site.btaОБНОВЕНА Розита Еленова и Леда Паташева правят изложба и проект в памет на Димитър Еленов

Розита Еленова и Леда Паташева правят изложба и проект в памет на Димитър Еленов
Розита Еленова и Леда Паташева правят изложба и проект в памет на Димитър Еленов
Фотография на Леда Паташева. Снимка: Личен архив

„Carpe Diem“ е заглавието на благотворителната фотоизложба, която Леда Паташева представя на 26 октомври. Експозицията показва над 100 фоторазкази от Рим. Тя ще бъде подредена в пространство „Port A“ само на Димитровден, а до края на годината ще остане на сайта на фондация „Димитър Еленов“. Събитието е в памет на актьора и режисьор Димитър Еленов. Част от приходите са в подкрепа на документалния филм и книга на Розита Еленова „Свободен, по-свободен, Димитър”, казват пред БТА организаторите. 

ДА УЛОВИШ МИГА

Името на изложбата в буквален превод е „Да уловиш мига. Това не са архитектурни обекти, които всеки, който ги види, ще разпознае, че е точно Рим и точно Колизеума, например, или „Свети Петър“, казва Леда Паташева. Има включително една малка обувчица, забравена в основата на една колона на няколко века. Кой знае кой е минал по тоя мост на ангелите на Бернини и там е сложена някой да си я познае, разказва с усмивка тя. 

Според нея хубавото в тази тема е, че можем да си доизмислим и да си допредставим историята на тези мигове, които са уловени в един много кратък отрязък от време. В следващия момент детенцето, което си е изгубило обувката, вече няма да е там и сигурно ще яде вече сладолед, обяснява тя.

В изложбата „Carpe Diem“ са включени фотографии на детайли, както и персонажи – случайни портрети на хора. Добавени са творби, останали от предишна изложба, подредени в кутии от вино. „Реших да ги включа, защото видях, че в пространството има едни прекрасни ниши, в които просто биха застанали прекрасно тези творби“, разказва тя. Казва, че няма една любима, а най-хубавата още не я направила. „Ако не бяха любими, нямаше да ги излагам и да излагам и себе си“, казва тя.

На събитието ще се прожектират части от документалния филм „Свободен, по-свободен, Димитър”. Ще има една стена с информация за човека и твореца Димитър Еленов. 

СВОБОДЕН, ПО-СВОБОДЕН, ДИМИТЪР

Малко след смъртта на актьора, режисьор и педагог Димитър Еленов съпругата му Розита започва подготовката на проект – книга и филм за него. Звъни на десетки колеги, приятели и ученици на любимия си и иска то тях да й разкажат истории, свързани с него. След това ги описва в страниците на книга и ги показва във филмова лента. Филмът е с подкрепата на Българската национална телевизия (БНТ) и на фондация „Димитър Еленов“, и община Бургас.

„Един такъв проект е тежък финансово, има нужда от довършване и тук се включи Леда със своята благотворителност. Това си е чисто нейна благотворителност, с която иска да помогне за довършването на този проект“, разказва Еленова. За хонорари на хората от екипа са необходими между 12 и 15 хиляди лева, уточнява тя.

Проектът с филма трябва да бъде готов в началото на 2024 г., казва тя. Това, което ще бъде излъчено на 26 октомври, е относително финален вариант, но без звук, така че да послужи само като тийзър на зрителите. БНТ предвижда да го излъчи на рождения ден на Димитър Еленов – 10 февруари. Ще има представяне и в Бургас. Розита Еленова вярва, че в началото на следващата година ще успеят да направят премиера и в София, съвместно с издателството на книгата – „Black Flamingo“.

Розита Еленова разказва, че името на проекта „Свободен, по-свободен, Димитър“ дошло със събирането на историите. В продължение на повече от година, през цялото време се появявала тази дума, изречена от всички хора, които са общували с него – колеги, приятели, неговите ученици. Наричали го „свободния човек“, „човекът, който ни научи на свобода“, „човекът, който ни научи да не се съобразяваме с изкуствените правила“.

„И наистина, самото име Димитър Еленов не е име от мейнстрийма, но е име от съсловието на изкуството в България. Човек, който по никакъв начин не е направил своите компромиси и може би, разбира се, е получил своите съответни удари срещу липсата на компромиси“, казва съпругата му Розита. 

ПАМЕТ ЗА БЪЛГАРСКИЯ ТЕАТЪР

„Проектът има за цел не да пишем некролог, не да има някаква тъга, а отново искаме да изповядваме принципите на Димитър Еленов. А те са, че изкуството трябва да мотивира. Изкуството, дори когато те кара да плачеш, трябва да ти дава сила. Трябва да ти дава светлината в тунела, да те мотивира“, казва тя.

Специално съм се постарала, като памет на българския театър, като памет на българските творци, да присъстват имената на Георги Черкелов, Катя Паскалева, Илка Зафирова, Кирил Кавадарков, Николай Поляков, Красимир Спасов, Асен Шопов, Леон Даниел, Крикор Азарян, казва Еленова. По нейни наблюдения тези имена не говорят нищо на по-младото поколение. Подрастващите не знаят какви личности стоят зад тях. Еленова вярва, че след време ще се замислят, ще се върнат към тези имена, защото върху стъпките на тези хора днес те самите творят. Тя казва, че всичко е направено с целта да има памет, защото това ни липсва и голяма част от проблемите ни са свързани с това, че нямаме памет. „Всеки има своите падения, но всеки трябва да намери своя Димитър Еленов, който да го вдигне и да го изправи, за да продължи“, казва Розита Еленова.

„Аз мога да кажа, че в моя живот Димитър Еленов е моята голяма любов. Пожелавам на всеки да срещне голямата си любов и всичко, което по пътя си срещнах в този проект, го приемам като подарък за Димитър. И огромният щедър жест, който в момента Леда прави, отново е с цел любов между хората. Аз го приемам като любов към Димитър, като уважение към Димитър Еленов. Към човек, който е живял с достойнство, с цялата си свобода. Всичко, което правим, е в името на любовта“, казва тя. 

ДА ВИДИШ ЛЮБИМИЯ ПРЕЗ ОЧИТЕ НА 50 ЧОВЕКА

Розита Еленова е съставител на книгата. Тя събира разказите и спомените на 50 личности от България и чужбина. Със свои спомени между кориците на изданието участват български твроци, както и техни колеги от Турция, Северна Македония, Албания, Сърбия. Леда Паташева е редактор на книгата. Във филма участват около 40 души със своите истории за Димитър Еленов. Розита Еленова е режисьор на лентата. Сценарист на филма е Ирена Даскалова, оператор е Пламен Матеев, с помощта на Христо Димитров-Хиндо. Монтажистът е Димитър Андреев. 

„Неслучайно, наричам книгата и филма проект, защото те са в една специфична симбиоза“, казва Еленова. Тя допълва, в книгата и филма няма как да бъдат показани целите разкази на събеседниците й. В книгата ще има баркод, който ще води към сайта на фондация „Димитър Еленов“. Читателите ще може да видят в суров вариант историите на Владимир Пенев, Димитър Рачков, Светлана Янчева, Деляна Хаджиянкова, Йоанна Темелкова, Виолета Марковска, Стефания Колева, Ясен Гюзелев, Николай Поляков, Светослав Кокалов, Петя Стойкова, Алберта Алкалай.

Еленова допълва, че 90% от историите, които чула в разговорите със събеседниците си, били нови за нея. Казва, че й било много трудно да се обади и да мотивира хората отсреща да се включат в проекта й. Най-трудното било обаче да получава и да отваря историите на хората, пристигнали в пощата й. „Понякога минаваха ден-два, в които просто не можех да го отворя и да започна да чета. Защото току-що от живота ти е отлетял един човек и всъщност целият този проект беше едно смесване между илюзия и реалност. Все едно съм била с него в някакви други моменти от живота му. Все едно пътувах с него отново някъде“, спомня си Еленова. Имало и моменти, в които хората разказвали историите си пред камера, тя стояла на режисьорския стол и започвала да плаче. „В 50-60 % от записите просто плачех“, признава тя. Дори й се искало след края на записите да ги хване и да им каже: „Разказвай ми още, там какво стана, а той какво каза, той какво направи….“.

„Искам да подаря на публиката един Димитър Еленов. Техният Димитър Еленов. Техният свободен човек“, каза тя. Допълва, че цялата щедрост и отзивчивост, която среща в подготовката на проекта, е дар към покойния й съпруг. „Димитър си е постлал. Той беше много щедър, той беше безкрайно щедър. И сега като че ли тази щедрост се връща с добрината на хората. Сега му се връща“, обяснява Еленова. 

Леда Паташева разказва, че плакала на интервютата с дечица - ученици на Еленов. Това са най-силните свидетелства, защото, освен прекрасен актьор и режисьор, неговата най-голяма сила и може би мисия в живота, остана педагогиката. Той създаде една действително нечувана до този момент и невиждана синергия между учениците си, казва тя. Говорим за деца. На 3 години детето е там, репетира и след осем часа майката не знае възможно ли е това дете все още да е на сцената и да не се е уморило, обяснява тя. Неговата голяма заслуга е, че той направи от деца професионалисти - с голямата си любов към тях и с абсолютния си професионализъм. Създаде им една невероятна дисциплина, на каквато много малко големи вече актьори могат да завиждат, казва още тя.

Розита Еленова допълва, че съпругът й имал школи в Сатиричния театър, в Народния театър, в „Сфумато“. По този начин децата влизали професионално в театъра. „Ти си под шапката на професионалния театър. Ти си дете, обаче минаваш през портиера, през гардеробиера, през реквизитора, опознаваш всички служби“, казва тя. Еленова отбелязва, че съпругът й правел спектакъл, в който смесвал деца актьори с професионални актьори. „Другото, което никой не прави – тези спектакли бяха включени в афиша на театрите и се продаваха билети за тези спектакли“, каза Еленова. Тя уточнява, че тази организация е много сложна. 30-40 деца трябва да знаят месец по-рано, че не трябва да са болни, че не трябва да са пътували. Защото билетите са продадени и, ако ти се издъниш, ще трябва да платиш. И цялата тази отговорност Димитър я носеше. Той даваше много силни психологически устои на своите ученици, казва още Розита Еленова.

/ДД/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 18:46 на 03.06.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация