site.btaИнтензивен трафик на българо-турските гранични пунктове, дълги опашки от автомобили и пътници на Капъкуле и Капитан Андреево

Интензивен трафик на българо-турските гранични пунктове, дълги опашки от автомобили и пътници на Капъкуле и Капитан Андреево
Интензивен трафик на българо-турските гранични пунктове, дълги опашки от автомобили и пътници на Капъкуле и Капитан Андреево
Снимка: БТА, Валентина Стоева (архив)

Километрични опашки от автомобили са се образували на ГКПП Капъкуле край град Одрин, което забавя с часове преминаването през турско-българската граница, съобщи информационната агенция Ихляс. Същата ситуация е и на българския ГКПП Капитан Андреево на отсрещната страна.

Интензивният трафик е заради масовите пътувания на турските граждани, които се завръщат в европейските държави от ваканцията в Турция.

По данни на областната дирекция за митници и търговия Тракия около 2 млн. турски граждани са влезли в Турция през ГКПП Капъкуле на турско-българската граница и Пазаркуле и Ипсала на границата с Гърция през юни и юли. Сега се връщат по обратния маршрут, като натоварването на Капъкуле-Капитан Андреево е по-голямо от другите ГКПП.

Агенцията посочва, че пътниците масово се оплакват от задръстванията по границите, главно със Сърбия и България, и дългото чакане от по няколко часа, както на Капъкуле, така и на Капитан Андреево.

“Много притеснения изпитваме при пътуването по маршрута, който минава през Сърбия и България", казва Юмит Булут, който живее в Париж от 20 години. "Всяка година се повтаря все същата картина - чакаме с часове по границите в жегите. Пътят е дълъг, около 3000 километра, като се прибави и чакането по границите, става нетърпимо. Оплакваме се, но няма подобрение. Най-големи притеснения имаме на ГКПП със Сърбия и България”.

Турските източници очакват, че интензивният трафик от Турция към България и европейските държави ще продължи до края на този месеца, облекчение се очаква да започне през септември.

 

/ВН/

news.modal.header

news.modal.text

Към 20:25 на 08.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация