site.btaДългогодишният либийски ръководител Муамар Кадафи е убит на 20 октомври 2011 г.

Дългогодишният либийски ръководител Муамар Кадафи е убит на 20 октомври 2011 г.
Дългогодишният либийски ръководител Муамар Кадафи е убит на 20 октомври 2011 г.
Триполи (28 май 2005) Ръководителят на Либийската революция полк. Муамар Кадафи. Пресфото - БТА снимка: Тихомир Пенов

Ръководителят на Либийската революция и глава на Социалистическата народна Либийска арабска джамахирия от 1 септември 1969 г. Муамар Кадафи е заловен и убит на 20 октомври 2011 г. 
Конвоят, с който Кадафи се опитва да избяга града, е атакуван от самолети на НАТО в района на гр. Сирт. Представителят на Националния преходен съвет Абдел Маджид съобщава, че Кадафи е пленен и ранен. Официалният говорител на Преходния национален съвет Абдул Хафиз Гога обявява, че Муамар Кадафи е убит от куршум в главата при престрелка между сили на съвета и негови привърженици. На 23 октомври 2011 г. в гр. Бенгази Преходният национален съвет (ПНС) на Либия обявява пълното освобождение на страната след смъртта на Муамар Кадафи.


В бюлетина “Международна информация” БТА съобщава за събитията около последните дни и часове на дългогодишния либийски ръководител:

Муамар Кадафи е убит, съобщи представител на Преходния национален съвет

Триполи, 20 октомври 2011 г. 15:04 ч.  /БТА/ Отстраненият от власт либийски лидер Муамар Кадафи е убит, съобщи високопоставен представител на Преходния национален съвет, цитиран от Ройтерс. По-рано бе съобщено, че бившият лидер е пленен и ранен в двата крака.
Пръв за залавянето на Кадафи съобщил Абдел Маджид, високопоставен командир, по телефона за "Ройтерс". 
Според телевизия "Ал Джазира" Кадафи е бил заловен в района на Сирт в автоколона, която напускала града и била атакувана от натовски самолети.

***

Либийският премиер Махмуд Джибрил потвърди, че Муамар Кадафи е мъртъв

Триполи, 20 октомври 2011 г., 18:31 ч. /БТА/ Фактическият премиер на Либия Махмуд Джибрил потвърди, че Муамар Кадафи е загинал, след като е бил пленен в Сирт, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.
“Очаквахме този момент отдавна. Муамар Кадафи е убит”, заяви пред журналисти в Триполи Джибрил - вторият в йерархията на управляващия Преходен национален съвет (ПНС).

Друг представител на ПНС, Абдула Берасали, заяви пред телевизия "Скай нюз", че тялото на Муамар Кадафи е докарано в Мисрата. "Кадафи е мъртъв, съвсем мъртъв. Прострелян е в краката и главата," каза Берасали.

В бюлетина на БТА "Международна информация" могат да се проследят събитията от последните седмици от живота на либийския лидер:

Кадафи предупреди лидерите на развиващите се страни, които признаха новите власти на Либия, че ще ги сполети неговата съдба

Кайро, 6 октомври 2011 г. /БТА/ Сваленият от власт либийски лидер Муамар Кадафи заяви в аудиопослание, че лидерите на развиващите се страни, които признаха новите власти на Либия, ще бъдат сполетени от неговата съдба, предадоха световните агенции.

“Ако силата на международните флотилии дава легитимност, нека управляващите в Третия свят се приготвят”, каза Кадафи, имайки предвид военната подкрепа на НАТО за либийския Преходен национален съвет (ПНС). Той заяви това в аудиопослание, излъчено от работещата в Сирия телевизия "Ар Раи". “Нека тези, които признават този съвет, да се готвят за създаване на преходни съвети, наложени със силата на флотилиите да ги заместят един по един отсега нататък”, казва Кадафи.

Той призовава либийците на протести срещу новите управляващи и срещу “непоносимите условия” в Либия. “Призовавам либийския народ, мъже и жени, да излязат и да демонстрират с милиони по площадите и улиците и във всички градове”, казва Кадафи и заявява, че ПНС няма легитимност. 

***

Хилари Клинтън заяви, че САЩ биха искали Муамар Кадафи да бъде убит или бързо заловен

Триполи, 18 октомври 2011 г. /БТА/ Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън необичайно безцеремонно заяви днес в Триполи, че САЩ биха искали сваленият либийски лидер Муамар Кадафи да бъде убит или бързо заловен, предаде "Асошиейтед прес". 

Агенцията припомня, че досега САЩ избягваха да споменават, че Кадафи трябва да бъде убит. Обикновено американски политици заявяваха, че искат да го видят изправен пред правосъдието - нещо, което и Хилари Клинтън повтори днес по време на необявената си визита в либийската столица. 

Сваленият от власт либийски диктатор в момента се укрива. По-рано днес в интервю за саудитски вестник временният премиер на Либия Махмуд Джибрил заяви, че Кадафи най-вероятно се подготвя да си върне властта с помощта на туарегите, населяващи Северен Нигер, Южна Либия, Южен Алжир и Мали. 

По думите на Джибрил, Кадафи има две възможности - да се опита да дестабилизира новото управление в Либия или да обяви сепаратистка държава в Южна Либия, която може да нарече както си пожелае: "Туарегия", "Велика Африка" или по друг начин. Според временния либийски премиер Кадафи няма да се успокои, докато не направи нещо, тъй като никога няма да признае поражението си. 
  
***

Южноафрикански наемници направили опит в последния момент да изведат Муамар Кадафи от Либия, съобщиха медии в Южна Африка 

Претория, 23 октомври 2011 г. /БТА/ Група южноафрикански наемници направили опит в последния момент да изведат от Либия Муамар Кадафи, предаде ИТАР-ТАСС, като цитира медии в Република Южна Африка. Според Деон Одендаал, бодигард от фирма за охрана, който в момента бил на лечение в северноафриканска болница, групата наброявала 19 южноафриканци и сключила договор да прехвърли Кадафи от Либия в Нигер. Операцията обаче се провалила и един от наемниците вероятно загинал.

Одендаал заявил, че разговарял с Кадафи миналия понеделник, когато пристигнал в Либия заедно с другите наемници. Южноафриканците успели да съберат колона от джипове, с които да откарат полковника в Нигер от град Сирт. Авиацията на НАТО обаче открила огън и спряла конвоя. Придружен от своите телохранители, Кадафи направил опит да се укрие в дренажна тръба, но бил открит и жестоко изтезаван, преди да бъде екзекутиран.

***

Единствената поразена от НАТО вчера цел в Либия е бил конвоят край Сирт

Брюксел, 21 октомври /кор. на БТА Николай Желязков/Единствената поразена от авиацията на НАТО вчера цел в Либия е бил конвоят край Сирт. Това се посочва в дневната сводка за операцията "Обединен защитник". Във вчерашния ден са били изпълнени 67 полета, от които 16 са били със зададени цели.
Поразеният конвой се е състоял от 75 автомобила, от които 11 са били ударени в 8.30 ч. местно време вчера, уточнява командването на операцията в Неапол. Конвоят се е изтеглял с висока скорост от Сирт и е бил ударен в околностите на града. Целта е приета за заплаха за цивилните, тъй като автомобилите са пренасяли голямо количество оръжие. Целта е била прехваната, за да се намали заплахата, пише в съобщението на командването. Първоначално е била ударена само една кола от групата, а останалите са се разпръснали в различни посоки. 

Около 20 автомобила са продължили движението си с голяма скорост в посока югозапад, като са продължили да представляват заплаха, пише НАТО. При последвалата атака от въздуха от друг самолет са били унищожени още 10 автомобила. От алианса отбелязват, че при предприемането на стрелбата от въздуха не е било ясно, че в конвоя се намира Муамар Кадафи. От пакта допълват, че действията на военновъздушните сили са били съобразени с мандата, възложен от ООН за защитата на цивилните, а политиката на алианса е да не взима на прицел отделни хора.
НАТО допълва, че информацията, според която ударът е допринесъл за залавянето на Кадафи, е получена по-късно от несекретни, както и от разузнавателни източници. 

Коментарите на световните лидери за смъртта на Кадафи в бюлетина "Международна информация" на БТА:

ЕС: Информациите за смъртта на Муамар Кадафи поставят край на ера на деспотизъм и потисничество

Брюксел, 20 октомври 2011 г. /кор. на БТА Николай Желязков/ Информациите за смъртта на Муамар Кадафи поставят края на ера на деспотизъм и потисничество, от които либийците страдаха твърде дълго. Това се посочва в общо изявление на председателите на Европейския съвет Херман ван Ромпой и на Европейската комисия Жозе Барозу.

Либия днес отвори нова страница в своята история и се отправи към демократичното си бъдеще, допълват двамата европейски лидери. Ромпой и Барозу призовават Преходния национален съвет на Либия да продължи по пътя на помирението на широка основа, като в този процес бъдат обхванати всички либийци и това да доведе до демократичен, мирен и прозрачен преход в страната. 

***

Дмитрий Медведев: В Русия разчитат, че в Либия ще настъпи мир

Москва/ Рим, 20 октомври 2011 г. /БТА/ В Русия разчитат, че в Либия ще настъпи мир и всички онези, които я представляват, ще се споразумеят за конфигурацията на властта, заяви днес Дмитрий Медведев. Той каза това на пресконференция след разговорите в Москва с холандския премиер Марк Рюте, в момент, когато постъпи първата информация за ареста на Муамар Кадафи, съобщи ИТАР-ТАСС.

По повод горещата новина Рюте каза, че Кадафи сам по себе си е представлявал заплаха. Радвам се, че полковник Кадафи е заловен и се надявам скоро той да се озове в Хага, за да бъде съден. Арестът на бившия лидер на Джамахирията е прекрасна новина, ако се потвърди, добави холандският премиер. 

Войната в Либия приключи, заяви италианският премиер Силвио Берлускони, след като медии съобщиха за смъртта на Муамар Кадафи, посочва Франс прес. Sic transit gloria mundi ("Така преминава световната слава"), каза на латински Берлускони пред членове на партията си, цитиран от италианската агенция АНСА.

***

Иран приветства смъртта на Муамар Кадафи и заяви, че НАТО вече няма повод да продължава намесата си в Либия 

Техеран, 21 октомври 2011 г. /БТА/ Говорителят на иранското министерство на външните работи Рамин Мехманпараст приветства смъртта на Муамар Кадафи и заяви, че НАТО вече няма "претекст" да продължи намесата си в Либия. Това съобщи днес официалната иранска агенция ИРНА, предаде "Франс прес".
“Неизбежна участ на всички диктатори и потисници, незачитащи правата на народите, е да бъдат унищожени (. . .) Ислямската република Иран приветства тази голяма победа, като поздравява либийския мюсюлмански народ и Преходния национален съвет", каза Мехманпараст.

“Иран се надява краят на черната диктаторска ера на Кадафи да отвори пътя към нова политическа ера, създаване на национално правителство в Либия и установяване на стабилност", цитира негови думи ДПА.
След смъртта на Кадафи “вече няма претекст за намесата на чуждестранни сили в Либия и е необходимо тези сили незабавно да се оттеглят, за да може либийският народ да определи сам своето бъдеще”, отбеляза иранският говорител, цитиран от АФП. 

***

Фидел Кастро разкритикува НАТО за бруталната намеса на алианса в Либия

Хавана, 24 октомври /БТА/ Бившият кубински лидер Фидел Кастро разкритикува днес НАТО за ролята на алианса в свалянето на Муамар Кадафи, като каза, че “бруталният военен съюз е станал най-коварният инструмент за потисничество, познат в историята на човечеството”, предаде Ройтерс. 85-годишният Кастро изрази възмущението си от убийството на Кадафи и отношението към тялото му, което по думите му е било “отвлечено и изложено като военен трофей”. Според него това “нарушава най-основните принципи на мюсюлманските норми и други религиозни вярвания”.

***

Репутацията на новите либийски власти е “опетнена” от смъртта на Кадафи, според Лондон

Лондон, 23 октомври 2011 г. /БТА/ Британският министър на отбраната Филип Хамънд заяви днес, че репутацията на новите либийски власти е била "малко опетнена" от смъртта на бившия лидер Муамар Кадафи, който беше убит в четвъртък при все още неясни обстоятелства, предаде Франс прес.
 “Младото либийско правителство ще разбере, че репутацията му в света е малко опетнена от случилото се”, заяви министърът в интервю за Би Би Си. Той изрази увереност, че Преходният национален съвет ще изясни обстоятелствата около смъртта на Кадафи, “за да си възвърне и изчисти репутацията”.

“Не е това начинът да се действа, не е това начинът, по който ние бихме желали това да се случи”, добави Хамънд.
По думите на министъра Лондон би желал да види Кадафи изправен на съд, "пред Международния наказателен съд, в идеалния случай, за да отговаря за злодеянията си, не само в Либия, но и за многобройните актове на тероризъм, които той  подкрепяше и които бяха извършени извън Либия".

***

Временният либийски лидер е наредил разследване на смъртта на Муамар Кадафи

Триполи, 24 октомври 2011 г. /БТА/ Временният либийски лидер Мустафа Абдул Джалил е наредил да се направи разследване на смъртта на Муамар Кадафи, отстъпвайки на натиска от САЩ и международната общност, предаде Асошиейтед прес. На пресконференция в източния град Бенгази Джалил каза, че Преходният национален съвет е съставил комисия, която да направи разследването на фона на противоречивите съобщения за това как е умрял диктаторът, управлявал Либия четири десетилетия.

БТА съобщава и за събитията около погребението на Кадафи:

Вдовицата на Муамар Кадафи поиска да й бъде предадено тялото на съпруга й, в Мисрата се редят на опашки, за да зърнат трупа на убития диктатор 

Кайро, 22 октомври 2011 г. /БТА/ Сафия Фаркаш, вдовицата на убития бивш либийски лидер Муамар Кадафи, поиска от Преходния национален съвет да й бъдат предадени телата на съпруга й и на сина им Мутасим, съобщи базираната в Сирия телевизия Ар Раи, цитирана от Франс прес. 

Сафия отправи призив от името на семейството на “мъченика Муамар Кадафи” към ООН и останалите международни организации да убедят ПНС да предаде телата им на тяхното племе, за да бъдат погребани по ислямския ритуал. Тя настоя също да се разследват обстоятелствата около смъртта на Кадафи, Мутасим и на техните другари. “От кадрите, показани от телевизиите, стана ясно, че те са били екзекутирани от агентите на НАТО”, заяви Сафия по Ар Раи.

Мъже, жени и деца се редяха вчера на опашки, за да се снимат с тялото. "Искаме да видим кучето", викали някои от тях.   

***

Муамар Кадафи е починал след престрелка, сочи направената му аутопсия

Аман, 23 октомври 2011 г. /БТА/ Докладът за аутопсията на тялото на Муамар Кадафи потвърждава, че бившият либийски лидер е починал след престрелка, заяви днес либийският премиер Махмуд Джибрил, цитиран от Франс прес.
“Лекарят твърди в доклада си, че той (Кадафи) вече е бил ранен, бил е изваден, качен в камион и по пътя към полева болница е имало кръстосан огън от двете страни”, заяви Джибрил на пресконференция в Йордания, където участва в Световния икономически форум. “Не знам дали куршумът, който го е ранил в главата, идва от неговата лична охрана или от революционните бригади”, уточни Джибрил. Той допълни, че според него няма никаква причина за съмнение в достоверността на този преглед. “Те взеха проби от него на ДНК, кръв, коса, лицева кожа ... Всички необходими проби”, заяви Джибрил.

Аутопсията на тялото на Кадафи, който бе убит в четвъртък, след като бе заловен жив при опит да избяга от Сирт, е била направена днес сутринта в Мисрата, според представители на Преходния национален съвет. Три дни преди да почине Кадафи написал, че иска да бъде погребан в родния си град Сирт, информира днес сайтът Seven Days, цитиран от ДПА. В бележка, която Кадафи написал собственоръчно на 17 октомври, той пожелал, ако бъде убит, да бъде погребан според мюсюлманските обичаи в гробището в Сирт, до близките си. 

***

Муамар Кадафи бе свален от революцията след 42 години управление

Триполи, 20 октомври 2011 г. /БТА/ Муамар Кадафи управлява с твърда ръка Либия близо 42 години, посочва Франс прес. Осем месеца бунт, подкрепен от намесата на НАТО, принудиха Кадафи да избяга през август, след като Преходният национален съвет превзе столицата Триполи.

69-годишният Кадафи, най-дълго управлявалият арабски и африкански лидер, до последно отправяше призиви за съпротива срещу "западните кръстоносци". Той призова и за победа срещу "бунтовниците", свързани според него с Ал Каида, които наричаше "плъхове". 
Роден според собствената си легенда под бедуинска шатра в Сирт на 7 юни 1942 г., Муамар Кадафи, който е син на овчар, получава строго религиозно образование и влиза в армията през 1965 г. На 1 септември 1969 г., когато е на 27 години, Кадафи сваля от власт с мирни средства крал Идрис. 
През 1977 г. той обявява създаването на "Джамахирия" - "държава на масите", която управлява чрез изборни народни комитети. В своята Зелена книга Кадафи се обявява за пряка демокрация, която съчетава социализъм и ислямска философия.
За да управлява тази огромна, богата на петрол страна, в която отиват да работят стотици хиляди африканци, Кадафи афишира непредвидим стил, държи предизвикателно с партньорите си и носи традиционни дрехи или военни униформи. Обича да посреща гостите си под голяма шатра, заобиколена от жени-войници - неговите "амазонки", и се храни скромно, предимно с камилско мляко.
Обвинен в тероризъм, той се превръща в "черната овца" за Запада.
Триполи е бомбардиран от САЩ през април 1986 г. Няколко години на Либия е наложено ембарго след атентатите срещу американски самолет над шотландското село Локърби в Шотландия (270 жертви през 1988 г.) и френски самолет над Нигер (170 жертви през 1989 г.), за които Триполи пое отговорност и плати обезщетения на семействата на жертвите.
В началото на 2009 г. Кадафи бе избран за една година начело на Африканския съюз. Той бе разочарован от арабските си колеги, които обвини, че “продават Палестина”.
През 2003 г. обявява, че спира тайните си програми за въоръжаване. През следващите години, след като освободи българските медици, несправедливо обвинени, че са заразили деца със СПИН, Кадафи е бляскаво посрещнат в Париж и Рим - столицата на бившата колониална сила Италия, която се извини и плати обезщетения.

Промяната настъпва на 15 февруари 2011 г. с бунта, превземането на Бенгази от бунтовниците от Преходния национален съвет и намесата на НАТО, разрешена от ООН на 17 март.
Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Кадафи, сина му Сейф ал Ислам и зет му Абдула ас Сенуси, обвинени в престъпления срещу човечеството, припомня Франс прес. 

/ГИ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 00:23 на 21.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация