site.btaСъстезанието по излежаване в Черна гора приключи след 50 дни с двама победители

Състезанието по излежаване в Черна гора приключи след 50 дни с двама победители
Състезанието по излежаване в Черна гора приключи след 50 дни с двама победители
Снимка: БТА

Състезанието по излежаване, с което Черна гора е уникална в Европа и което счупи всички рекорди тази година, приключи след 50 дни,  съобщиха организаторите от черногорското етноселото Брезна в профила си в Инстаграм.

Тази година победители са черногорците Лидия Маркович и Филип Кнежевич, които са лежали почти 1200 часа, което е абсолютен рекорд.

Победителите ще си поделят награда от 1000 евро, а както съобщават организаторите, Кнежевич "като джентълмен оставя медийната победа на Лидия".

Имаше смях, плач, молитви…Те двамата от общо 21 участници изпратиха състезатели от Черна гора, Русия, Сърбия и Украйна. Двамата решиха да застанат заедно на трона и заедно с послание към всички югославски народи и политици казаха, че любовта и съгласието решават всичко, написаха вчера организаторите от етноселото в профила си в Инстаграм.

Състезанието в етноселото Брезна, което се намира между Никшич и Плужине, привлече вниманието на местната и чуждестранна публика. Практиката от предишни години беше състезанието да продължава няколко дни. Предишният рекорд за лежане  беше 117 часа. 

Състезанието се провежда за първи път през 2001 г. като хумористичен отговор на стереотипа, че черногорците са мързеливи и предпочитат да останат в леглото. 

Съгласно регламента състезателите се хранят три пъти на ден и могат да стават за 15 минути на всеки осем часа за лични нужди. Ползването на мобилни устройства не е забранено. Стоенето или седенето в леглото обаче води до незабавна дисквалификация. Участниците в надпреварата са под лекарско наблюдение.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Etno Selo Montenegro (@etnoselomontenegro)

/ВН/

news.modal.header

news.modal.text

Към 04:37 на 23.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация