнокорейския президент Ким Йон Сам заяви, че това не отговаря на действителността и въпросът въобще не е бил обсъждан. Южнокорейското Министерство на външните работи също направи декларация по повод изявлението на Бил Клинтън, в която се посочва, че до този момент САЩ не са се обръщали към правителството на Южна Корея с молба да поеме бремето на разходите по снабдяването на Северна Корея с гориво. От наша страна не са давани никакви обещания и такава възможност не е била разглеждана, се казва в декларацията.  

***

САЩ - Северна Корея

Сеул, 16 ноември 1994 г. /БТА/ Американски експерти са посетили за пръв път главния ядрен комплекс на Северна Кореа Йонбьон. “Американската делегация имаше полезна размяна на мнения с оператори в комплекса по научни и технологични проблеми”, се казва в съобщението на севернокорейската осведомителна агенция КЦТА.
Петчленна американска делегация, водена от помощник-директора на Агенцията за контрол над въоръженията и по разоръжаването Норман Улф, е в Северна Корея от събота и ще остане там осем дни.  

***

МААЕ - Северна Корея

Виена, 29 ноември 1994 г. /БТА/ Секретариатът на Международната агенция за атомна енергия /МААЕ/ потвърди, че Северна Корея е замразила ядрената си програма съгласно постигнатото със САЩ споразумение. Агенцията се позовава на доклад на своите експерти, които в момента инспектират ядрените обекти в Йонбьон и Тайчон. Специалистите съобщават, че са прекратени както експлоатацията, така и строителните работи на тези обекти.  

БТА публикува в бюлетина "Актуални проблеми"  коментар за споразумението от Джефри Смит, публикуван в "Интернешънъл хералд трибюн":

Да се обвърже Северна Корея със съседите ѝ

София, 26 октомври 1994 г. Споразумението, подписано от Вашингтон със Северна Корея, е предназначено не само да промени заплашителната ядрена програма на комунистическата страна, но и да подобри отношенията ѝ със съседните азиатски държави и да ѝ помогне да промени политическата си система, твърдят някои американски служители, които работеха по сделката.
Миналата година Вашингтон започна преговори със Северна Корея предимно поради подозрението, че Северна Корея притежава най-малкото една ядрена бомба и има очевидни аспирации да разработи поне дузина до края на десетилетието.
Другата, не толкова очебийна цел на САЩ бе да отвори изолираната ксенофобска страна за идеи отвън, да тласне икономиката ѝ към капитализма и да я насърчи да развива стабилни икономически и политически отношения с Южна Корея и Япония – съседи, с които поддържа слаба търговия и преки контакти.
“Това ще ни позволи да навлезем в нова политическа ера, политика, която да ни вкара в новия век не само по отношение на Северна Корея, но и на цяла Североизточна Азия”, заяви американски служител за ядрено споразумение. При увличането на хората в съвместното сътрудничество по споразумението, каза той, “ще ускори редица политически промени, които вече са започнали там.”
Споразумението, подписано в петък в Женева, включва момент, наречен от един американски служител важен “лост” за отваряне на Северна Корея за влияние отвън – проекта на стойност четири милиарда долара, който ще докара стотици работници от Южна Корея, Япония и може би Китай, за да помогне в изграждането на два модерни ядрени реактора през следващите десет години. Според американските служители едва ли може да се подценява важността на подобен нов огромен строеж, управляван от чужденци, за една държава, която почти религиозно разчита само на себе си.
Въпреки често острото заклеймяване на чуждестранната намеса във вътрешните му работи, севернокорейският режим най-сетне като че ли прегърна идеята, че не може да продължава да следва политиката си на изолация, добавят служителите. Той неприкрито търсеше начин за съживяване на западащата си икономика, използвайки ядрената си програма като средство да спечели проекта за реакторите и нови икономически и политически връзки с Вашингтон. 
Означава ли това, че решението на Северна Корея да приема потока от чужденци и, неизбежно, на непознати идеи всъщност загатва за разрушаване ма твърдолинейната ѝ политическа система? Или пък севернокорейските лидери ще се опитат да трансформират системата си по подобие на Китай и Виетнам, приемайки смесица от комунизъм и капитализъм в опит да държат чуждестранните политически идеи на разстояние?
Много американски наблюдатели твърдят, че е малко вероятно промените да настъпят бързо. Северна Корея  си остава едно от най-затворените и репресивни общества в света, където се шири членството в комунистическата партия за разлика от Съветския съюз преди разпадането му. Наблюдателите също така са скептични относно твърденията на Южна Корея, че севернокорейските лидери можели да бъдат свалени насила, след като контактите с чуждите страни отприщят потисканото социално напрежение за политическа свобода.
Двама висши американски служители, които работеха по споразумението, обаче казаха, че то било съставено, имайки като едно на ум разпадането на сегашния севернокорейски режим . Подобно събитие според тях ще осигури изпълнението на дългосрочното задължение на страната да демонтира всички обезпокоителни ядрени установки и да разреши международните проверки, първоначално отхвърлени от Северна Корея през февруари 1993 година.
Единият от служителите отхвърли като “теоретически умувания” тревогите, изразени от някои американски коментатори, че Северна Корея просто ще сложи ръка върху двата реактора, ще изхвърли международните инспектори и след десет години ще започне отново програмата си за разработка на ядрена бомба. Този служител заяви, че периодът от десет години, визиран в споразумението “почти със сигурност ще бъде достатъчен за рухване на техния режим”. И добави, че след рухването на режима “страната просто няма да съществува”, защото ще бъде погълната от Южна Корея. 
Някои критици смятат подобни възгледи за наивни и твърдят, че споразумението не е отишло достатъчно далеч в притискането на севернокорейските лидери да застанат на по-остъпчиви позиции. Те отбелязват, че твърдолинейното ръководство в Северна Корея е показало забележителна устойчивост на международния натиск и икономическите лишения. 
Няколко американски служители, участвали в преговорите, заявиха, че забелязали значителна промяна в отношението на севернокорейското правителство или поне победа от страна на умерените в ръководството, които са за по-прагматична външна политика. Те посочиха, че само няколко дни преди подписването на споразумението висши севернокорейски военни лидери заявили публично, че никога няма да допуснат международни инспектори според условията на споразумението.  

Преговорите между САЩ и КНДР са възабновени след едногодишно прекъсване на 8 юли 1994 г., за което БТА съобщава:

Женева, 9 юли 1994 г. /БТА/ Възобновените вчера след едногодишно прекъсване преговори между САЩ и Северна Корея по ядрения въпрос на Корейския полуостров бяха прекъснати днес, след като стана известно, че е починал севернокорейският лидер Ким Ир Сен. Ръководителят на севернокорейската делегация Кан Сек Чу бе спешно извикан да се завърне в Пхенян. Първоначално се предвиждаше разговорите да продължат две-три седмици. Засега не се знае кога ще бъде възможно да бъдат подновени. 

Преди това през юни 1994 г. бившият президент на САЩ Джими Картър посредничи за подновяването на преговорите между  САЩ и КНДР. БТА съобщава в бюлетина си "Събития и факти":

Надежда за разрешаване на кризата със Северна Корея

Пхенян, 16 юни 1994 г. /БТА/ Северна Корея е решила да позволи на инспекторите от Международната агенция за атомна енергия /МАГАТЕ/ да останат в обектите, в които се подозира, че се прави ядрено оръжие. Това съобщи бившият американски президент Джими Картър в интервю, предавано директно от Пхенян по Си Ен Ен.
"Тази сутрин разговарях с президента Ким Ир Сен и той се ангажира да остави инспекторите на място и да гарантира, че техниката за наблюдение /на ядрените инсталации/ също ще остане в действие", заяви Картър.
Коментаторите оцениха думите му като предвестник за евентуален край на изострилата се напоследък криза около ядрените възможности на Северна Корея. Самият Картър оцени обещанието на Ким Ир Сен като "много важна стъпка" за разрешаване на кризата.
Бившият американски президент припомни, че при пристигането му в Пхенян правителството било твърдо решено да покани инспекторите да си вървят, но сега позицията му се е променила радикално и дава надежди за пробив.
Картър каза, че е уведомил Вашингтон за новия развой на нещата, но не пожела да прави предположения какви действия от страна на САЩ могат да последват.

***

Джими Картър смята кризата със Северна Корея за приключила

Вашингтон, 19 юни 1994 г. /БТА/ Бившият президент Джими Картър уведоми днес външнополитическите съветници на президента Бил Клинтън за разговорите си в Северна Корея. Веднага след срещата в Белия дом Картър заяви пред журналисти: "Лично аз смятам кризата за приключена. Не виждам необходимост да се продължават усилията за приемане на санкции срещу Северна Корея. Сега остава да се види дали споразуменията, постигнати между мен и Ким Ир Сен, ще бъдат изпълнени".
Картър разказа за мисията си пред съветника на Клинтън по въпросите на националната сигурност Антъни Лейк, помощник държавния секретар Робърт Галучи и ядрения експерт в Съвета за национална сигурност Даниъл Поунмън. Срещата проължи два часа. Картър говорил по телефона и с президента Клинтън, който е за уикенда в Кемп Дейвид.
На въпрос на журналист дали споделя оценката на американския емисар в Пхенян, че "кризата е приключила", Робърт Галучи отговори: "Никога не сме казвали, че това е криза. Нашето становище е, че работи много упорито, за да избегнем възникването на криза". Но той посочи, че САЩ все още не се отказват да обсъждат евентуални санкции със съюзниците си.

***

САЩ и Северна Корея постигнаха споразумение по ядрения въпрос

Сеул, 18 октомври 1994 г. /БТА/ САЩ и Северна Корея постигнаха рамково споразумение за решаване на спора във връзка с ядрената програма на Пхенян. Съобщението за споразумението бе направено снощи от ръководителя на американската делегация Робърт Галучи, а днес бе потвърдено от севернокорейски говорите. Галучи каза на пресконференция в Женева, че проектодокументът ще бъде изпратен в столиците на двете страни за одобрение от правителствата им. Делегациите се надяват споразумението, което окачестви като “положително и много приемливо” и удовлетворяващо интересите на САЩ, Северна Кореа и Япония.
Южнокорейският външен министър Хан Сун Йо приветства споразумението и заяви, че то би могло да положи основата за прекратяване на предполагаемите разработки на ядрено оръжие в Северна Кореа и да спомогне да се преодолее напрежението на Корейския полуостров.
Южнокорейският външен министър каза, че съгласно споразумението Северна Корея ще спазва отново Договора за неразпространение на ядрено оръжие, който тя отхвърли преди 19 месеца, и ще позволи на американски специалисти да извършат инспекции във всичките си осем ядрени обекта. Инспекциите в два обекта в ядрения комплекс Йонбьон обаче ще бъдат отложени с няколко години и това е основното, с което Южна Корея не е съгласна, каза министърът на пресконференция в Сеул. Въпреки това той призова южнокорейците да подкрепят споразумението.
Японският външен министър Йохеи Коно също приветства споразумението между Северна Кореа и САЩ и даде да се разбере, че то може да спомогне за подновяване на диалог за нормализиране на дипломатическите отношения между Токио и Пхенян.  

 

/МГ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 20:42 на 20.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация