site.btaЩе се тури ли край на човешкия род или човечеството ще се откаже от война, питат учени в декларация, оповестена на 9 юли 1955 г.

Ще се тури ли край на човешкия род или човечеството ще се откаже от война, питат учени в декларация, оповестена на 9 юли 1955 г.
Ще се тури ли край на човешкия род или човечеството ще се откаже от война, питат учени в декларация, оповестена на 9 юли 1955 г.
Британският учен и общественик Бъртранд Ръсел. Снимка: БТА/Архив-репродукция

На 9 юли 1955 година в Лондон, Великобритания, британският учен Бъртранд Ръсел огласява призив от немския физик Алберт Айнщайн и още девет световноизвестни учени за недопускане използването на атомната енергия за военни цели в знак на протест срещу войната и за мирно решаване на международните спорове. Призивът е известен под името Манифест на Ръсел-Айнщайн и призова учените от целия свят, без значение на техните политически убеждения, да се срещнат и да обсъдят заплахата за цивилизацията, породена от ядрените оръжия. Манифестът е подписан от  учените Макс Борн, Пърси Уилямс Бриджман, Алберт Айнщайн, Леополд Инфелд, Фредерик Жолио-Кюри, Хърман Мюлер, Линус Полинг, Сесил Франк Пауъл, Джоузеф Ротблат, Бъртранд Ръсел и Хидеки Юкава.

В „Поверителен бюлетин“ от "Международна информация" на БТА пише:   

Професор Бъртранд Ръсел публикувал декларация за опасността от атомна война

Лондон, 9 юли 1955 г./Франс прес/ Днес професор Бъртранд Ръсел, носител на Нобелова награда за литература - публикува една декларация, подписана от Айнщайн няколко дни преди да умре, в която се изтъкват опасностите, които носи атомната война. Декларацията носи подписите и на още 7 други учени, ползващи се със световна известност.
В тази декларация осемте видни учени искат да бъде свикана международна конференция на учени, която да проучи опасностите, които заплашват човечеството вследствие развитието на ядрените оръжия и отправят тържествено предупреждение до шефовете на правителствата, поканвайки ги да намерят почва за споразумение на базата на преговори, за да се избегне унищожаването на човечество.
Освен от Айнщайн, декларацията е подписана и от следните учени: професора в Харвардския университет Пърси Уилямс Бриджман /САЩ/, получил Нобелова награда за проучвания в областта на физиката; Леополд Инфелд /Полша/, професор във Варшавския университет и автор, заедно с Айнщайн, на книгата "Еволюцията на физиката" и "Проблема на движението“; професор Паул Мюлер, който беше титуляр на катедра в Москва и в Индия и който понастоящем е професор в Университета в Индиана /САЩ/  - получил Нобелова награда по физиология или медицина; Сесил Франк Пауъл /Великобритания/, професор в Британския университет получил Нобелова награда по физика; Джоузеф Ротблат /Великобритания/ - професор по физика в Лондонския университет; Бъртранд Ръсел - получил Нобелова награда за литература; Хидеки Юкава /Япония/ - професор в университета в Киото, получил Нобелова награда по физика.
След като изтъкна пред представителите на печата, че идеята за тази декларация е резултат от разговорите, които е имал с Айнщайн, професор Бъртранд Ръсел добавя: "Подписът на Айнщайн беше получен през седмицата, която предшества неговата смърт. От тогава досега аз се постарах да се свържа с учени както от Западния, така и от Източния свят. Аз считам, че политическите различия не трябва да влияят върху преценките, правени от хората на науката. Обаче някои от онези учени, към които се обърнах, още не са отговорили. Единствената надежда на човечеството е да се избегне войната. Предупреждението на лицата, подписали тази декларация, аз правя достояние на Великите сили с искрената надежда, че те ще се споразумеят, за да дадат възможност на своите граждани да останат живи“.
Професор Ръсел публикува и текста на посланието, което е отправил до държавните глави и в което той заявява: "Изпращам Ви една декларация, подписана от най-авторитетните хора на науката във връзка с ядрената война. В тази декларация се подчертава, че подобна война би предизвикала пълно и непоправимо унищожение. От нея става ясно, че е необходимо, да се намерят други средства освен войната, за да се уредят международните различия." 

***

Из Декларацията на осемте учени за опасността от термоядрените оръжия

Лондон, 9 юли 1955 г. /Франс прес/ "Ще се тури ли край на човешкия род? Или човечеството ще се откаже от война?“ - задават въпрос осемте учени, които заедно с Алберт Айнщайн, подписаха декларацията, която бе оповестена днес и в която, след като подчертават опасностите, които заплашват човечеството в случай на атомна война, те отправят енергичен апел до шефовете на правителствата на всички страни, подканяйки ги да разрешат по миролюбив начин споровете, които ги разделят.
Този документ от 900 думи, има преамбюл, в който лорд Бъртранд Ръсел изтъква, че „целта на тази декларация е да предизвика раздвижване на общественото мнение, което би дало възможност да се избегне един конфликт“. Освен това Ръсел пояснява, че е изпратил писмо до господин Рене Коти, президент на Франция, до маршал Булганин, председател на Съвета на министрите на СССР, до президента на Съединените щати господин Айзенхауер, до господин Луис Сен Лоран, министър-председател на Канада, и до сър Антъни Идън, министър-председател на Великобритания, в което иска от тях да изразят публично мнението си по проблема, който се засяга в декларацията.
Тези учени заявяват: "Предвид трагичното положение, в което се намира човечеството, ние смятаме, че учените би трябвало да се съберат на конгрес, за да разискват за опасностите, които произтичат от усъвършенстването на оръжията за масово унищожение, и да изработят текста на една резолюция по този въпрос“.
"По този случай ние се изказваме като членове не на различни нации или хора с различни вярвания, но като човешки същества, като членове на вида Хомо сапиенс, чието съществуване е заплашено."
"Почти всички хора, които мислят политически, имат становище по един или по много въпроси, които разделят света. Но ние бихме желали да не говорите, ако това ви е възможно, за вашите убеждения и да не се смятате само като членове на един биологичен вид, който има забележително историческо минало и който вид никой не би желал да изчезне. Ние всички сме поставени в опасност по един и същ начин и ако човек си даде сметка за тази опасност, ще възникне надеждата, че тя /опасността/ може да бъде избегната колективно. Ние знаем, че след извършените опити в Бикини, водородните бомби стават постепенно все по-мощни и те могат да разрушат много по-обширна територия отколкото може да се предположи."
 След като подчертава изключителната разрушителна сила на новите термоядрени бомби, в декларацията се поставя въпросът за премахването на войната. Подобна мярка ще изисква, макар и неприятни, известни ограничения на националния суверенитет.
"Хората си дават мъчно сметка за опасността, която застрашава тях и техните деца. Те трудно ще успеят да схванат, че поотделно се намират в неминуема опасност да загинат по един жесток начин. Те се надяват, че войната би могла да бъде избегната при условие, че бъдат забранени модерните оръжия. Тази надежда е илюзорна. Каквито и да бъдат споразуменията, които могат да бъдат сключени в мирно време за забрана на водородната бомба, те не ще останат валидни във време на война. Водородни бомби ще бъдат произвеждани от двете неприятелски страни щом започне конфликтът.“
"Въпреки че постигането на споразумение за забрана на термоядрените оръжия в рамките на общото намаляване на въоръжаването не представлява пълното разрешаване на въпроса, се казва по-нататък в декларацията - впрочем, ще бъде полезно постигане на каквото и да е споразумение между Запада и силите на Изтока, е път към намаляване на международното напрежение, от една страна, и ,от друга страна, път към забрана на термоядрените оръжия и ако всяка една от страните мисли, че другата изпълнява съвестно споразумението, би могло да се намали страхът от внезапна агресия от рода на тази станала в Пърл Харбър."
"Обаче сключването на такова споразумение би било само първа стъпка. Голяма част измежду нас не са искрени в мненията си, но в качеството си на човешки същества ние трябва да разберем, че ако искаме да бъдат уредени проблемите, които разделят Запада от комунистическия свят по един задоволителен начин за целия свят, това трябва да стане без война. Ние желаем това именно да бъде разбрано както от Запада, така и от Изтока и ние отправяме този апел като хора към други хора. Ако ние съумеем да направим избора, пред нас ще се открие пътят, който води към прогреса и мъдростта“ - се казва в заключение в декларацията.
Публикуван е също така проектът на следващата резолюция, която ще бъде предложена на международния конгрес на учените: „Като се има предвид, че термоядрените оръжия ще бъдат използвани без всяко съмнение, в която и да било нова световна война, и че използването на такива оръжия заплашва да унищожи човешкия род, ние настоятелно искаме от правителствата в света да си дадат сметка, че те не могат да уреждат споровете си чрез световна война. Затова ние искаме настоятелно от тях да намерят начин да уредят миролюбиво проблемите, които ги разделят."

***

По Декларацията на световноизвестните учени за опасността от атомна война

Вашингтон, 9 юли 1955 г./Ройтер/  Днес официалните представители на САЩ свързаха апела на покойния д-р Алберт Айнщайн и други световни учени с призива на президента Айзенхауер за поставяне край на надпреварването във въоръженията. Те изтъкнаха, че в сряда президентът изрази отново своята дълбока загриженост за изнамиране на приемлива система за контрол върху въоръженията, която в края на крайщата би довела до установяване на истински мир и взаимно доверие между народите.

Представителите на Белия дом и Държавния департамент отказаха да коментират специалните предложения, направени в лондонската декларация, включително свикването на международната конференция на учени, за да проучат проблемите за забрана на войната и за спасяване на човечеството от гибел. 

/ГИ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 15:20 на 19.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация