site.bta"Бургас и морето" е една от големите емблеми на града и празник за цяла България, казва Димитър Маджаров

"Бургас и морето" е една от големите емблеми на града и празник за цяла България, казва Димитър Маджаров
"Бургас и морето" е една от големите емблеми на града и празник за цяла България, казва Димитър Маджаров
Снимка: Мартина Христова, стажант /БТА

Националният песенен конкурс „Бургас и морето“ тази година отбелязва своя 50-годишен юбилей с 40-то си издание, каза за БТА директорът на Общинското предприятие (ОП) „Летен театър, фестивали и концерти“ към Община Бургас Димитър Маджаров, който отговаря за организацията на музикалния форум.  

Националният конкурс е организиран за първи път през 1973 г. под името "Песни за Бургас, морето и неговите трудови хора" от оркестър "Бургас" в летния театър на града. След 13 издания за кратко форумът престава да съществува. Възстановен е през 1996 г. с името "Бургас и морето" от група "Горещ пясък" и оттогава се провежда всяка година.

Господин Маджаров, изминаха 50 години от създаването на конкурса. Какво може да ни разкажете за емблематичната надпревара, как успя да се запази за този половин век?

- Много се радвам, че "Бургас и морето" оцелява през всичките тези години. Всъщност, това е единственият фестивал, който се съхрани от вече познатите като "Мелодия на годината" и "Златният Орфей", които бяха наистина паметна марка за българската музика. За наша радост Община Бургас успя да запази музикалния форум "Бургас и морето" и да го развие. Съдба, която другите фестивали не сполетя.

"Бургас и морето" се провежда от 1973 година, като през годините е имало прекъсвания. Управата на Община Бургас съумя да възобнови "Бургас и морето", така че всяка година форматът да радва своите почитатели и меломани, които обичат българската естрада и поп музика. 

Конкурсът „Бургас и морето“ е едно събитие, което събира млади още не толкова популярни изпълнители с вече утвърдени имена, които имат свое място в българската естрада и поп музика. Като цяло "Бургас и морето" е конкурс за песен, където всеки артист има възможност да работи с професионалисти от музикалната индустрия. За да бъде подготвена една песен, е необходима симбиоза между членовете на авторския екип. Съдействието между композитора, музикалния аранжор, текстописеца и изпълнителя е от изключителна важност за постигането на качествен творчески продукт. 

Споменахте, че след поредица от прекъсвания конкурсът се възстановява през 1996 година и оттогава се провежда в Летния театър в Бургас. Какво е чувството голямата сцена на Летния театър да бъде част от дългогодишната традиция на песенната надпревара?

- Сцената на Летния театър в Бургас е една благодатна сцена, от която редица български изпълнители правят първите си стъпки. Щастливи сме, че имаме възможността да бъдем част от техния творчески път, макар и за кратко. За нас е важно публиката да знае, че участва в един празник не само за град Бургас, но и за цяла България. 

 Според Вас какво влияние оказва конкурсът върху културния живот в Бургас?

- Със сигурност това е една от големите емблеми на Бургас. Неслучайно Община Бургас прави всичко възможно този конкурс да съществува и да се развива. Бих искал и да споделя, че имаме една идея и вече работим по нея – да направим нов раздел от конкурса, озаглавен "Изпълнител". Той е предвиден за младите неутвърдени изпълнители на възраст между 16 и 35 години, с цел всеки да получи възможност за начало на своя музикална кариера. Работим в тази насока и се надяваме още тази година да я осъществим. Най-вероятно ще направим кастинг, чрез който да наберем участници. За тази нова секция от "Бургас и морето" сме предвидили ново жури с по-различна гледна точка. В публиката ще присъстват музикални мениджъри и хора, пряко свързани с музикалната индустрия. Смятаме, че заедно с утвърдената част, това ще бъде едно ново начало на фестивала и възможност за кариерно развитие на младите изпълнители.

Всяка година голям бой участници се включват в музикалната надпревара. Какви са мотивите на изпълнителите? 

- Надявам се, че техните мотиви са любовта към музиката и желанието да бъдат част от българската естрада и поп музика. Миналата година двама млади артисти, привърженици на музикална школа, Дани Илиева и Емин Ал Джунейд спечелиха Наградата на журито с песента "Не те забравям". В същото време Наградата на публиката беше спечелена безапелационно от дуета на Дишо и Иван от група "FOUR", които са вече утвърдени бургаски музиканти. Виждате, че има смисъл тази песенна надпревара. Сцената приветства всички талантливи артисти и меломани. Надяваме се все повече млади да намират желаната изява на сцената на Летния театър в Бургас. Със звезди като Марги Хранова и група "Фанданго", Йорданка Христова и Росица Кирилова, които са част от журито, новобранците ще се докоснат до това, към което се целят.

Вие сте част от подборната комисия на конкурса „Бургас и морето“. Бихте ли споделили как протича изборът на песни за тяхното финално класиране. Има ли критерии, на които трябва да отговарят?

- Да, аз съм част от подборната комисия на "Бургас и морето". Подборната комисия трябва да направи селекция кои песни, максимално 12 на брой, могат да бъдат допуснати до финалната вечер. Тя е широкообхватна, тъй като в нея участват български композитори, текстописци, поети, аранжори, музиканти и журналисти. Важно е структурата на комисията да бъде по-пъстра и да съдържа членове от различни творчески сфери. Защото един музикант гледа чисто акустично на песента, докато журналистът и поетът се фокусират върху текстовото съдържание и съчетанието му със звуковия аранжимент.

Подборната комисия оценява по десетобалната система, като всеки член прави свой индивидуален оценъчен лист. След това се сумират резултатите от протоколите и се извеждат музикалните произведения с най-висок брой точки, които влизат във финалното класиране. Тук идва въпросът дали те ще бъдат максималните дванайсет допуснати. Когато има голяма разлика, напред продължават тези с най-близки резултати, както се случаи тази година с първите единайсет песни. Съответно останалите с открояващ се по-нисък брой точки, отпадат. 

Има ли музикално произведение или изпълнител от последните години, които силно да са ви впечатлили или да са привлекли вашия интерес?

- Всяка година има песен, която лично ми допада. Няма да споменавам конкретика, защото не би било коректно към другите участници. Като част от журито, аз давам своя вот за музикалния си фаворит и съответно го подреждам по лична преценка. Тази година класирането е по същия начин, като всеки член от журито ще даде най-високата оценка на песента, която харесва. Съответно по-ниската оценка отива за песента, направила най-малко впечатление. Няма нищо лошо в това, тъй като е субективно мнение. Към края на гласуването то става обективно, защото сборуването на всички оценки показва крайния резултат и съответно обявява песента победител. Всеки един присъстващ в публиката също има право на глас, като вотът е отворен, всичко е прозрачно. Третият тип гласуване – онлайн, приключва на 28 юли, ден преди финалната вечер. Там резултатите се обработват и ще бъдат представени наред с наградите на жури и публика. 

С какви предизвикателства се сблъсквате по време на организацията на конкурса?

- Много са нещата, с които човек трябва да се съобразява и да ги взима под внимание. Това е непрестанният контакт с участниците, журито, публиката и с екипа. Артистите трябва да се чувстват комфортно, когато излизат на сцената. Отношението към всеки един е от изключителна значимост и не бива да се прави разлика между младите и вече познати изпълнители. Каним винаги един квартет, който изпълнява класическата част на произведенията, вокалната група, без която не можем, група "Горещ пясък", която е общинска и с утвърдени добри музиканти. Работата с режисьора, със сценариста, с водещите също е едно предизвикателство, защото е много важно представеният продукт да бъде лек, но същевременно да дава своята тежест като конкурсен елемент от събитието.

Как се популяризира конкурсът?

- Екипът ни се опитва по всякакъв начин да достигне до по-широка аудитория. Наскоро започнахме и ново представяне на песните. Допреди няколко години музикалните произведения се изпълняваха само на сцената на Летния театър, докато сега те се качват в You Tube канала на "Бургас и морето". По този начин слушателите могат предварително да чуят песните финалисти, да изберат своя фаворит и съответно да дават своя глас. Неслучайно така се формира и Наградата на онлайн слушателите.

С утвърдените награди за първо, второ и трето място, най-престижната награда е тази на публиката, която дава своя глас по време на галаконцерта. Рекламираме в онлайн порталите на Община Бургас, както в сайта и You Tube страницата на "Бургас и морето". Партнираме си и с различни радиостанции, които излъчват песните в ефир. Не толкова често, колкото ми се искаше, защото смятам, че могат да бъдат малко по-отворени към българската музика. Но пък те имат своя маркетинг стратегия и лични виждания по отношение на слушаемостта. Иска ни се те по-сърцато да прегръщат песните на участниците в конкурса и самите радиостанции да дават път на младите автори, текстописци, композитори и изпълнители.

Тази година конкурсът „Бургас и морето“ празнува своя 50 годишен юбилей. На финалната вечер ще очакваме ли специално представление в чест на годишнината?

- Да, ще има специално представление в чест на 50-ата годишнина. Втората част от тазгодишното издание няма да бъде, както по традиция българска звезда или група да изнесе свой рецитал. Предвидили сме едно връщане назад в последните години от конкурса. На сцената сме поканили изпълнители от предходните пет години, които са спечелили симпатиите на публиката и журито, и са оставили трайна следа в съзнанието на хората, защото музиката е двигател. Чрез нея хората показват своите емоции и интереси. Ние не можем да съществуваме без музика, тъй като тя отваря човешката душа.  

Как виждате бъдещето на конкурса?

- Надявам се конкурсът да продължи своето съществуване и Летният театър да бъде домакин на това уникално събитие години напред. Пожелаваме си дълъг живот, защото без музика човек чувства празнота в душата и съзнанието. Аз съм музикант по професия и за мен музиката винаги е била водеща. От малък живея с музика и продължавам този начин на живот. С музиката човек изразява себе си.

 

/ТС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 19:13 на 23.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация