site.btaВ Окръжния съд на Пазарджик на 18 септември 2012 г. започва дело срещу 13 души, обвинени в разпространяване на антидемократична идеология

В Окръжния съд на Пазарджик на 18 септември 2012 г. започва дело срещу 13 души, обвинени в разпространяване на антидемократична идеология
В Окръжния съд на Пазарджик на 18 септември 2012 г. започва дело срещу 13 души, обвинени в разпространяване на антидемократична идеология
Десетки представители на мюсюлманското вероизповедание се събраха пред сградата на съда в Пазарджик в подкрепа на 13-те подсъдими, срещу които се води дело за проповядване на антидемократична идеология. Пресфото - БТА снимка: Николета Гъркова

На 18 септември 2012 г. в Окръжният съд в Пазарджик започва дело срещу 13 души, сред които и една жена, обвинени в разпространяване на антидемократична идеология и участие в нерегистрираната в България организация "Ал Уакф ал Ислями". Сред тях има районни мюфтии, имами, проповедници. Обвиненията са свързани с проповядване на идеите на салафитското направление на исляма.

Операцията на МВР, ДАНС и Прокуратурата срещу тях е извършена две години по-рано - в началото на октомври 2010 г. Акцията предизвиква коментари и сред политическите среди.

БТА проследява операцията, политическите реакции, както и процеса в своя бюлетин “Вътрешна информация”. За акцията има информации както от столицата, така и от Пазарджик и Смолян:


Извършена е операция по пресичане дейността на нерегистриран в България клон на ислямистката организация "Ал Уакф ал Ислями"

София, 6 октомври 2010 г. /БТА/ Окръжните прокуратури в Благоевград, Пазарджик и Смолян, във взаимодействие с МВР и ДАНС, днес са извършили специализирана операция по пресичане дейността на нерегистрирания български клон на ислямистката организация "Ал Уакф ал Ислями". Това съобщиха на БТА от пресцентъра на МВР.
Извършени са обиски, претърсвания и изземвания на установени жилища и офиси, ползвани от нелегалната структура.
Открити са голям брой пропагандни материали с радикално съдържание, проповядващи религиозна омраза и промяна на конституционно установения ред. Иззети са финансови документи, сочещи незаконно финансиране на активистите и нарушения на данъчното законодателство от тяхна страна. 

Фондация "Ал Уакф ал Ислями" е учредена в Айндховен /Холандия/ и се финансира предимно от салафитски кръгове в Саудитска Арабия, се посочва в съобщението. След атентатите на 11 септември 2001г. централата й е закрита, след като са разкрити контакти между нейни структури и групата, подготвила и извършила мащабните терористични атаки, добавят от МВР.

***

Претърсват се офиси в Мадан, Рудозем и Доспат за връзки с ислямистката организация "Ал Уакф Ал Ислями"

Смолян, 6 октомври 2010 г. /БТА/ Във връзка с операцията по пресичане дейността на организацията  "Ал Уакф ал Ислями", в Смолянско са претърсвани офиси и жилища в общините Мадан, Рудозем и Доспат, съобщиха от Окръжна прокуратура в Смолян. 
Претърсванията са разрешени от съда и се проверява за литература,  електронни носители и документи. Търсят се връзки на лица, съпричастни с дейността на нерегистрирания български клон на ислямистката организация, уточняват от прокуратурата. 

***

Следователи претърсват домове в община Велинград за пропагандни ислямистки материали

Пазарджик, 6 октомври 2010 г. /БТА/ Следователи претърсват домове в община Велинград за пропагандни ислямистки материали, съобщиха от пазарджишката прокуратура. Претърсванията са във връзка със специализирана операция по пресичане дейността на нерегистрирания български клон на ислямистката организация "Ал Уакф ал Ислями" на МВР, ДАНС и прокуратурите в Пазарджик, Благоевград и Смолян.

Като членове на организацията в пазарджишко до момента са уличени три лица, коментира наблюдаващият прокурор по случая Нели Попова.
От пазарджишката прокуратура съобщиха още, че е образувано досъдебно производство по член 109 във връзка с член 108 от Наказателния кодекс за престъпления срещу републиката.
Според прокурор Нели Попова се касае за пропагандиране на идеологическо течение на ислямизма, известно като салафизъм. Претърсванията в община Велинград продължават.

***

Акцията срещу нерегистрирания български клон на ислямистката организация "Ал Уакф ал Ислями" у нас е започнала след сигнал на ДАНС

София, 6 октомври 2010 г. / БТА/ Акцията срещу нерегистрирания български клон на ислямистката организация "Ал Уакф ал Ислями" у нас е започнала след сигнал на ДАНС, съобщи главният прокурор Борис Велчев пред журналисти.
Той допълни, че се работи по този случай от няколко месеца. Попитан дали у нас има "спящи" терористични клетки, Велчев допълни, че работа на други органи е да се занимават с това, а дейността на прокуратурата е по-различна.

Операцията предизвиква широк отзвук сред политическите среди, включително коментар от президента Георги Първанов:

Президентът отправя упрек към онези партии, които съзнателно провокират напрежение, за да извлекат бързи политически дивиденти

к. к. "Албена", 14 октомври 2010 г. / БТА/ Големият ми упрек е към онези партии, които съзнателно провокират напрежение, за да извлекат бързи политически дивиденти. Това според мен е голям риск с оглед на предстоящите президентски и местни избори. Това заяви президентът Георги Първанов пред журналисти в курорта "Албена" по повод на специализираната операция за пресичане дейността на нерегистрирания български клон на ислямистката организация "Ал Уакф ал Ислями". 

Първанов добави, че въпросите, свързани с акцията, могат да бъдат коментирани убедително от компетентните органи. Това, което на мен ми се иска, от една страна, е да не допуснем проникването на радикални идеи, от друга страна пък да не създаваме изкуствено напрежение, защото, както се вижда, хората са много чувствителни, поясни президентът. По думите му хората не са забравили събитията отпреди 1989 година и споменът за тях е жив.

В отговор на въпрос, президентът коментира, че в държавата върви полицейски сериал. Сигурен съм, че както мнозина са забравили какво се прожектираше преди два-три месеца, така ще се забрави и това, което е в момента. Хората, ако искат да гледат сериали, има добри попадения от съседните и по-далечни страни. Сега хората имат нужда от добро здравеопазване, образование, от силни общини. Хората имат нужда от ред, сигурност, спокойствие и от преодоляване на кризата по начин, по който наистина ще се съхрани тяхното достойнство, каза президентът.

На днешния ден преди 11 години започва делото в Пазарджик: 

Окръжният съд в Пазарджик даде ход на делото срещу 13 души, обвинени в проповядване на антидемократична идеология

Пазарджик, 18 септември 2012 г. /БТА/ Окръжният съд в Пазарджик даде ход на делото срещу 13 души, сред които и една жена, обвинени в разпространяване на антидемократична идеология и участие в нерегистрираната в България организация "Ал Уакф ал Ислями".  

Срещу трима от подсъдимите - Саид Муутлу, имам на Сърница, Абдула Салих и Ахмед Ахмед са повдигнати и обвинения за проповядване на омраза на религиозна основа чрез разпространение на религиозни идеи по време на петъчни молитви в джамиите. Саид Муутлу е сочен за ръководител на нелегалната организация "Ал Уакф ал Ислями" в периода май 2005 г. - октомври 2010 г. на територията на областите Пазарджик, Смолян и Благоевград. 

На днешното заседание са призовани само подсъдимите. В момента прокурорът по делото - Недялка Попова, чете обвинителния акт, който съдържа осем глави. Очаква се в хода на съдебното дело да бъдат изслушани 30 свидетели и десет вещи лица. Материалите от дъсъдебното производство са събрани в 31 тома.

Хари Харалампиев, адвокат на шестима от подсъдимите, коментира за БТА, че високият обществен интерес към делото би могъл да окаже известно влияние върху изхода. По думите му обвиненията са пресилени и делото ще се реши от експертите. Факт е, че моите довереници са подсъдими, но до доказване на противното, те са невинни, каза още адвокат Харампиев. 
Делото се гледа при засилени мерки за сигурност, а пред сградата на съда в Пазарджик са се събрали десетки представители на ислямското изповедание.

***

Съдът изслуша обвинителния акт срещу 13-те, обвинени в проповядване на антидемократична идеология

Пазарджик, 18 септември 2012 г. /БТА/ На първото заседание по делото срещу 13 души, обвинени в проповядване на антидемократична идеология и участие в нелегална религиозна организация, Окръжен съд - Пазарджик изслуша обвинителния акт. Документът съдържа общо осем раздела. 
Според прокуратурата ръководител на организацията "Ал-Уакф ал Ислями" е Саид Мутлу, имам в Сърница. Срещу него има и обвинения, че е проповядвал омраза на религиозна основа, като е призовавал за изолиране на немюсюлманите.

В обвинителния акт за Абдуллах Салих, районен мюфтия на Пазарджик, се посочва, че е проповядвал идеите на салафитското направление на исляма и налагане на шериатска държава. 
За подсъдимия Ахмед Ахмед от Пазарджик прокуратурата твърди, че като проповедник е говорил, че ислямът ще завладее света. Той е извършвал проповеди в ромската махала в Пловдив и квартал "Столипиново". Според свидетели, цитирани от обвинението, Ахмед казвал, че победата за исляма ще стане с меч, но най-напред хората трябва да станат мюсюлмани, а държавата да бъде халифат. Ахмед е осъждан по подобно дело за проповядване на радикални религиозни идеи.

Сред подсъдимите е и районният мюфтия на Смолян - Неджми Дъбов, за когото в обвинителния акт се посочва, че е проповядвал да се гласува на избори само за мюсюлманите и твърдял, че снимането на мюсюлманските жени за паспорти противоречи на законите на шериата. Обвинения за участие в нелегалната организация са повдигнати и срещу имама в Рудозем Хайри Шерифов. 

Останалите подсъдими са Байрам Ушев, Ахмед  Абдулрахманов, Изет Джалев, Мохамед Камбер, Али Хайрадин, Али Ибрахим Ходжа, Юсуф Горелски и Найме Горелска. За всички обвинението твърди, че са членове на  "Ал Уакф ал Ислями", като всеки един е проповядвал идеите на салафизма. Според прокуратурата те са получавали заплата за своята проповедническа дейност - от 200 до 600 евро, както и различни суми за разходи. При обиски в домовете на част от подсъдимите са открити немалки суми пари. В обвинителния акт се посочва още, че организацията "Ал Уакф ал Ислями" е наемала апартаменти в различни градове, в които са се извършвали проповеди. Средствата за нейната дейност в България са идвали от Саудитстка Арабия и се пренасяли “на ръка” от поклонници, твърди още прокурорът по делото Попова.

Подсъдимите заявиха пред съда, че не се признават за виновни. Те ще дадат обяснения в края на процеса. 

***

Почти десет часа Окръжният съд в Пазарджик изслушва вещите лица и експертизите по делото за антидемократична идеология

Пазарджик, 4 февруари 2013 г. /БТА/ Окръжният съд в Пазарджик прие комплексната експертиза по делото за разпространение на антидемократична идеология. Заседанието продължи почти десет часа, като бяха изслушани пет вещи лица.

Експертът Антоний Гълъбов посочи, че предоставената му за анализ религиозна литература има пропаганден характер. Според неговото заключение има текстове, в които е налице несвойствена интерпретация на религиозните ритуали, но липсва директно призоваване към омраза, смяна на обществения строй, сепаратизъм или отказ от избирателно право.
Според вещото лице Клара Стаматова в два от анализираните от нея материали се съдържат радикални ислямистки идеи. 

Становището на експертите Симеон Евстатиев и Иван Дюлгеров е изградено върху съдържанието на документи и книги. Експертите описват тримесечните отчети, изпращани от Саид Мутлу до Световната ислямска лига в Мека в периода 1999-2010 г. От превода на документите става ясно, че до 2004 година върху тях е имало печат на Главното мюфтийство, а след това печатът е  на "Курс за имами - Сърница". В хода на заседанието двамата експерти приеха корекция в превода на няколко фрази от арабски, но по думите им това няма да промени смисъла на документите. 
Общото становище на всички експерти е, че литературата, върху която са работили, е относима към салафитското течение в исляма, което е познато в мюсюлманските държави, но е ново за България.

***

Една ефективна, две условни присъди и десет административни наказания постанови Окръжният съд в Пазарджик по делото за проповядване на антидемократична идеология

Пазарджик, 19 март 2014 г. /БТА/ Всички 13 подсъдими по делото за разпространение на антидемократична идеология бяха признати за виновни от Окръжен съд-Пазарджик по обвинението за членуване в нерегистрирана организация. Тя е действала на територията на областите Пазарджик, Благоевград и Смолян и е имала за цел проповядване на антидемократична идеология чрез проповядване на селафитско направление на исляма.

Единствената ефективна присъда бе постановена за Ахмед Муса Ахмед от Пазарджик, който бе признат за виновен по три обвинения - за участие в нерегистрирана организация, за проповядване на антидемократична идеология и за насаждане на омраза на религиозна основа. По трите обвинения той получи общо наказание от една година лишаване от свобода и 5000 лв. глоба. Тъй като деянието е извършено в срока на предишна условна присъда на Ахмед, той ще трябва да изтърпи и още три години ефективно от нея. Съдия Ивета Парпулова постанови присъдата от общо четири години да бъде изтърпяна в затвор при първоначално строг режим.

Съдът призна Саид Муутлу, имам в Сърница, за виновен по обвиненията за ръководене на организацията и проповядване на антидемократична идеология, като му наложи общо наказание от една година лишаване от свобода с три години изпитателен срок и глоба от 3000 лв. Съдът призна Муутлу за невинен по обвинението за насаждане на омраза на религиозна основа.

По същото обвинение за невиновен бе признат и районният мюфтия на област Пазарджик Абдулах Салих. Той получи 10 месеца лишаване от свобода с три години изпитателен срок и 3000 лв. глоба за членуване в нерегистрираната организация и проповядване на антидемократична идеология.
Девет от подсъдимите получиха административни наказания - глоба в размер на 2000 лева. За подсъдимия Али Ибрахим Ходжа бе постановена глоба от 3000 лв.

Съдът потвърди наложената за всички подсъдими мярка за неотклонение - подписка, до влизане в сила на присъдите. Те могат да бъдат обжалвани в 15-дневен срок пред Апелативен съд- Пловдив.
Адвокат Хари Харампиев, защитник на Ахмед Муса Ахмед и още шест от подсъдимите, каза за БТА, че не е изненадан от присъдите. Той посочи още, че решения на съда не се коментират и затова ще изложи своята теза в жалбата до апелативния съд.

***

Призовават принцове и шейхове от Саудитска Арабия по делото за радикален ислям

Пловдив, 27 януари 2015 г. /БТА/ Адвокатите на шестима от 13-те имами, осъдени през март м. г. от Пазарджишкия окръжен съд за разпространение на радикален ислям у нас, поискаха чрез съдебна поръчка да бъдат призовани за разпит принцове и шейхове от Саудитска Арабия. Това стана днес на първото заседание по делото в Пловдивския апелативен съд, където духовниците обжалват присъдите си.

Имената на високопоставените членове на фондацията са цитирани в осъдителното решение на съда в Пазарджик като свързани с фондация "Ал Уакф ал Ислами", по чиито указания, според прокуратурата, са действали осъдените имами. Адвокат Ина Лулчева и колегата ѝ Васил Василев днес настояха принцовете и шейховете да свидетелстват ходили ли са български мюсюлмански духовници в Мека през 2005 г., за да получат инструкции за създаването на организация за популяризиране на исляма. 

"Обвиняват нашите подзащитни, че са разпространявали краен ислям, финансирани от фондация "Ал Уакф ал Ислами", собственост на семейството на краля на Саудитска Арабия Абдула. А когато той почина преди няколко дни, кралица Елизабет Втора изказа съболезнования и заяви, че той е един от най-големите радетели за мир в света. Барак Обама пък отмени визитата си в Индия, за да отиде в Рияд", заяви пред съда адвокат Ина Лулчева.
Защитниците на осъдените поискаха и нови експертизи по делото. Те смятат, че досегашните експертизи, в чиято основа са осъдителните присъди, са направени от недостатъчно компетентно в областта на исляма вещо лице. 

Част от мотивите на съда за проповядване на антидемократична идеология са, че тя се изразява в "противопоставяне на принципите за демокрация, разделение на властите, либерализъм, държавност и върховенство на закона, основни човешки права като равенство на мъжете и жените и религиозна свобода". Като контрааргумент адвокат Лулчева представи в съда заверени копия на Библията. В нея, според защитничката, се говори, че "мъжът ще господства над жената". Библията, като основа на православието, според Конституцията не проповядва антидемократична идеология, мотивира се Лулчева.

Прокуратурата поиска седемдневен срок, за да се запознае с новите доказателствени искания на защитниците. След това съдът ще прецени дали да ги приеме и ще насрочи ново заседание.

***

Арабист от Сорбоната ще прави експертизата по делото за радикален ислям

Пловдив, 12 февруари 2015 г. /Екатерина Терзиева, БТА/ Професорът арабист Йордан Пеев ще прави експертизата по делото за радикален ислям, съобщи днес говорителят на съда в Пловдив Мариана Кирезиева. Това е решил Пловдивският апелативен съд в закрито заседание по исканията на защитата на 13-те имами, осъдени от Пазарджишкия окръжен съд.

На предишното съдебно заседание през януари защитниците на осъдените поискаха Пловдивският апелативен съд да разреши нови експертизи по делото. Адвокатите смятат, че досегашните, в чиято основа са осъдителните присъди, са направени от недостатъчно компетентно в областта на исляма вещо лице. Затова магистратите постановиха проф. Йордан Пеев от Катедрата по арабистика и семитология във Факултета по класически и нови филологии на СУ "Св. Климент Охридски", който преподава и в Сорбоната, Франция, да изготви експертизата. След като се запознае със иззетите като веществени доказателства книги, статии и материали по делото, той трябва да даде заключение какъв вид литература като тематика представляват те, могат ли изложенията в тях да се свържат с определена религия, философия и идеология, какво е посланието в текстовете, какъв е характерът на предписанието в текстовете за вярващите мюсюлмани в България. Проф. Пеев трябва също така да направи превод на оспорените от защитата текстове.

***

Апелативният съд в Пловдив ще разпита нов свидетел по делото за разпространение на радикален ислям

Пловдив, 7 април 2015 г. /Екатерина Терзиева, БТА/ Апелативният съд в Пловдив допусна за разпит нов свидетел по делото за разпространение на радикален ислям. Салим Салим ще трябва да свидетелства дали пазарджишкият имам Ахмед Муса Ахмед е призовавал към рязане на глави. "Според държавното обвинение, Ахмед е отправил подобни призиви по време на сватба в джамията през 2007 г. Салим е баща на младоженеца и е присъствал през цялото време на сватбата. Искаме да каже пред съда дали наистина Ахмед е призовавал към рязане на глави", каза за БТА адвокатът на Ахмед Муса Ахмед - Елвира Панкова. Салим Салим ще бъде изслушан на следващото заседание по делото на 23 и 24 юни. 

Адвокатите на част от подсъдимите имами - Ина Лулчева и Васил Василев, настояха по делото да се назначи нова експертиза, изготвена от специалист-ислямски теолог. Тя трябва да изясни съдържа ли се антидемократична идеология в иззетата по делото литература и проповеди, посочиха юристите. Съдът ще се произнесе по това искане в отделно закрито заседание, каза съдия Евдокия Кемалова.

Днес бе изслушана експертизата на професора по арабистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски" Йордан Пеев. Според него, имамите са проповядвали уахабитизъм - течение на исляма, възникнало в Саудитска Арабия. "В тези проповеди и книги има внушения за разделение на нацията", каза Пеев пред съдебния състав.

***

Апелативният съд в Пловдив увеличи присъдата на Ахмед Муса Ахмед за разпространение на антидемократична идеология

Пловдив, 1 юли 2015 г. /Дима Шопова, БТА/ Състав на Апелативния съд в Пловдив увеличи с една година и осъди на две години затвор Ахмед Муса Ахмед - имам на пазарджишката джамия "Абу Бекир". Той бе признат за виновен за разпространение на антидемократична идеология, насаждане на омраза и участие в нерегистрирана организация. На Муса бе наложено и административно наказание - глоба в размер на 5000 лева. Той има и условна присъда три години, която заради новото наказание също става ефективна. 

Магистратите освободиха от наказателна отговорност Абдуллах Салих - районен мюфтия на Пазарджик, и Саид Мутлу - имам на Сърница,- които бяха с условни присъди. На тях им бяха наложени глоби съответно по 3000 и 4000 лева. Присъдите на останалите 10 подсъдими по делото останаха непроменени - глоби. Решението подлежи на обжалване в 15-дневен срок.

На съдебното заседание в Пловдив присъстваха районни мюфтии и главният мюфтия Мустафа Хаджи. Преди произнасянето на присъдите Хаджи заяви, че вярва в невинността на подсъдимите и застава зад всички служители на Мюсюлманското вероизповедание. Според него "делото е скалъпено от медиите и прокуратурата и е дискриминационно спрямо мюсюлманите". На излизане от залата защитниците на подсъдимите съобщиха, че ще обжалват решението пред Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Имаме тази готовност, защото не сме си правили илюзии, че при всичките лъжи и истерии, които се изсипаха по това дело, ще се мине без Страсбург, коментира Васил Василев - един от адвокатите на подсъдимите.     
Виктор Янков от Апелативната прокуратура каза, че най-напред ще се запознаят с мотивите на съда и след това ще решат дали ще обжалват.

***

ВКС върна на Пловдивския апелативен съд за ново разглеждане делото срещу Ахмед Муса

София, 29 юли 2016 г. /Димитър Абрашев, БТА/ ВКС върна на Пловдивския апелативен съд за ново разглеждане делото срещу Ахмед Муса, съобщиха от съда.
Ахмед Муса беше осъден от съда в Пазарджик за проповядване на антидемократична идеология и за членство в подобна организация, както и за проповядване на омраза на религиозна основа.
Според ВКС жалбата на Ахмед Муса е основателна, защото при разглеждане на делото от втората инстанция в Пловдив са допуснати съществени процесуални нарушения на правата му или липсват мотиви по съществени за делото въпроси. 

***

Окръжен съд-Пазарджик призна за виновни всички подсъдими по делото за разпространение на идеите на "Ислямска държава"


Пазарджик, 10 декември 2019 г./ БТА/  Окръжният съд в Пазарджик призна за виновни всички подсъдими по делото за разпространение на идеите на терористичната организация "Ислямска държава".
Днес тричленният съдебен състав с председател Кристина Пунтева прочете присъдите. 
Най-тежко е наказанието на Ахмед Муса Ахмед - 8 години и шест месеца лишаване от свобода и 9500 лв. глоба в полза на държавата. Изтърпяването на наказанието е при строг първоначален режим. Освен това съдът постанови той да изтърпи отделно и наказание от 3 години лишаване от свобода, което вече е влязло в сила по друго дело.
 По 3 години и шест месеца затвор и глоба от 7000 лв. наложи съдът на Ангел Симов, Стефан Димитров, Йосиф Минчев и Орхан Бързак. За Стефан Александров, Светослав Манчев, Ерджан Смаил, Александър Иванов, Райко Кърталов и Рангел Илиев съдът наложи по 2 години и шест месеца лишаване от свобода и по 6000 лв. глоба. На Веселин Стефанов и Ненко Щерев бяха определени ефективни присъди от по 2 години.
Единствената условна присъда е наложена на Александрина Ангелова - 2 години и шест месеца с 4 години изпитателен срок, като за срока на наказанието тя ще посещава пробационен служител.
Делото започна в началото на 2016 година. Срещу подсъдимите бяха повдигнати обвинения за проповядване на омраза на религиозна основа, изразяваща се във верска нетърпимост към непрактикуващите и неизповядващите салафитското течение на исляма и пропагандиране на война чрез разпространение на идеите на терористичната организация "Ислямска държава".

 

/ГИ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 23:52 на 20.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация