site.btaНа 9 септември 1948 г. е провъзгласена Корейската народнодемократична република

На 9 септември 1948 г. е провъзгласена Корейската народнодемократична република
На 9 септември 1948 г. е провъзгласена Корейската народнодемократична република
Банкя (27 юни 1956) При престоя си в България членовете на корейската правителствена делегация, водена от Ким Ир Сен, посетиха общежитието на корейските деца в курорта Банкя. На снимката: По време на посещението. Пресфото-БТА снимка: Г. Викентиев

На днешната дата се навършват 75 години от провъзгласяването на Корейската народнодемократична република (КНДР). Това става на 9 септември 1948 г. в рамките на работата на Великото народно събрание, избрано на 25 август. 
След капитулацията на Япония на 15 август 1945 г. по време на Втората световна война (1939-1945) Корея е освободена. Съгласно решенията на Ялтенската конференция (4-11 февруари 1945) в Корея временно са установени две военни администрации: съветска (на север от 38-ия паралел) и американска (на юг от 38-ия паралел). 
Учредена е и смесена съветско-американска комисия, която да съдейства за образуване на временно корейско демократично правителство. Комисията се разпада на 10 октомври 1947 г. Развитието на Южна и Северна Корея тръгва в две различни насоки. Република Корея е провъзгласена на 15 август 1948 г.

В бюлетина си БТА публикува редица информации за провъзгласяването на Корейската народнодемократична република:

Фионганг, 10 септември 1948 г. /БТА/ Както бе съобщено по-рано, конституционната комисия, образувана от Великото народно събрание в Корея, предложи да бъде приет текстът на конституцията на Народната демократична република, изработен от Народното събрание на Северна Корея, като проектоконституция за Корея. Това положение  бе единодушно прието от Великото народно събрание на Корея. Членовете на конституцията са били разглеждани поотделно, след което текстът на конституцията и предложените изменения от страна на конституционната комисия са били прочетени. В конституционния текст са били въведени много изменения. Едно от тях е предложението да се увеличи броят на членовете на Президиума не Великото народно събрание на Корея и Великото народно събрание да има заседание при условие, че повечето от половината членове присъстват. Великото народно събрание одобри скицата за герб на Корейската народно демократична република. По-нататък е било решено конституционните изменения да бъдат извършени само по решението на две трети от целия брой на членовете на Великото народно събрание. Одобрявайки единодушно конституцията, Великото народно събрание е решило да издигне в знак на промулгацията на конституцията възпоменателна арка в Фионганг. Единодушно е бил избран Президиум на Великото народно събрание, състоящ се от 21 члена.

Събранието единодушно прие оставката на народния комитет в Северна Корея, която бе връчена от председателя ѝ Ким Ир Сен. Заседанието единодушно одобри Kим Ир Сен за министър-председател и го натовари да образува новия кабинет, който ще бъде одобрен от Великото народно събрание на Корейската народна демократична република. 

***

Фионганг, 12 септември 1948 г. /БТА/ На 9 септември Корейското Велико народно събрание единодушно одобри състава на правителството образувано по негови инструкции от Ким Ир Сен. 
След като Великото народно събрание одобри всички министри поотделно, всеки член на кабинета полежи клетва.

На заседанието на Великото народно събрание бе избран Върховен съд на Корейската народна демократична република, състоящ се от 15 члена. За председател на Върховния съд бе избран депутатът Ким Ин Сен. За прокурор на републиката бе избран Чан Хай У. На заседанието също бе избрана Комисия за законодателните предложения при корейското Велико народно събрание, състояща се от 23 члена. 

***

Фионганг, 12 септември 1948 г. /БТА/ На вечерното заседание на корейското Велико народно събрание министър-председателят Ким Ир Сен прочете декларацията на правителството на Народната демократична република Корея. Сред бурни овации декларацията бе единодушно одобрена.

По предложение на депутата Ким Чак, на заседанието бе прието решение да се обяви амнистия, за да се отбележи приемането на конституцията на Корейската народна демократична република и натовари комисията за законодателните предложения да изработи съответстващ законопроект. На заседанието единодушно бе одобрен текстът на писмото до правителствата на САЩ и СССР, с което се иска едновременното оттегляне на американските и съветските войски от Корея.
По предложение на депутата Ким Фан Чера одобрено бе решението на сесията, в случай на необходимост правителството да изпрати свои представители да вземат участие в разискванията на корейския въпрос на сесията на Общото събрание на OОН.

Секретарят на Президиума на Корейското велико народно събрание Ка Нан Ук съобщи, че Великото народно събрание е получило от разни партии, обществени организации, групи от работници и селяни и от граждани от Северна и Южна Корея 14 636 поздравителни писма и 21 440 поздравителни телеграми.
При закриване на сесията председателят на Великото народно събрание произнесе кратка реч, в която заяви, че на сесията е било изразено единодушието на корейския народ в борбата му за установяването на независима демократична корейска държава и успешно са разрешени всички поставени му задачи. Председателят отправя апел до делегатите, при завръщане по домовете си, да се борят за изпълнение решенията на сесията и на декларацията на правителството. С това първата сесия на Корейското Велико народно събрание приключи работата си.

***

Фионганг, 13 септември 1948 г. /БТА/ На 13 септември министър-председателят Ким Ир Сен прочете програмната декларация на Корейската народна демократична република в Корейското велико народно събрание. “Корейският народ, се заявява в декларацията, след освобождението си от продължителното колониално робство на японския империализъм, благодарение на героичната борба на съветската войска, с нетърпение очакваше момента, когато ще бъде образувано обединено демократично правителство и независима корейска държава, достойна да бъде член в семейството на демократичните страни в света. Националните предатели от Южна Корея, обаче, подкрепяни и ръководени от чуждите империалисти, със своята реакционна предателска дейност осуетиха прилагането на московското решение на тримата министри на външните работи и превърнаха Южна Корея в  страна на беззакония, където преобладават прояпонските елементи и народните предатели. Те преследват и разтурват демократическите патриотични организации и политически партии, убиват, арестуват и хвърлят в затворите патриотите от Южна Корея. В резултат на всичко това, те образуваха сепаратистично куклено правителство в Южна Корея и искат продължителна окупация на Корея от американските войски. За своите егоистични цели те извършват дела, които са рушителни за страната и които имат за цел да увековечат разделянето ѝ на две части”.

В декларацията по-нататък се излага широката програма на правителството на Корейската народна демократична република. “Създадено по волята на народа от Северна и Южна Корея, общото национално правителство, се заявява в декларацията, ще приобщи около себе си целия корейски народ и ще полози всички усилия за най-скорошното обединяване на страната и образуване на единна демократична суверенна държава. 

В декларацията се изтъква, че частните предприятия ще бъдат насърчавани и че ще се даде подкрепа на кооперативните организации и предприятия. По отношение на земеделието, правителството строго ще спазва системата за използване на земята, установена в резултат на аграрната реформа в Северна Корея и съгласно конституцията на Корейската народа демократична република ще осигури осъществяването на аграрната реформа в Южна Корея. 

Правителството ще се бори против опитите на империалистическите страни да възстановят Япония, като империалистична агресивна държава, тъй като това възстановяване, заплашва преди всичко и най-вече независимостта на корейския народ. Правителството ще настоява за прилагането на решенията на потсдамската конференция относно демилитаризацията и демократическото възстановяване на Япония. За да защити страната и интересите на народа, за да запази резултатите от демократичните реформи и за да предотврати агресията на чуждите империалистични държави, правителството на Демократичната народна република ще положи всички усилия, за да организира отбраната на страната и да засили по всякакъв начин народната армия на Корея.

Декларацията на правителството на Корейската народна демократична република бе единодушно одобрена от сесията на Великото народно събрание.

***

Фионгианг, 14 септември 1948 г. /БТА/ На 10 септември Великото народно събрание на Корея отправи послание до правителствата на САЩ и Съветския съюз, в което се иска едновременното изтегляне на американски  и съветски войски от Корея.

***

Фионгианг, 15 септември 1948 г. /БТА/ Вестта за създаването на Върховно народно събрание в Корея и ново правителство от Корейската народно-демократическа партия, предизвика голяма радост сред широките слоеве на населението. В Северна Корея повсеместно са се състояли масови митинги и демонстрации, на които населението е приветствало създаването на единното демократично правителство в Корея. По предварителни сведения в митингите и демонстрациите в градовете Фионгианг и др. са участвали близо около един милион души. На митинга във Фионгианг са присъствали членовете на Президиума на Върховното народно събрание, членовете на правителството, депутати от Върховното народно събрание, водачи на политическите партии и обществени организации от Северна и Южна Корея. На митинга са държали речи представители на политическите партии, работниците, селяните и интелигенцията, които горещо са приветствали учредяването на единно правителство на Корейската народно-демократическа република и са обещали да указват всякаква помощ в неговата дейност.

В бюлетина на БТА има и информации за  изборите в Южна Корея, проведени на 10 май, които са първа стъпка преди провъзгласяването на новата държава на 15 август 1948 г.:

 

 

/ГИ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 22:40 на 20.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация