site.btaС безкръвен военен преврат на 12 септември 1980 г. е свалено е правителството на Сюлейман Демирел

С безкръвен военен преврат на 12 септември 1980 г. е свалено е правителството на Сюлейман Демирел
С безкръвен военен преврат на 12 септември 1980 г. е свалено е правителството на Сюлейман Демирел
Анкара, Турция (11 ноември 2006) Бившият турски президент Сюлейман Демирел (вляво) и бившият президент Кенан Еврен - водач на военния преврат от 1980 г. Снимка: АП

На 12 септември 1980 г. в Турция е извършен безкръвен военен преврат. Свалено е правителството на Сюлейман Демирел (12 ноември 1979-12 септември 1980). Властта в страната е поета от командването на въоръжените сили. Създаден е Съвет за национална сигурност, ръководен от началника на Генералния щаб на турската армия ген. Кенан Еврен. Съветът отменя конституцията, разпуска парламента и обявява извънредно положение в страната. 

За събитията в южната ни съседка БТА съобщава в бюлетина “Международна информация”:

Военен преврат в Турция

Анкара, 12 септември 1980 г. /БТА/ Рано тази сутрин в Турция бе извършен военен преврат. Цялата власт в страната е поета от командването на въоръжените сили. Начело на държавата застана Национален съвет за сигурност. Председател на Съвета е началникът на Генералния щаб армейският генерал Кенан Еврен, главен секретар е помощникът му генерал Хайдар Салтък, а членове на Съвета са командващите трите рода войски и командирът на жандармерията. Радио “Анкара” съобщи, че е обявено военно положение в цяла Турция и е въведен полицейски час, забраняващ излизането по улиците. Съобщено бе също така, че са разпуснати парламентът и правителството и че се премахва имунитетът на парламентаристите. Според турското радио министър-председателят и председател на Партията на справедливостта Сюлейман Демирел, председателят на Народнорепубликанската партия Бюлент Еджевит и водачът на Партията на националното спасение Неджметин Ербакан са “взети под гаранцията на военното командване”. Все още се издирва председателят на Партията на националистическото движение Алпаслан Тюркеш, който не бил намерен в дома му след началото на преврата. Не бе съобщено нищо за съдбата на изпълняващия длъжността президент на Турция Ихсан Сабри Чаглаянгил и на временно ръководената от него президентска институция.

Днес Националният съвет за сигурност излъчи по турското радио редица съобщения до населението. В тях се посочва, че до второ нареждане се забранява дейността на всички политически партии, на профсъюзите и всички дружества с изключение на червения полумесец и някои сродни на него организации. Граничните пунктове на Турция са затворени. Напускането на нейните предели се разрешава само на чуждестранните туристи и на завръщащите се от отпуск турски работници в чужбина. Забранени са пощенските, телексните и телефонните връзки с останалите държави, като изключение се прави само на дипломатическите представителства в страната и на някои чуждестранни информационни агенции. Според агенция Франс прес, въпреки че някои кметове и валии са свалени от длъжност, общините в страната функционират нормално и осигуряват необходимите услуги на населението.

Председателят на Националния съвет за сигурност генерал Кенан Еврен произнесе днес обширно слово по турското радио. Той подчерта, че армията ще задържи властта до създаването на ново гражданско правителство. В словото бе изтъкнато, че Турция ще зачита всички подписани от нея международни споразумения и ще продължи добросъседските отношения със страните от района “върху основата на равенството, взаимното уважение и ненамесата във вътрешните работи”. Според генерал Еврен, Турция и занапред щяла да остане вярна на съюзническите си задължения към НАТО. Говорейки за членовете на разпуснатия парламент, той заяви, че те няма да бъдат преследвани по съдебен ред с изключение на онези, които са нарушили законите. Що се отнася до ръководителите на главните политически партии, те щели да бъдат “временно задържани” и освободени, когато “обстановката позволи това”.

В словото си ген. Еврен хвърли главната вина за непрекъснато растящата вътрешнополитическа дестабилизация върху ръководствата на политическите партии, които, според него, напълно са пренебрегнали задълженията си към народ и нация, и са се посветили изцяло на личните си и котерийни интереси. 
От словото на ген. Еврен личи, че извършеният военен преврат не трябва да се смята за изненадващ. 

***

Турция след преврата

Анкара, 13 септември 1980 г. /БТА/ И днес информационните емисии на турското радио съдържат само съобщения на създадените вчера 13 командвания на военното положение в страната, както и съобщенията на Националния съвет за сигурност /НСС/, който под председателството на началника на Генералния щаб генерал Кенан Еврен извърши военен преврат в Турция. С последните разпореждания на НСС се премахват някои ограничения, наложени вчера сутринта. Границите на Турция са отворени отново, вдигнато е ограничението върху междуградските и международните телефонни, телексни и телеграфни връзки. Вдигната е и забраната за излизане по улиците, като тя остава в сила само за нощните часове. В съобщение на НСС се посочва, че външнотърговската дейност на Турция ще продължи без изменения и ограничения, а в информациите на командванията на военното положение се изтъква, че вчерашният ден е преминал “без ни най-малък инцидент”.

Агенция АФП съобщава от Анкара, че обстановката в турската столица била общо взето спокойна. В целия град патрулирали войници, по улиците и около най-важните ведомства имало танкове и бронетранспортьори.

Според вестник “Терджуман” изпълняващият длъжността президент на Турция Ихсан Сабри Чаглаянгил бил задържан “под гаранцията на въоръжените сили” в жилището му в президентската резиденция Чанкая.
Същевременно турското радио извести, че за кмет на най-големия турски град Истанбул е назначен генерал-полковник Акансел. За участта на досегашния кмет Айтекин Котил не се съобщава нищо.

***

След военния преврат в Турция

Анкара, 14 септември 1980 г. /БТА/ Към края на третия ден след преврата, извършен в Турция от висшето командване на въоръжените сили под ръководството на началника на Генералния щаб генерал Кенан Еврен, съобщенията на турското радио гласят, че обстановката в страната е спокойна. Изтъква се, че след частичното вдигане на полицейския час животът в големите градове - Истанбул, Анкара, Измир, както и в цялата страна, започва да се нормализира и да навлиза в обикновения си ритъм. Агенция ТАСС осведомява, че е започнало изтеглянето на танкови и войскови части от столицата, а агенция АФП отбелязва, че от снощи по улиците на Анкара са се появили отново и полицаи, които засега обаче се занимават само с регулиране на движението. След преврата полицията и всички сили за сигурност преминаха под командването на жандармерията.

Както съобщи турското радио, рано тази сутрин председателят на Партия на националистическото движение Алпаслан Тюркеш, който от нощта на преврата бе в неизвестност, се е предал на военните власти. Тюркеш е откаран с военен самолет във военноморската база “Узунада”, където се намират също председателят на Партията на националното спасение Ербакан и неговата съпруга. Бившият министър-председател и председател на Партията на справедливостта Демирел и председателят на Народнорепубликанската партия Еджевит след преврата са закарани в град Гелиболу, където са поставени “под гаранцията и наблюдението на въоръжените сили”. Заедно с тях в Гелиболу са и съпругите им.

Вчера в Анкара се е състояло заседание на Националния съвет за сигурност с участието на съветниците при различните министерства, както и на съветника при кабинета на министър-председателя Тургут Йозал. Заседанието е било ръководено от армейски генерал Кенан Еврен, който от снощи е поел и функциите на президент на страната. Както съобщава радио “Анкара”, новият държавен глава е дал указания дейността на всички държавни служби “да продължава без прекъсване и нуждите на народа да се задоволяват безпристрастно”. Според агенция АФП Тургут Йозал, който бе “икономическият мозък” при правителството на Демирел, ще продължи да се занимава с въпроси на икономиката на страната и при новата власт.

С поредното съобщение на Националния съвет за сигурност, предадено тази вечер от турското радио, се забраняват до второ нареждане всички стачки и локаути в цялата страна.
Днес в Анкара е съобщено официално и за операции на въоръжените сили срещу екстремисти. АФП уточнява, че при тези операции, извършени в шест източни окръга, са арестувани 182-ма души и е конфискувано голямо количество огнестрелно оръжие.

Позовавайки се на добре осведомени среди в Анкара, агенция АФП твърди, че във вторник президентът, началник на Генералния щаб и председател на Националния съвет за сигурност Кенан Еврен ще даде първата си пресконференция като държавен глава на Турция. 

***

Положението в Турция

Анкара, 15 септември 1980 г. /БТА/ В турските средства за масова информация основно място днес заемат съобщенията за нормализиране на живота в страната след извършения на 12 септември военен преврат. Турското радио съобщи, че в Анкара, Измир и в по-голямата част от страната днес е започнала учебната година в началните училища. От днес е възобновена работата на банките.

Анадолската агенция осведомява, че по решение на Националния съвет за сигурност до съставянето на ново цивилно правителство работата на министерствата ще бъде ръководена от съветниците в министерствата, които имат ранг на заместник-министри. Съгласно решението те ще “имат всички права и задължения на министри и ще ги прилагат от името на Националния съвет за сигурност”. Ръководството на Министерството на външните работи е поверено на главния секретар на министерството Илтер Тюркмен.
Агенцията съобщава също, че всички банкови влогове на забранените след преврата профсъюзни конфедерации са блокирани по нареждане на Националния съвет за сигурност.

Военните власти са дали позволение на представители на печата да разговарят по телефона със задържаните след преврата министър-председател и председател на Партията на справедливостта Демирел, с председателя на Народнорепубликанската партия Еджевит и с председателя на Партията на националното спасение Ербакан. Както посочва турската осведомителна агенция /ТХА/, и тримата са заявили, че се чувстват добре. В днешния си брой истанбулският вестник “Хюриет” публикува голяма снимка на Демирел, направена във военнопочивна станция близо до град Гелиболу, където той се намира заедно с Еджевит.

***

Турция: Пресконференция на генерал Еврен

Анкара, 16 септември 1980 г. /БТА/ Днес армейски генерал Кенан Еврен - президент, началник на Генералния щаб и председател на Националния съвет за сигурност на Турция - даде в Анкара пресконференция. Както съобщи турското радио, той заявил, че ще бъдат направени изменения в конституцията и в някои закони. Генерал Еврен заявил, че до края на тази седмица ще бъде съставен Министерски съвет, а като по-далечна задача посочил изготвянето на временна конституция и сформирането на учредително събрание.
Засягайки въпроса за икономическото положение на Турция, новият държавен глава изтъкнал, че изпълнението на прилаганата досега програма за стабилизиране на икономиката ще продължи и че ще бъдат положени усилия за увеличаване на производството и за осигуряване на финансова помощ от чужбина.

След това генерал Еврен се спрял на външната политика на Турция. “Нашето най-искрено желание е да развиваме добрите си отношения и плодотворното сътрудничество с всички съседи”, заявил той. Еврен добавил, че Турция ще продължи да изпълнява задълженията си по всички двустранни и многостранни договори и да укрепва отношенията си с НАТО.
Отговаряйки на въпроси на журналистите, генерал Еврен отбелязал, че председателите на политическите партии не са арестувани, а “са изведени извън столицата, за да се гарантира сигурността им”, като ще им бъде позволено да се върнат в Анкара “щом обстановката позволи това”. 

***

Турция: Генералите положиха клетва

Анкара, 18 септември 1980 г. /БТА/ Във Великото национално събрание на Турция днес армейски генерал Кенан Еврен положи клетва като президент, председател на Националния съвет за сигурност и началник на генералния щаб. Като членове на Съвета, клетва положиха и командващият сухопътните сили генерал Ерсин, командващият военновъздушните сили генерал Шахинкая, командващият военноморските сили адмирал Тюмер и главнокомандващият жандармерията генерал Джелясун. Председателят и членовете на Националния съвет за сигурност се заклеха, че ще работят за решаване на проблемите на страната, изхождайки от принципите на Ататюрк, както и за създаване на нова конституция.

Радиото предаде и съобщение на Генералния щаб, в което се посочва, че срещу 50 депутати и сенатори, задържани след преврата на 12 септември, е започнато следствие по обвинение в престъпление срещу държавата и обществения строй. Отбелязва се, че 25 от тези парламентаристи са от Народнорепубликанската партия, седем - от Партията на справедливостта, 11 - от Партията на националистическото движение. и т.н.
Вестник “Миллиет” осведомява, че е арестуван и Абдулах Баштюрк - председател на конфедерацията на революционните работнически профсъюзи. 

***

Кенан Еврен е президент на Турция до 31 октомври 1989 г. През 2010 г. започва разследване, а през 2012 г. -  съдебен процес срещу ръководителите на преврата от 1980 г. 

В своя бюлетин “Балкани” БТА информира:

Истанбул, 17 септември 2010 г. Прокуратурата в Анкара започна разследване срещу бившия генерал и президент Кенан Еврен, бившия командващ военноморския флот Неджат Тюмер и бившия началник на военновъздушните сили Тахсин Шахинкая за участието им във военния преврат от 1980 г., предаде Ройтерс, позовавайки се на в. "Миллиет". Правозащитни организации и отделни лица подадоха петиции до прокуратурата в понеделник, ден след като турците гласуваха с положителен вот на референдума за конституционни промени, които предвиждат отпадане на имунитета на лидерите на военния преврат. 

***

Турски съд осъди на доживотен затвор двамата живи ръководители на военния преврат през 1980 г.

Анкара, 18 юни 2014 г. /БТА/ Турски съд осъди на доживотен затвор единствените останали живи ръководители на кръвопролитния преврат от 12 септември 1980 г., предаде Асошиейтед прес. Съд в Анкара намери за виновни 96-годишния Кенан Еврен,  президент на Турция (1980-1989 г.), и 89-годишния Тахсин Шахинкая, командващ военновъздушните сили (1978-1983 г.), за  престъпления срещу държавата.

Превратът от 12 септември 1980 г. е третият военен  преврат в историята на съвременна Турция. След него армията имаше още една намеса, когато през 1997 година военните  принудиха ислямисткото правителство на Неджметтин Ербакан да  подаде оставка. 
В седмиците и месеците след преврата от 1980 г. петдесет души бяха екзекутирани, 600 000 - арестувани, десетки починаха в резултат на изтезания, а много други бяха обявени за безследно изчезнали.  

Процесът срещу Еврен и Шахинкая продължи две години. Присъдата бе приветствана днес с аплодисменти от присъстващите в съдебната зала, които скандираха: “това е само началото, пучистите ще дадат сметка!”, посочва АФП.
В началото на съдебното заседание прокурорът за последен път осъди ролята, която са играли двамата обвиняеми. По думите му те имат вина, че са насърчили “климат, благоприятстващ военна намеса, чрез серия незаконни акции” преди да “променят конституционния ред”.

Адвокатът на двамата военни Бюлент Аджар критикува тези обвинения. Този съд не е компетентен да съди заподозрените, заяви адвокатът.
Разпитани за последен път от съдия, Еврен и Шахинкая, които говореха чрез видеоконферентна връзка от болничната си стая заради здравословното им състояние, казаха, че няма какво да добавят към защитата на техния адвокат.

По същите мотиви двамата бивши генерали, които съдът официално лиши днес от военни чинове, би трябвало да бъдат освободени от изтърпяване на присъдата.
През ноември 2012 г. те заявиха, че са действали от любов към родината.

Нямам угризения. Ние направихме това, което бе правилно тогава. Ако трябваше да действам отново днес, щях да направя същото, за да сложа край на политическата нестабилност, която цареше през 70-те години в Турция, бе заявил Еврен в своя защита.
Турските въоръжени сили изпълниха на 12 септември 1980 г. своя дълг към народа. Ние направихме най-доброто възможно тогава, бе посочил Шахинкая.

Процесът срещу Еврен и Шахинкая - първият процес в Турция срещу ръководителите на военен преврат, се вписва в борбата за власт между армията и Партията на справедливостта и развитието, която управлява страната от 2002 г.

***

Кенан Еврен - последният  генерал президент на Турция

Анкара, 18 юни 2014 г. /БТА / Кенан Еврен, ръководител на военния преврат в Турция от 1980 г., който бе осъден днес на доживотен затвор на 96-годишна възраст, символизираше всемогъществото на армията в турския политически живот, а след това безвъзвратния ѝ упадък, отбелязва АФП. Генерал, след това президент, той приключи кариерата си на подсъдимата скамейка, посочва агенцията.

Началникът на генералния щаб на турските въоръжени сили взе властта  на 12 септември 1980 г. със силата на танковете и щиковете, след което управляваше страната с желязна ръка в продължение на повече от девет години.
След намесите на армията от 1960 и 1971 г. и преди тази от 1997 г., превратът, организиран от генерал Еврен, бе най-кървавият: стотици хиляди хора бяха арестувани, около 250 000 бяха обвинени, 50 затворници бяха екзекутирани, десетки други починаха от изтезания в затвора, а десетки хиляди турци заминаха в изгнание.

По онова време военните, приветствани от мнозинството от населението, уморено от политическата и социална нестабилност, оправдаха намесата си с необходимост да запазят реда в страната, разтърсвана тогава от екстремистки страсти, както десни, така и леви.
Ако трябваше да действаме отново, щяхме да повторим точно същата операция днес, заяви възрастният офицер през ноември 2013 г. по време на съдебно заседание, на което той даваше показания, легнал в болничното си легло. Нямама никакви угризения, заяви той тогава.

Кенан Еврен е роден в Алашехир /Западна Турция/ на 17 юли 1917 г. в семейство на турски имигранти от Балканите в самия залез на Османската империя.
Получил образование във военни институции, той влиза в армията през 1938 г. - годината на смъртта на основателя на турската република Мустафа Кемал Атататюрк.

След като преминава през Корея по време на войната, която разделя страната на две части през 1953 г., Еврен получава първата си генералска звезда през 1964 г., посочва АФП. Това е времето, когато армията се издига като гарант за светското наследство на кемализма и има голямо влияние в политическия живот на страната.
Веднага след като е назначен начело на армията през 1978 г., Кенан Еврен отправя първо предупреждение към тогавашния премиер Сюлейюман Демирел, когото преценява като некомпетентен. Две години по-късно той взема властта.

След военния преврат той организира гласуването на авторитарна конституция, която все още остава в сила въпреки много поправки.
След парламентарните избори през 1983 г. генералът е назначен за президент на републиката - пост, който заема до 1989 г., когато се оттегля от политическия живот, за да се посвети на рисуване във вилата си в курорта Мармарис.

Този, който в чужбина понякога бе наричан "турския Пиночет", се превръща в модерен художник, специализирал се в рисуване на голо женско тяло. Турска фирма е похарчила 240 000 долара  /176 000 евро/ за една от неговите картини с маслени бои. Знам, че моята картина не струва толкова, те дори не я погледнаха, заяви Еврен през 1993 г., цитиран в печата.
Нищо не изглеждаше тогава да застрашава спокойните пенсионерски години на възрастния офицер. Но това е без да се брои новият господар на страната, премиерът Реджеп Тайип Ердоган, решен окончателно да подчини армията.

След конституционна реформа през 2010 г. Кенан Еврен губи своя имунитет и става през април 2012 г. заедно с бившия командващ военновъздушните сили Тахсин Шахинкая първият пучист, съден за “престъпления срещу държавата”.
   

***

На 97-години почина бившият турски президент Кенан Еврен, взел властта в страната с военен преврат през 1980 г.

Анкара, 10 май 2015 г. /БТА/ Бившият турски президент Кенан Еврен, взел властта в страната с военен преврат през 1980 г. и управлявал с твърда ръка девет години, почина вчера на 97-годишна възраст във военна болница в Анкара, съобщи държавната информационна Анадолска агенция, цитирана от Франс прес. 
Седмият турски президент почина снощи, след като в последните дни състоянието му рязко се влоши и той беше поставен на изкуствено дишане.
Местни медии съобщиха, че вътрешните органи на бившия президент са отказали и след почти 12-часови опити да го реанимират, лекарите констатирали смъртта му, посочва ТАСС.

 

/ГИ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 20:41 на 20.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация