site.btaНа 2 октомври 1996 г. облечен като скитник мъж прострелва смъртоносно бившия министър-председател Андрей Луканов

На 2 октомври 1996 г. облечен като скитник мъж прострелва смъртоносно бившия министър-председател Андрей Луканов
На 2 октомври 1996 г. облечен като скитник мъж прострелва смъртоносно бившия министър-председател Андрей Луканов
София (4 октомври 1990) изказване на Андрей Луканов по време на VII Велико народно събрание. Пресфото-БТА, снимка: Петър Ганев/архив

Преоблечен като скитник мъж на 2 октомври 1996 г. убива бившия премиер Андрей Луканов пред дома му в София.  
Политикът е роден на 26 септември 1938 г. Към момента на смъртта си той е народен представител от Парламентарната група на Демократичната левица (ПГДЛ). 

Той е бил първи секретар на Постоянното представителство на България при ООН в Женева, Швейцария (1968-1972). Постоянен представител на България в Съвета за икономическа взаимопомощ (СИВ) в Москва, СССР,  председател е на Изпълнителния комитет на СИВ. Член е на Политбюро и секретар на ЦК на БКП.

Луканов е министър на външноикономическите връзки (1987-1989 ), член на Държавния съвет (1989-1990) и председател на Министерския съвет от 8 февруари до 20 декември 1990 г. Депутат от 7-ото до 9-ото Народно събрание (1976-1990),  VII Велико народно събрание (1990-1991), 36-ото и 37-ото Народно събрание.

В бюлетина “Вътрешна информация” на 2 октомври и в следващите дни за убийството му, разследването и поклонението на политика са публикувани обширни информации:

Депутатът Андрей Луканов бе застрелян пред дома си

София, 2 октомври 1996 г. /БТА/ Съобщението за убийството на депутата от ПГДЛ Андрей Луканов прекъсна заседанието на парламента днес. Председателят на Народното събрание Благовест Сендов обяви от парламентарната трибуна за смъртта на депутата, застрелян пред дома си тази сутрин. Той призова депутатите към спокойствие и закри заседанието. Официалното съобщение на МВР, разпространено няколко часа по-късно, гласи, че Андрей Карлов Луканов е прострелян около 9:20 часа пред дома му на ул. "Латинка" 15 в София, в резултат на което е починал на място.

Случилото се е изненада, защото сигнал за заплаха на живота на Андрей Луканов през последните месеци не е имало, каза в парламента шефът на НСО ген. Димитър Владимиров. Той посочи, че Андрей Луканов е бил охраняван от 1 февруари до 15 април т.г., тъй като в този период е била отправена конкретна заплаха, но случаят е бил изяснен и охраната свалена.

С 219 гласа "за" парламентът единодушно гласува декларация по повод убийството на Андрей Луканов. В нея се посочва, че парламентът няма да позволи този терористичен акт да доведе до въвеждане на извънредно положение и президентските избори ще се проведат на 27 октомври.
Петък ще бъде траурен ден за депутатите и няма да има пленарно заседание. Утре народните представители ще имат редовно заседание. Премиерът Жан Виденов и членовете на кабинета присъстваха при гласуването на декларацията.

Няма никакво съмнение, че убийството на Андрей Луканов ще хвърли сянка върху предстоящите президентски избори, заяви в кулоарите на парламента заместник-председателят на ВС на БСП Георги Първанов. Обяснение дали убийството е политическо или икономическо може да дадем, след като получим повече информация, каза той.  Този акт ни връща с 60 години назад, каза председателят на ПГДЛ Красимир Премянов. Не допускам въвеждане на извънредно положение, коментира заместник-председателят на ПГ на ДПС Стоян Денчев. Убийството ще повлияе върху политическата и икономическата обстановка в страната, добави той. Според него едно убийство не може да решава вътрешнопартийните проблеми на една партия.

Депутатите от "Народен съюз" са против всякакви спекулации за извънредно положение и за отлагане на президентските избори, каза заместник-председателят на ПГ на "Народен съюз" Николай Христов. Към тази теза се присъединява и заместник-председателят на ПГ на БББ Георги Дилков. 

Президентът Желю Желев осъжда най-остро и категорично покушението срещу видния български политик Андрей Луканов, който е бил министър-председател на България, заяви говорителят му Валентин Стоянов. Президентът Желев свиква днес Консултативния съвет по национална сигурност.

По повод смъртта на депутата и бивш премиер Андрей Луканов СДС София отменя насрочения си за утре митинг пред храм-паметника “Александър Невски”, както и срещата на кандидатпрезидентската двойка Петър Стоянов - Тодор Кавалджиев в Плевен днес. Кметът на Плевен Румен Петков обяви седемдневен траур на територията на Плевенска община, тъй като Андрей Луканов бе депутат от 15-ти Плевенски многомандатен избирателен район. Съболезнователни телеграми и декларации пристигат от общински и областни управи, както и от регионални ръководства на партии и организации.

***

Убиецът на Луканов е бил облечен като скитник

София, 2 октомври 1996 г. /БТА/ Убиецът на Андрей Луканов е бил облечен като скитник, твърдят всички преки свидетели на убийството на бившия български министър-председател, който бе застрелян пред дома си на улица "Латинка" 15 около 9 часа тази сутрин.
Един от главните свидетели - 76-годишната Верка Йорданова Петкова, живееща срещу дома на Луканов, описа пред БТА евентуалния убиец като висок мъж, облечен в черно сако, който носел черна чанта и хартия навита на руло. Според нея имал и шапка на главата си. Към 9 часа забелязах от терасата си човека, който беше обърнат с лице към "Латинка" 15 и ровеше в чантата, каза тя. Чантата била опряна на нисък зид на три метра от входната врата, заяви свидетелката. Жената влезнала за малко в дома си, когато се върнала видяла проснатото по очи тяло на убития депутат. То се намирало точно на прага на входната врата. До него стояла чантата, която преди това жената видяла у клошаря. Според свидетелката, колата на Луканов току-що била изкарана от гаража, а шофьорът му го чакал при нея.  Жена му и дъщеря му излязоха от дома и пооправиха тялото му, каза г-жа Петкова. С помощта на полицаите по-късно двете обърнали трупа на Луканов по гръб, а съпругата го покрила с чаршаф.
Няколко свидетели потвърдиха версията, че полицията търси мъж с описание на клошар. Около 13:40 часа полицаи арестуваха старец, който беше изведен от входа на кооперацията на “Латинка” 15. Арестуваният беше облечен в дрипави дрехи и имаше вид на скитник. Малко момиче съобщи пред БТА, че полицаи са разпитвали брат й за човек с неугледен вид, ровещ в кофите за боклук и облечен в мръсна престилка.

Според официалното съобщение на МВР убийството е станало около 9:20 часа. Според очевидци Андрей Луканов е бил застрелян с два куршума - в главата и в сърдечната област. 
Полиция отцепи квартала, плътни кордони охраняваха до късно следобед района около “Латинка” 15. Полицейски постове бяха поставени по всички пресечки в радиус от 500 метра.

Мястото на убийството бе посетено към 9:30 часа от министъра на вътрешните работи Николай Добрев. В огледа се включиха началникът на отдел “Тежки криминални престъпления” в ДНП Ботьо Ботев и началникът на едноименния отдел в НСлС Богдан Карайотов, който отказа всякакви изявления по случая. По-късно дойдоха шефът на НСлС Бойко Рашков, заместниците му Румен Георгиев и Румен Андреев и началникът на НСО ген. Димитър Владимиров. Преди тях до “Латинка” 15 бяха допуснати Стоян Денчев и Иван Глушков, които си тръгнаха към 10:10 часа. Мястото на убийството посетиха Нора Ананиева, руският посланик Александър Авдеев и Петя Шопова. По непотвърдена информация там са били и Петър Младенов и Венцислав Йосифов.  В 13:23 часа тялото на убития беше откарано от ул. “Латинка”. По-късно водоноска изми всички следи по улицата и площадката пред дома на Луканов, а блокадата беше вдигната.

Сутринта двама журналисти бяха арестувани временно, а на други десетина бяха съставени актове за неподчинение на полицейско разпореждане и навлизане в блокирана зона.

Поклонение пред тленните останки на Андрей Луканов

София, 4 октомври 1996 г. / БТА/ Близо пет часа днес продължи поклонението пред тленните останки на убития в сряда бивш министър-председател и депутат от левицата Андрей Луканов. Политическият и дипломатически елит, десетки хиляди граждани минаха пред саркофага, изложен в зала “Св. София” на бившия партиен дом.
Към 8:30 часа до саркофага се нареди почетен караул. Встрани от него вече бяха седнали съпругата Лилия Герасимова, синът Карло Луканов, дъщерята Ана, братът на убития Александър Атанасов със съпругата си, сестра му Гертруда Луканова и други близки. Точно в 9:00 часа в зала “Св. София” влязоха президентът Жельо Желев, председателят на Народното събрание Благовест Сендов, министър-председателят Жан Виденов, депутати, министри, шефове на дипломатически мисии, акредитирани у нас журналисти.

Андрей Луканов е ключова фигура и голяма личност в най-новата българска история, без която тя не би могла да бъде разбрана, каза в траурното си слово д-р Желев. Същото записа президентът и в траурната книга по-късно. Делата и личността на Луканов бяха противоречиви като самия преход, подчерта д-р Желев. Той стана жертва на делото, което сам започна. Луканов често отправяше нападки към мен, много пъти неоснователни, това обаче не ми дава основание да го принизявам, заяви президентът.

България и светът са потресени от едно убийство, което няма оправдание - ни божие, ни човешко, каза Благовест Сендов. Гибелта на Андрей Луканов е не само лична трагедия, а и една тревожна камбана на борбата срещу развихрилата се днес престъпност, зловещо ехо от отдавна изживени нрави в политическия ни живот, каза председателят на парламента.
В лицето на Андрей Луканов губим един ярък деец на българската левица и един изтъкнат държавник, каза в словото си премиера Жан Виденов. Бруталното прекъсване на живота му ни задължава с удвоени усилия да работим за преодоляване на трудностите, пред които е изправена страната, каза министър-председателя.

Да отдадат последна почит към Андрей Луканов дойдоха ръководителите на парламентарните групи и политици от извън парламентарни партии - Петър Дертлиев, Александър Томов, Петър Берон, Петко Симеонов. Тук бяха и кандидатите на основните политически сили за президент - Иван Маразов и Петър Стоянов. Сред опечалените бяха патриарх Максим и главният мюфтия Хаджи Басри хаджи Шериф. От днешния политически елит на поклонението не дойдоха само Иван Костов, Стефан Софиянски и Жорж Ганчев.

На поклонението присъстваха траурни делегации от СР Югославия, Гърция, Словения и Турция на ниво вицепремиери и министри, които по-късно бяха приети на траурен коктейл, даден от Благовест Сендов в Клуба на народния представител, съобщи пресцентърът на Народното събрание.

Десетки хиляди граждани казаха последно сбогом на Андрей Луканов. Опашката от чакащи хора се виеше покрай сградата на площад “Батенберг” 1 и в един момент стигна до хотел “България”. Към 11 часа пет автобуса с над 300 души от Плевен пристигнаха пред бившия мавзолей и се наредиха на опашката. Няколко пъти се наложи линейки да окажат помощ на възрастни хора, припаднали от чакането. Малко след 12 часа в залата влезе президентът на “Мултигруп” Илия Павлов. Той спря за миг пред саркофага и се прегърна с брата на Андрей Луканов. “Поклон пред личността и делото на големия българин Андрей Луканов. От “Мултигруп”, написа в траурната книга вицепрезидентът на групировката Иван Колев.

“Поклон пред паметта и делото на Андрей Луканов”, записа председателят на Народното събрание в книгата за съболезнования. Министър-председателят Жан Виденов написа “Прощавай, Андрей!”. 

В бюлетина на БТА “Събития и факти” са представени отзивите от света за покушението:

Световните медии за убийството на Андрей Луканов

София, 2 октомври 1996 г. / БТА/ “Огромна загуба понесоха днес българо-руските отношения - от ръката на убиец загина политик, който дълги години олицетворяваше най-доброто, свързващо двата славянски народа и държави.” Така започва кореспондентът на руската осведомителна агенция ИТАР-ТАСС Андрей Наришкин кореспонденцията си от София за убийството на бившия министър-председател Андрей Луканов. Обстоятелствата навеждат на мисълта, че става дума за убийство по поръчка - дело на наемник-професионалист, пише журналистът, като отбелязва, че въпреки огромното си влияние и широки връзки, Луканов в последно време не е имал лична охрана.                                                                                                                                                                                                                                         
Солидните московски връзки създадоха на Луканов авторитета на неофициален лидер на проруски настроените български кръгове, изтъква кореспондентът на ИТАР-ТАСС, като добавя че Луканов несъмнено е имал и много политически противници.
Г-н Луканов бе лидер на групата комунисти-реформатори, които на 10 ноември свалиха диктатора Тодор Живков. Той бе една от най-влиятелните личности в Социалистическата партия, която сега е на власт, отбелязва АФП в краткото си съобщение за убийството.

Луканов бе общопризнат като могъщ човек в България, макар че не заемаше пост в сегашното правителство, посочва Ройтер подробната си кореспонденция от София във връзка с убийството на бившия премиер. Той говореше свободно няколко езика и имаше близки контакти с деловите среди в Русия. В началото на годината Луканов разкритикува Социалистическата партия, че възражда функциите на сталинистката държава и възстановява връзките със секретните служби, напомня Ройтер.
Освен репутацията на заможен бизнесмен, бившият министър-председател си остана влиятелен член на парламента от Социалистическата партия. Луканов бе критик на сегашния министър-председател Жан Виденов, се казва в обширна информация на Асошиейтед прес. Комунистическото минало на Луканов го правеше неприемлив за опозицията, въпреки западния му стил на държавник и икономическите му връзки. Популярността му обаче спадна рязко заедно с упадъка на жизнения стандарт на българите, посочва АП. Агенцията напомня, че убийствата, особено сред новата българска мафия, рязко са се увеличили през последните седем години. Престъпността и страхът се засилиха през последните месеци, през които България преживява най-тежката в посткомунистическа Европа икономическа криза, пише Асошиейтед прес. 

В бюлетина “Радиотелевизионен монитор” БТА проследява как в медиите се коментира убийството на бившия премиер на България: 

Професор Ричард Крантън: Подозирам, че става въпрос за икономически вендета

Радио Би Би Си, “Светът в действие”, 2 октомври 1996 г., 19:15 часа

Водещ: Андрей Луканов не е първият български политик, чиито живот завършва насилствено. Този факт нееднократно е бил отбелязан от специалиста по българска история в Оксфордския университет професор Ричард Крантън. Ели Хауард го запита за паралелите в българската история

Ричард Крантън: /превод/ България, както и други страни в тази част на света, е имала традиция на политически насилия. Веднага си спомних за примера на Стефан Стамболов, Димитър Петков и Александър Стамболийски. Политическите убийства не само на министър-председатели и правителствени представители, но и на политически активисти и журналисти са особено често явление в политическия живот на България най-вече през 20-те и началото на 30-те години.

Водещ: Във връзка с различните мнения в България за мотивите на убийството на Луканов - политически или икономически?

Р. Крантън: В момента мога да говоря само за личния си инстинкт, който ми подсказва, че става въпрос за уреждане на икономически сметки. Не виждам коя политическа групировка би имала достатъчно мотиви, за да предприеме подобен акт. Разбира се, има хора, които имаха много дълбоки политически различия с Луканов, но предприемането на убийство от тяхна страна би било много опасно за тях, защото, ако бъдат разкрити, вредата за тях би била огромна. Не мисля, че в този случай целта би оправдала средствата. Подозирам, че става въпрос за икономическа вендета или свързана с тъмните групировки, които съществуват в момента в страната, или която носи началото си от 80-те години.

***

Антъни Робинсън: Сигналът, който убийството изпраща, е, че България е опасно за бизнеса място

Радио Би Би Си, “Светът в действие”, 3 октомври 1996 г., 19:10 часа

Водеща: По повод убийството на Луканов лондонският “Файненшъл таймс” днес помества статия със заглавие “България е изправена пред нова криза след мафиотското убийство на бивш премиер”. В нея между другото се проследяват и връзките на Луканов с влиятелни фигури в руската нефтена и газова индустрия. Наталия Илиева се обърна към автора на статията Антъни Робинсън с въпроса може ли да се очаква руска следа в убийството на Луканов.

Антъни Робинсън: /превод/ Не знам достатъчно, полицията също не знае достатъчно. Изглежда никой не знае достатъчно, за да каже кой е отговорен за убийството на Луканов. Ако съдим по доказателствата, това е професионално убийство, но не мога да спекулирам по въпроса кой всъщност е изпратил убиеца.

Водеща: Вторият въпрос към Антъни Робинсън беше как това убийство ще повлияе на международния престиж на България.

Антъни Робинсън: Убийството бе извършено в момент, когато българското правителство се опитва да продаде 15 държавни предприятия на чуждестранни инвеститори. Опасявам се, че сигналът, който убийството изпраща, е, че България вероятно е опасно за бизнеса място. Убийството не може да дойде в по-лош момент за България наистина. България пострада много от изолацията си от Европа в резултат на ембаргото срещу Сърбия и войната в Югославия, която стимулира създаването на криминална бизнескласа. Страната страда и от неуспеха на последователни правителства да осъществят приватизацията и другите икономически реформи, които щяха да позволят много по-голяма прозрачност, така че, вместо държавните предприятия да се крадат, те щяха да бъдат продадени на надеждни инвеститори, които честно да ги управляват, реформират и развиват. За съжаление това не стана и коренът на проблемите на България е именно в това.

 

/ГИ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 01:10 на 21.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация