site.btaПреди 60 години, на 25 май 1963 г., е създадена Организацията за африканско единство

Преди 60 години, на 25 май 1963 г., е създадена Организацията за африканско единство
Преди 60 години, на 25 май 1963 г., е създадена Организацията за африканско единство
60 години Африкански съюз, снимка: сайт на Африкански съюз: https://au.int/

Преди 60 години, на 25 май 1963 г.,  е създадена  Организацията за африканско единство (ОАЕ)  на среща на държавните и правителствени ръководители на 31 африкански държави в Адис Абеба (Етиопия).  С учредяването на нов Африкански съюз на 11 юли 2001 г. завършва 37-ата и последна среща на високо равнище на Организацията за африканско единство в Лусака (Замбия), в която участват лидерите на над 50 африкански държави. По-голяма част от дейността на ОАЕ е посветена на борбата с колониализма и с южноафриканския апартейд.  Датата на създаването на организацията – 25 май – се отбелязва като Ден на Африка.

БТА подробно отразява през 1963 г. учредителната конференция на Организацията за африканско единство в бюлетините „Международна информация“ и „Служебен бюлетин“:

Пред откриването на конференцията в Адис Абеба

Адис Абеба, 22 май 1963 г. /ДПА/ Всичко е подредено на сцената в етиопската столица, за да бъде проведена африканската конференция на високо равнище - най-обширната среща между държавните ръководители на африканските страни в историята.
Снощи 22-ма президенти или техни представители пристигнаха в Адис Абеба и император Хайле Саласие прекара почти целия ден да отправя приветствия към пристигащите на Конференцията сановници.
В свободното време преди официалното откриване на конференцията днес следобед някои от държавните ръководители и техните помощници се срещнаха неофициално в луксозния хотел „Гион“ и имаха частни разговори. По това време около 300 репортери се въртяха около фоайето на хотела готови да се нахвърлят върху всяко подхвърлено късче новина.
Междувременно министрите на външните работи на африканските страни, които започнаха работа миналата сряда, трябваше да продължат до късно снощи своите разговори, за да намерят общото между многото различни становища, като ги групират в препоръки, които ще се разгледат от държавните ръководители на тези страни.(…)

Среща на високо равнище в Адис Абеба

Адис Абеба, 22 май 1963 г.  /ТАСС/ Във величествения дом на Африка днес тук се откри конференцията на ръководителите на държавите и правителствата на африканските страни.
Националните знамена на повече от тридесет страни се развяват над сградата, където са се събрали пратениците на африканския континент.
Конференцията ще разгледа важните проблеми за единството на Африка и за окончателното освобождаване на континента от оковите на колониализма. (…)

Конференцията на африканските страни в Адис Абеба

Адис Абеба, 25 май 1963 г. /Ройтер/ На днешното заседание африканските ръководители решиха да бъде създадена организация на всички независими африкански държави, която да има Събрание на държавните глави и Съвет на министрите. Среди, близки до конференцията, заявиха, че главните моменти в приетата от конференцията на ръководителите на африканските страни харта, представляваща компромис между хартите на съществуващите африкански групировки и други някои предложения, се заключават в следното:
1. Създаване на Събрание на държавните глави, което ще се свиква веднъж в годината или през една година. То ще представлява върховния орган на новата организация.
2. Създаване на Съвет на министрите, в който ще влизате външните министри на държавите-членки. Съветът ще заседава най-малко два пъти годишно. Той ще бъде отговорен пред събранието на държавните глави и ще координира междуафриканското сътрудничество.
3. Създаване на Общ секретариат с генерален секретар. Секретариатът ще представлява постоянен административен орган на организацията.
4. Създаване на комисия за посредничество, помирение и арбитраж пред която трябва да бъдат поставяни всички спорни въпроси между членуващите в организацията държави. Тези държави се задължават да уреждат различията помежду си чрез мирни средства. (…)
Според Хартата целите на новата организация са:
1. Да създава единство и солидарност между африканските и малгашките държави.
2. Да съгласува и засилва тяхното сътрудничество и усилията им за създаване на по-добър живот на африканските народи.
3. Да защитава техния суверенитет и независимост и териториалната им цялост.
4. Да ликвидира всички форми на колониализма в Африка.
5. Да създава международно сътрудничество.
За постигането на тези цели държавите-членки на организацията се споразумяха да съгласуват и обединят своята политика по международните въпроси, а също така и своята дипломация, отбрана, сигурност, икономика, образование, здравеопазване и научни изследвания.

В „Служебен бюлетин“ на БТА са публикувани отзивите, отразени от световните агенции, за форума в Адис Абеба и резултатите от него:

Адис Абеба, 25 май 1963 /Франс прес/ Първата африканска организация от мащаба на целия континент – „Организация на африканското единство“ - се роди днес в Адис Абеба. В нея участват 31 страни и не са включени само 2 независими африкански държави: Южноафриканската република и Того. Първата е изправена на позорния стълб поради расовата си политика. Втората може впоследствие да се присъедини.
Историческото заседание, на което беше одобрена африканската харта продължи 6 часа. На излизане от заседанието африканските държавни ръководители показаха видимо удовлетворение и задоволство.
Държавните ръководители решиха също, че африканските езици ще могат да се използват в работата на организацията, създадена по силата на Хартата за африканско единство.

***

Адис Абеба, 25 май 1963 г. /АП / Историческата първа конференция на високо равнище на независимите африкански държави беше само частичен успех. Но именно това желаеха африканците, като решиха сега да пристъпват по-полека, за да бъдат по-уверени в бъдеще. Макар че крайната цел, всеобщо одобрявана, беше единството, делегат след делегат ставаше да каже, че засега „не искаме нито федерация, нито конфедерация“.
Резултатът беше една Африка, разпокъсана както преди, но с нова организация, умишлено слаба, която да води, но не и да ръководи.

***

Ню Йорк, 26 май 1963 г. /Ройтер/ (…) В редакционна статия на вестник „Ню Йорк хералд трибюн“, озаглавена „Спойката на панафриканизма“, вестникът заявява: „Срещата на африканските правителствени ръководители в Адис Абеба доказа - ако беше необходимо доказателство, че единствената истинска спойка на африканското единство днес е антиколониализмът. (…)
Глупаво е, разбира се, да се твърди, че нищо не може да се направи в Африка, докато целият този континент не бъде освободен. (…)
Защото Африка съвсем не е единно цяло. Тя е осеяна с костите на стари туземни империи и разяждана от племенни и кастови съперничества, както и пресечена от изкуствени граници, положени от по-новите видове империализъм.

***

Обединени нации, 26 май 1963 г. (Ройтер) Г-н Адлай Стивънсън, главен делегат на САЩ в Обединените нации, днес приветства стъпките към африканско единство и взаимна зависимост. Г-н Стивънсън коментираше конференцията на африканските държави в Адис Абеба, която току-що завърши в двуседмичното си интервю по телевизията.
Той каза: „Ние приветствахме раждането на независимостта в Африка и сега приветстваме следващата стъпка - към африканско единство, защото според мен историята съвсем ясно показа ... че независимост не е вече достатъчна. Сега ние трябва да мислим за признаване и на взаимната зависимост между народите“.

***

Адис Абеба, 26 май 1963 /ТАСС/ Съгласно решението на конференцията на държавните и правителствени ръководители на африканските страни 25 май - денят на приключването на конференцията — ще влезе в историята като Ден на освобождението на Африка.

Конференцията в Адис Абеба завърши

Адис Абеба, 26 май /ТАСС/ Тук завърши работата си конференцията на държавните и правителствените ръководители на африканските страни. Участниците в конференцията приеха редица важни документи по въпросите на африканското единство, деколонизацията, апартейда, расовата дискриминация, общото разоръжаване и икономическото сътрудничество.
Конференцията реши в бъдеще подобни срещи, които отсега нататък ще се наричат събрание на държавните и правителствените ръководители, да се свикват не по-рядко от един път годишно. По молба на която и да било държава членка на Организацията за африканско единство и с одобрението на мнозинството държави членки  събранието на държавните и правителствени ръководители ще се събира на извънредни сесии.
Държавните и правителствените ръководители на 31 африкански страни утвърдиха на вчерашното заключително събрание Хартата, посветена на въпросите на африканското единство и приеха резолюции за деколонизацията, апартейда и расовата дискриминация, общото разоръжаване и проблемите на икономическото сътрудничество на африканските страни. (…)
„Африка, неприсъединяването и ООН“ - така е наречена резолюцията, в която държавните и правителствените ръководители на африканските страни потвърждават желанието си да укрепват ООН като важен инструмент за запазване на мира и сигурността, а така също настояват за увеличаване представителството на африканските страни в Съвета за сигурност и в другите организации на ООН. (…)
В резолюцията по икономическите въпроси се изтъква, че държавните ръководители са взели решение да се създаде икономически подготвителен комитет, които заедно с икономическата комисия на ООН за Африка да проучи редица въпроси, представляващи особен интерес за развитието икономиката на африканските страни. (…)
В резолюцията за общото и пълно разоръжаване се казва, че конференцията на държавните и правителствените ръководители на африканските страни потвърждава своята вярност на принципа, съгласно който Африка е безатомна зона. Конференцията призовава към забрана на производството и опитите с ядрено оръжие, към унищожаване на съществуващите запаси от него, а също така към ликвидиране на военните бази на африканска територия.

/МГ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 14:22 на 23.04.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация