ОБЗОР

site.btaАмериканският континент ще търси подходи за справяне с невижданата досега мигрантска вълна в Западното полукълбо

Американският континент ще търси подходи за справяне с невижданата досега мигрантска вълна в Западното полукълбо
Американският континент ще търси подходи за справяне с невижданата досега мигрантска вълна в Западното полукълбо
Мигранти, намиращи се в мексиканския град Тапачула, в очакване да бъдат допуснати от Мексиканската комисия за подпомагане на бежанците (COMAR) да се придвижат на север. Снимка: ЕФЕ

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор призова тази сряда за среща на външните министри на 10 държави от Латинска Америка, на която да се обсъди миграцията, тъй като рекорден брой хора преминават през опасния провлак Дариен, разположен в граничната зона между Колумбия и Панама, предаде Ройтерс. 

"Това не е въпрос, който засяга само Мексико, това е структурен проблем и трябва да се изправим пред него по този начин", заяви Лопес Обрадор на редовна сутрешна пресконференция, като добави, че очаква срещата да се състои след около 10 дни.

"Трябва да изготвим съвместен план", добави той, визирайки защитата на мигрантите, както и борбата с първопричините, които принуждават хората - много от тях от Венецуела, Куба и страните в Централна Америка - да напускат домовете си.

Във вторник Мексиканската комисия за подпомагане на бежанците съобщи, че е изпратила над 260 автобуса и микробуса, за да разпредели над 8000 мигранти, намиращи се в южния град Тапачула, близо до границата с Гватемала, към други части на страната. 

Комисията прогнозира 30% увеличение на броя на кандидатите в новите си офиси в Тапачула.

Даладие Ансуето, координатор на комисията в Чиапас, обяснява в интервю за испанската новинарска агенция ЕФЕ, че преди са приемали между 1800 и 2000 души дневно.

Заради миграционния поток обаче са отворили ново помещение в екологичния парк на Тапачула, за да могат да обслужват от 2600 до 2800 души дневно.

Освен това той заяви, че ще увеличат капацитета си с до 20% с пристигането на персонал от федералния заместник-министър на вътрешните работи.

Мексиканската комисия за подпомагане на бежанците прогнозира 30% увеличение на броя на кандидатите в новите си офиси в Тапачула, на границата на Мексико с Гватемала, в условията на новата мигрантска вълна.

Длъжностното лице призна, че "масовата вълна от хора винаги поражда съмнения", но заяви, че "няма държава, която да може да ги обслужва в пълна степен", визирайки непрекъснатите миграционни вълни, като тази, която пристигна на южната граница на Мексико през последните няколко седмици.

"Въпреки това, от страна на мексиканското правителство, с огромната подкрепа на Агенцията на ООН за бежанците и различни институции, ние се изправяме пред тази нова вълна. Ето защо се променяме и разполагаме с повече персонал", каза той.

Мексико преживява нова миграционна вълна, за което свидетелстват спрените миналата седмица 60 товарни влака поради наличието на над 4000 мигранти във вагоните.

В рамките на този поток от Хондурас е пристигнал Оскар Емануел Лейва, който искаше хуманитарно разрешение, за да стигне до САЩ, след като избяга от страната си поради дискриминация и насилие заради принадлежността си към ЛГБТИ общността.

"Искаме да прекосим Мексико законно, за да нямаме проблеми с банди, картели или нещо подобно, да го направим както е редно, а не по незаконен начин, затова ни казаха, че ще се погрижат за нас. Чакаме да минем по установения ред от една седмица, защото иначе ще ни хванат и ще ни депортират в нашата страна", казва той.

Друг мигрант е кубинецът Хуан Карлос, който е помолил мексиканското правителство да им разреши да напуснат границата с Гватемала.

"Единственото, което искаме, е разрешение да стигнем до град Мексико, за да подадем молба за CBP One (документ, с който САЩ обработват молбите за убежище). Тук не можем да останем. Ние сме блокирани, няма работа", казва той. 

Миналата седмица в офисите на Мексиканската комисия за подпомагане на бежанците са пристигнали около 10 000 души от Куба, Хаити, Хондурас, Салвадор, Еквадор, Колумбия и в по-малка степен от Гватемала. 

"Както сме казвали на различни форуми, докато причините не бъдат отстранени, миграцията и търсенето на убежище ще продължат", каза служителят на комисията. 

Северната граница на Мексико също се сблъсква с редица проблеми в тази връзка. Проблемът е съсредоточен предимно в големи градове като Сиудад Хуарес и Ел Пасо, намиращи се на двата бряга на река Рио Гранде, съответно в Мексико и САЩ. От американската страна на Рио Гранде, в щата Тексас, вече е създаден лагер, в който са настанени 500 мигранти.

Поради ограничения капацитет на митниците това е довело и до загуба на милиони долари от задържани товари. Едновременно с това, тъй като все повече мигранти от Централна Америка и Карибския басейн продължават да пристигат, те все повече вярват, че постигането на "американската мечта" е станало по-достижимо.

Този петък, след среща между представители на трите нива на мексиканското правителство, автомобили на миграционната и общинската полиция патрулираха по река Браво, където са се събрали мигрантите.

Те задържаха онези, които не притежаваха законно разрешение, доказващо престоя им в страната.

Мексиканското правителство не разполага с приблизителна оценка за броя на мигрантите, които се намират в момента в Сиудад Хуарес, тъй като ежедневно пристигат стотици без регистрация, и все още не е сигурно колко от тях успешно влизат в САЩ.

Активисти посочват, че приютите работят с максимален капацитет, като близо 2400 души очакват срещи с имиграционните власти, за да уредят статута си. Освен това над 5000 мигранти живеят в къщи под наем, изоставени сгради и на улицата.

Ивон Лопес де Лара, координатор по правата на човека в "Каса дел мигранте", един от приютите, които подпомагат придвижващите се на север, посочва, че те са изправени пред хуманитарна криза, тъй като не са подготвени да посрещнат настоящия приток на мигранти на северната граница. 

"Трите нива на управление трябва да предложат програма или реформи за справяне с тези ситуации, тъй като те оказват негативно влияние върху населението на Сиудад Хуарес. Те идват тук по необходимост, а не по свой избор", допълва активистката. 

По данни на граничните служби, средният броят на срещите с лица, които преминават незаконно в САЩ, се е увеличил през септември, като този месец срещите са с 23 500 повече.

През август този брой е бил 25 236 случая, средно по 814 на ден.

Франсиско Гардуньо Янес, комисар от Мексиканската комисия за подпомагане на бежанците, приписва кризата на правителството на САЩ, като заявява, че тя вече се отразява на икономическите и социалните аспекти на този граничен регион.

"Проблемът не е в нас. Проблемът е в САЩ (...). Назначенията в посолството и консулството на САЩ са насрочени за две години напред, което е бюрокрация, по-тромава дори от слон", изрази мнение той в петък в Сиудад Хуарес.

Бизнесът също изрази загриженост, тъй като през седмицата не можаха да бъдат изнесени зад граница блокираните товари на стойност над 500 млн. долара.

Само на 22-ри вечерта опашка от товарни автомобили от поне 8 км. все още чакаше пред международния пропускателен пункт Сарагоса-Ислета, за да влезе в Ел Пасо, Тексас.

Кризата с мигрантите се отрази и на столицата Мексико. Миграционна вълна достигна мегаполиса, където стотици чужденци се настаниха в приюти и лагери по улиците, докато чакат възможност да преминат в Съединените щати.

На площад "Джордано Бруно", в централния квартал Хуарес, семейства мигранти спят и чакат среща с мексиканските власти, за да уредят имиграционния си статут. Те са предимно от Хаити и Централна Америка.

Някои от тях вече са разпънали брезенти и са използвали парчета дърво, за да създадат лагер между улиците "Рим" и "Милано", където пребивават поне 100 души.

Сред тях е и Клодо, хаитянин, пристигнал в мексиканската столица преди две седмици с последната вълна мигранти.

Той обаче е започнал своята одисея преди повече от два месеца и половина, придружен от съпругата си и двете си деца на възраст под три години.

Клодо споделя, че все още не е получил помощ от нито един орган. Все пак са намерили място за спане, макар че той споменава, че могат да останат само за определено време, а след това са на улицата без храна и вода.

Клодо изрази съжаление, че трябва да чакат дълго за срещи с властите, тъй като Мексиканската комисия за бежанците ще го приеме едва след месец - на 24 октомври.

Но разходите продължават да се увеличават и те дори трябва да плащат, за да отидат до тоалетната. 

"Много е трудно, но нямаме друг изход (...) търсим бъдеще, което да е с по-добри перспективи за децата", казва той, визирайки перспективата за бъдеще в Съединените щати.

Въпреки че ситуацията обикновено се ограничава до граничните градове, в столицата има блокирани мигранти като Пол, който също е от Хаити и чиято среща с представители на Мексиканската комисия за подпомагане на бежанците е на 24 октомври.

Подобно на Клодо, той ще чака на улицата, за да получи разрешение за влизане в САЩ. Той посочва, че времето за чакане става все по-дълго и в двете страни.

Друго семейство е това на Персида Ромеро, която пътува със седем възрастни и четирима непълнолетни от Хондурас. Ромеро смята за жалко, че никъде няма помощ и че им е отказан достъп до транспорт, за да пътуват през Мексико. Тя споменава, че са платили до 1000 песос на човек (около 57 щатски долара) за автобусни билети.

"Истината е, че тези пътища са трудни, но като цяло имиграционните власти са тези, които ни карат да страдаме", добавя тя.

Персида казва, че ядат само по едно ядене дневно, докато се грижат за болно момиче, което е настанено в спешното отделение на болница в столицата.

"Настанени сме в дома за мигранти в Куаухтемок, дават ни храна и засега сме тук. Не искаме да поемаме повече рискове, защото законите са ясни. Чакаме определяне на статута ни, това ни е целта", казва тя. 

Тя посочи, че са станали свидетели на случаи като грабежи и злоупотреба с власт.

Мигрантската криза увеличава натиска върху администрацията на Байдън да спре потока от хора, тъй като надпреварата за президентските избори в САЩ през 2024 г. започва да се разгаря.

През май Байдън въведе нова политика за възпиране на незаконното преминаване на границата, включително депортиране на мигранти и забрана за повторно влизане в страната за срок от пет години, тъй като администрацията му се бори с рекордно високата миграция.

Експертите твърдят, че САЩ нямат капацитет да задържат мигрантите и обработват документите им на границата, което често прави невъзможно за администрацията да изпълнява строгите наказания, които обяви през май.

В резултат на това някои незаконно преминали лица, търсещи убежище, биват освобождавани в САЩ с бъдеща дата за съдебно заседание, вместо да бъдат депортирани, превръщайки се по този начин в успешни примери за мигрантите, които все още са на път.

Прекомерният натиск по границата наскоро принуди Вашингтон да промени миграционната си политика. САЩ ще се стремят да презаселят до 50 000 бежанци от Латинска Америка и Карибския басейн през следващите 12 месеца, според вътрешни правителствени бележки, получени от Си Би Ес. Това е част от плана на администрацията на Байдън да приеме до 125 000 души, бягащи от насилие по света през 2024 финансова година. 

 

/ЛМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 19:01 на 06.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация