ОБЗОР

site.btaОБНОВЕНА Коронацията на Чарлз Трети, пропита от символика и издържана в духа на новото време

Коронацията на Чарлз Трети, пропита от символика и издържана в духа на новото време
Коронацията на Чарлз Трети, пропита от символика и издържана в духа на новото време
Британският крал Чарлз Трети и кралицата консорт Камила в Бъкингамския дворец. Снимка: АП.

На 6 май целият свят ще следи внимателно коронацията на британския крал Чарлз Трети, наследил трона от майката си кралица Елизабет Втора, починала през септември миналата година.  Бъкингамският дворец обяви, че церемонията ще отразява ролята на монархията днес и в бъдеще.

Как ще протече церемонията по коронацията

Историческият ден, 6 май, започва с Кралска процесия, с която кралят и кралицата ще пристигнат с каляска в Уестминстърското абатство от Бъкингамския дворец. Процесията ще е почти 2 километра.

Церемонията по коронацията започва в 11 ч. местно време (10 ч. по Гринуич) и ще продължи около два часа. Ще я ръководи Кентърбърийският архиепископ Джъстин Уелби, духовен предстоятел на Англиканската църква.

По време на церемонията кралят ще положи клетва. Текстът й е изготвен през 1688 г., но през годините е претърпял промени. Кралица Елизабет Втора например по време на церемонията преди 70 години се закле да управлява според техните закони народите на Обединеното кралство и на 14-те страни, над които властва Британската корона и да защитава Англиканската църква, на която британският монарх е върховен лидер.

По време на церемонията ще има известно скъсване с традициите. За първи път монархът ще произнесе на висок глас кратка молитва, представителите на други вероизповедания ще играят активна роля в събитието, кралицата ще бъде помазана със светото миро пред всички, което също е новост, а пасажи от службата по време на церемонията ще бъдат прочетени на уелски, на ирландски и шотландски келтски език, отбелязва Франс прес.

После Чарлз Трети ще седне на трона на крал Едуард Първи - двуметров трон от кестеново дърво, датиращ от над 700 години. Под него се поставя Камъкът на съдбата, докаран при строги мерки за сигурност чак от Единбургския дворец и превърнал се през вековете в символ на монархията. На трона кралят ще бъде помазан от архиепископа, после ще получи кралските атрибути – кралската мантия, кралската сфера, скиптрите, мечовете. После на главата му ще бъде поставена Короната на Свети Едуард Изповедник, а членовете на кралското семейство ще отдадат почит на монарха.

По време на церемонията ще бъде коронясана и кралицата консорт Камила.

Сред новостите по време на церемонията в Уестминстърското абатство ще има отдаване на почит от народа към краля. По време на този елемент от церемонията Кентърбърийският архиепископ „ще призове всички добронамерени хора в Обединеното кралство Великобритания и  Северна Ирландия и в други кралства и територии да отдадат почит в сърцето си и мислите си на техния неоспорим крал и защитник на всички”, посочва Франс прес.

Така би трябвало да протече коронацията, освен ако Чарлз не е решил да внесе радикални промени в нея.

После Чарлз Трети и съпругата му ще потеглят с каляска на Процесия на коронацията към Бъкингамския дворец, придружавани от кортеж от 4000 военни в парадна униформа.

След това кралското семейство ще се появи на балкона на двореца, за да приветства нацията и да присъства на прелитане на самолети от Кралските военновъздушни сили.

Гости

Поканени за церемонията са над 2200 души – държавни и правителствени глави, членове на правителства, на политически сили, нобелови лауреати, кралски персони, членове на благороднически семейства.  Сред гостите ще бъдат президентите на Франция, Германия и Филипините -  Еманюел Макрон, Франк-Валтер Щайнмайер, Фердинанд Маркос-младши, председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, испанският крал Фелипе Шести и кралица Летисия, датският престолонаследник принц Фредерик и съпругата му Мери, нидерланският крал Вилем-Александър и кралица Максима, белгийският крал Филип и кралица Матилда, шведският крал Карл Шестнадесети Густав и дъщеря му, шведската престолонаследничка Виктория, японският принц Фумихито и съпругата му Кико, принц Алберт Втори Монакски, йорданският крал Абдула Втори и кралица Рания.  Сред гостите ще има и 80 членове на Камарата на лордовете и на Камарата на общините на британския парламент. Поканени са и децата на кралицата консорт Камила – кулинарният критик Том Паркър Боулс и изкуствоведката Лора Лопес, както и първият съпруг на Камила – Андрю Паркър Боулс. Поканени са и 400 млади представители на благотворителни организации, които са подкрепяни от британското кралско семейство, като те ще гледат церемонията от съседната на Уестминстърското абатство църква „Сейнт Маргарет”. Сред гостите са и няколкостотин души, които са допринесли за просперитета на техните общности и общини и са наградени за усилията си от Бъкингамския дворец, като например Ричард Томас, който е доставил няколко хиляди лекарства на болни хора под карантина по време на коронавирусната пандемия. Сред гостите ще е естествено и британският премиер Риши Сунак и съпругата му Акшата Мърти. САЩ ще бъдат представени от първата дама Джил Байдън. Никога американски президент не е присъствал на коронясване на британски монарх, така че сега никой не бива да възприема отсъствието на Джо Байдън като проява на дистанциране на САЩ от Великобритания.

Гости, породили полемика

Сред гостите в Уестминстърското абатство има и някои, които породиха полемика. На първо място това е принц Хари, вторият син на Чарлз Трети и покойната принцеса Даяна, който избра да загърби кралските задължения заедно със съпругата си Меган Маркъл и който влезе многократно в конфронтацията с кралското семейство. Сега неговото поведение ще бъде наблюдавано под лупа, особено след разкритията, които той направи в началото на годината в мемоарите си „Резервен”, които предизвикаха смесен отзвук. От една страна той бе възприет като таящ горчивина към близките си и неразбран от тях човек, обречен винаги да играе второстепенна роля в британското кралско семейство. От друга страна Хари отправи остри нападки към кралицата консорт Камила и  брат си Уилям, сметнати за неоснователни, и сега медиите ще следят внимателно как общува той с тях. На церемонията Хари идва без съпругата си Меган, която британските медии така и не успяха да заобичат и която мнозина британци упрекват, че е отдалечила Хари от близките му. Меган ще остане в Калифорния с двете си деца от Хари – Арчи, който навършва 4 години именно в деня на коронацията на Чарлз Трети, и Лилибет, която ще навърши скоро 2 години и която е кръстена на Елизабет Втора.

Друга породила полемика поканена на церемонията особа е лидерката на северноирландската националистическа партия Шин Фейн -  Мери Лу Макдоналд. Партията е бивше въоръжено крило на Ирландската републиканска армия, отговорна за атентат, причинил смъртта на близкия роднина и ментор на Чарлз Трети –  Луис Маунтбатън през 1979 г., който в миналото беше последен вицекрал на Британска Индия и  първи генерал-губернатор на Индия.

Третата породила полемика личност, поканена на церемонията, е китайският вицепрезидент Хан Чжън, заради неговата роля в репресиите на продемократичните протести в Хонконг.

Четвъртата полемична фигура се нарича Саймън Абни-Хастингс. Той е на 48 години и е единственият, който би могъл да има някакви претенции към титлата на британски крал.  Саймън е директен потомък на Джордж, по-малкия брат на крал Едуард Четвърти. Преди двайсетина години британският историк и специалист по Средновековието Майкъл Джоунс открива в катедралата в Руан във Франция документи, които според него доказвали, че Едуард Четвърти не е биологично дете на баща си Ричард Плантагенет от брака му със Сесили Невил.  Според историка короната е трябвало да бъде предадена на Джордж, брата на Едуард Четвърти и следователно сега да се озове върху главата на Саймън Абни-Хастингс, който понастоящем живее в Австралия, отбелязва Франс прес.

Кои не бяха поканени за церемонията

Освен Меган Маркъл на церемонията не е поканена Сара Фъргюсън, бившата съпруга на принц Андрю, брата на Чарлз Трети. Миналите гафове на Сара често пъти поставяха кралското семейство в неудобно положение. Сега тя живее с Андрю в Уиндзорското имение.

Не са поканени и съпругите на британските парламентаристи, които ще присъстват на церемонията. Не бе поканена и лейди Памела Маунтбатън, дъщерята на Луис Маунтбатън и една от двете главни шаферки на сватбата на Елизабет Втора с принц Филип през 1947 година .

Сред непоканените са и представители на Русия, Беларус, Мианма, Иран, Сирия и Венецуела, съобщи вчера Ройтерс, като се позова на неназован източник. Покани обаче са били пратени до дипломати от Северна Корея и Никарагуа.

Кои са ключовите фигури, които ще изиграят роля на церемонията по коронацията

На първо място след Чарлз Трети и съпругата му Камила, които ще бъдат главните действащи лица, другите водещи актьори в церемонията са всички членове на британското кралско семейство. Всеки от тях е натоварен с определена роля в церемонията, като се почне дори от мястото, на което всеки един от тях ще стои в Уестминстърското абатство. Сред тези членове са принц Уилям, първороден син на Чарлз Трети и принцеса Даяна и престолонаследник, и съпругата му принцеса Катрин. Трите им деца – принц Джордж, принцеса Шарлот и принц Луи. За принц Джордж, който е на 9 години, дори има по-специална роля. Той ще бъде един от четиримата пажове на Чарлз Трети на церемонията. Сред пажовете на кралицата консорт пък са нейните три внучета – Гюс, Луи и Фреди и нейният праплеменник Артър.

Главна роля в церемонията ще има Кентърбърийският архиепископ Джъстин Уелби, предстоятел на Англиканската църква. Той ще води самата церемония по коронацията. Уелби, който е бивш кадър от петролната индустрия, вече сподели, че има кошмари във връзка с церемонията, като например, че не може да намери короната точно когато трябва да я постави върху главата на краля.

Генерал-губернаторите, представляващи британската кралска корона в 14-те страни, на които британският крал е държавен глава, също ще имат водеща роля в церемонията. Заедно с премиерите на тези страни те ще влязат първи в Уестминстърското абатство след представителите на различните вероизповедания.

Главното отговорно лице за организирането на церемонията по коронацията е 66-годишният Едуард Фитцалан-Хауърд, херцог на Норфолк. По принцип на херцозите на Норфолк се пада и почетния пост в кралския двор, наречен граф-маршал. Граф-маршалът организира тържествените кралски събития, като церемонии по коронация и погребения на монарси. Именно Едуард Фитцалан-Хауърд организира погребението на кралица Елизабет Втора миналия септември. Любопитното е, че той се озова във вихъра на малък скандал миналата есен. Беше заловен да шофира, докато говори по мобилния си телефон и заради това нарушение му беше отнета шофьорската книжка за шест месеца, въпреки възраженията му, че тя му е нужна, за да пътува с цел подготовка на церемонията за коронацията на Чарлз Трети.

Друго главно действащо лице в церемонията е генерал Гордън Месинджър, управител на Лондонската кула, където се пазят бижутата, собственост на Короната. Той беше назначен на поста лорд-разпоредител, известен още и като главен лорд-интендант на Англия. Това е един от най-важните постове в кралския двор.  Човекът, който заема поста, внася на церемонията по коронацията Короната на Свети Едуард Изповедник, която ще бъде поставена на главата на новия крал от Кентърбърийския архиепископ в момента на неговото обявяване за владетел.

Чарлз Уелсли, херцогът на Уелингтън, пък ще донесе на церемонията Короната на кралица Мери, която ще бъде поставена на главата на кралицата консорт Камила. Бившият епископ на Лондон Ричард Чартърс, близък приятел на Чарлз Трети, ще донесе пръстена, който ще бъде поставен по време на церемонията на кралицата консорт.

Херцогът на Уестминстър, графът на Дънди, маркизът на Ангълси и графът на Калдън ще носят на церемонията респективно знамената на четирите нации на Обединеното кралство  - Англия, Шотландия, Северна Ирландия и Уелс. Франсис Даймок, който носи създадената още през Средновековието титла „първенец на суверена”, която се предава по наследство, ще носи на церемонията кралския щандарт – персоналния флаг на владетеля.

Няколко жени също ще имат водеща роля в церемонията.  Бившата главна директорка на службата за вътрешно разузнаване МИ-5 Елизабет Манингам-Бълър, която е на 74 години, ще носи Скиптъра на Свети Едуард, известен и като Кралския скиптър с кръста или като Дълъг скиптър. Елизабет Анионву, 73-годишна медицинска сестра и преподавател, ще носи Кралската сфера, която символизира държавността и християнските корени на монархията.  Фиоела Бенджамин, която е на 73 години и която е член на Камарата на лордовете и е актриса с британо-тринидатстко гражданство и телевизионна водеща на детски предавания, ще носи Кралския скиптър с гълъба – един от кралските скиптри. Пени Мордонт, която е на 50 години и е британски депутат от Консервативната партия, ще носи Държавния меч – един от кралските мечове. Еми Тейлър, която е офицер от Кралските военноморски сили, ще носи Предоставеният за постоянно ползване и инкрустиран с камъни меч – друг от кралските мечове.

Регалии и други пропити със символика предмети, които ще бъдат използвани по време на церемонията.

Кралска сфера - златна сфера, датираща от 1661 г., върху която има кръст със скъпоценни камъни и е опасана от две ивици със скъпоценни камъни. Символизира държавността и ролята на британската монархия на защитник на християнската вяра. По време на част от церемонията по коронацията монархът носи сферата в лявата си ръка.

Кралски скиптър с гълъба – скиптър, датиращ от 1661 г., на чийто връх има гълъб, символизиращ Светия дух.

Кралски скиптър с кръста, или Скиптър на Свети Едуард Изповедник, наричан още Дълъг скиптър – скиптър, датиращ от 1661 година. На върха му има кръст. Модифициран е през 1905 г., за да може към него да бъде добавен 530-каратовият диамант, наречен Кулинан 1, известен още и като Голямата звезда на Африка. Кулинан 1 в миналото е бил част от 3106-каратовия диамант Кулинан, открит на 26 януари 1905 г. в мина в района на Претория, в Южна Африка. Диамантът Кулинан носи името на сър Томас Кулинан, който е бил собственик на мината, в която е бил открит камъкът. Диамантът Кулинан е бил  подарен на крал Едуард Седми за 66-ия му рожден ден от правителството на Трансваал, територия в североизточната част на Южна Африка, която чрез този дар е благодарила на краля, че й е предоставил независимост. Диамантът Кулинан пристига в Лондон през 1907 г., а година по-късно е пратен от краля в Амстердам на диамантената компания „Ашер Даймъндс”, където е взето решение диамантът да бъде разделен на няколко части и така се появява диамантът Кулинан 1. Заедно с другите парчета той е върнат на монарха.

Държавен меч – най-големият меч на британската кралска династия. Представя се на краля по време на церемонията по коронацията, след което се връща в съкровищницата. Използва се и по време на тронното слово, произнасяно от монарха в британския парламент. На дръжката на меча са възпроизведени лъв и еднорог. На меча има и редица гербове, сред които кралският герб и гербовете на  четирите нации в състава на Обединеното кралство.

Предоставеният за постоянно ползване инкрустиран с камъни меч, изработен през 1820 г. – единственият меч, който се предоставя за ползване от монарха, докато останалите само му се представят по време на церемонията по коронацията. Скъпоценните камъни по него са инкрустирани така, че да образуват емблемите на нациите в Обединеното кралство – розата за Англия, детелината за Ирландия и магарешкия бодил за Шотландия. На меча някои скъпоценни камъни образуват и дъбови листа, жълъди и лъвски глави. Той има стоманено острие със златен обков, като скъпоценните камъни са именно върху острието.

Останалите мечове в кралската съкровищница са  Мечът на духовното правосъдие, Мечът на временното правосъдие и Мечът на милосърдието, като острието на последния е символично счупено накрая. Тези три меча също се използват по време на церемонията по коронацията на монарха.

Корона на кралица Мери – носи се от кралиците консорт по време на церемонията по коронацията на съпрузите им. Името й идва от кралицата на Англия, Шотландия и Ирландия Мери от Модена, втората съпруга на  крал Джеймс Втори на Англия и Ирландия, станал после и крал Джеймс Седми на Шотландия. Но състоянието на тази оригинална Корона на кралица Мери през вековете се влошава. Ето защо се стига до появата на нова Корона на кралица Мери, проектирана за кралица Александра, съпругата на крал Едуард Седми. Тя обаче била издържана в по-европейски стил. След това е създадена друга Корона на кралица Мери, която е в британски стил и е предназначена за кралица Мери, съпругата на крал Джордж Пети. Висока е 25 сантиметра, тежи 590 грама, от позлатено сребро е, има около 2200 диаманта. Първоначално в короната са били инкорпорирани и диамантите Кохинор, Кулинан 3 и Кулинан 4. През 1914 г. обаче те са заменени от кристални копия.

Сега кралицата консорт Камила ще носи именно тази корона. За целта в нея са внесени някои промени. Диамантите са върнати на мястото на кристалните имитации. Тоест добавени са отново диамантите Кулинан 3 и Кулинан 4, плюс диамантът Кулинан 5, които са все части от прословутия огромен диамант Кулинан. По този начин Камила ще отдаде почит на покойната Елизабет Втора, която е носила всички тези диаманти под формата на брошки. Но към Короната на кралица Мери, която ще носи Камила на коронацията, не е добавен диамантът Кохинор, който сега е част от друга корона – тази, която кралицата консорт Елизабет, съпруга на Джордж Шести, е използвала по време на тяхната церемония за коронация. Диамантът Кохинор, който е 105,6-каратов, е обект на полемика и върху него претенции са предявявали досега правителствата на Индия, Иран, Пакистан, Афганистан и дори талибаните. Британското правителство казва, че диамантът е бил придобит от него законно.

Корона на Свети Едуард Изповедник – централен предмет в кралската съкровищница, носи името на Свети Едуард Изповедник и версии на тази корона винаги са били използвани за коронясването на английските и британските монарси от 13-и век насам. Настоящата версия на короната датира от 1661 г. Тя е от злато, висока е 30 сантиметра, декорирана е с 444 скъпоценни и полускъпоценни камъни, сред които аметисти, рубини, сапфири, топази, турмалини, гранати.

Имперска държавна корона –  също централен предмет сред кралските регалии. Тя е от злато, обсипана е с много скъпоценни камъни, включително 2868 диаманта, 273 перли, 17 сапфира, 11 изумруда, 5 рубина. Носела се е от монарха по време на коронациите и особено когато той напуска Уестминстърското абатство след церемонията по коронацията. Носела се е от монарсите и по време на церемонията на тронното слово в парламента. Сега обаче се очаква появата й на церемонията да е по-мимолетна в съответствие с желанието на  Бъкингамския дворец церемонията да бъде по-модерна и да въплъщава една по-съвременна и ориентирана към бъдещето визия за монархията. А Имперската държавна корона се асоциира с миналото. Така че се очаква Чарлз Трети да носи тази корона за кратко по време на церемонията по коронацията и после при появата си на балкона на Бъкингамския дворец след кралската процесия, отбелязва изданието „Таун енд кънтри”.

Камък на съдбата - камък с тегло 152 килограма, който според легендата е бил донесен от Светите земи през Египет, Сицилия,  Испания и Ирландия в манастира в Скун в Шотландия. През годините е бил използван в церемониите за коронация на шотландските крале. После е  бил отнесен от Шотандия от Едуард Първи и поставян под трона по време на коронацията на кралете в Лондон.  Съхранявал се е в Уестминстърското абатство векове наред. Но на Коледа през 1950 г.  група шотландски студенти националисти успяват да отмъкнат реликвата оттам, припомня „Уест Франс”. Последва преследване с полицията и накрая камъкът е открит в абатството в Арброут, асоциирано с появата на шотландската нация. Камъкът е върнат в Лондон и се озовава под трона в Уестминстърското абатство за коронацията на Елизабет Втора през 1953 г.  Накрая камъкът е откаран в Шотландия през 1996 г. в разгара на възхода на шотландския национализъм, като оттогава се съхранява в Единбургския дворец, но е договорено да бъде докарван оттам в Уестминстърското абатство за церемониите по коронацията, тъй като е възприеман вече като символ на устойчивостта на британската монархия.

Две каляски - не една, а две каляски ще бъдат използвани по време на церемонията по коронацията. Чарлз Трети и Камила ще пътуват на връщане от Уестминстърското абатство до Бъкингамския дворец Държавната златна каляска - позлатена каляска, датираща от 1762 г., транспортирала обичайно британските монарси по време на големи събития. Тя се използва и за всяка коронация от 1983 г. насам. По време на коронацията си Елизабет Втора пътува също с каляската, която тя определя като ужасна, защото не била удобна. Каляската е толкова тежка, че напредва много бавно. Тя е дълга 7 метра и тежи 4 тона. Ето защо на отиване за церемонията в абатството Чарлз Трети и Камила ще предпочетат по-бързата Каляска за Диамантения юбилей, която е също така внушителна, но е доста по-модерна и удобна и е с климатик.

Музика

По време на церемонията по коронацията ще звучат тържествени и добре познати църковни или класически композиции, като „Свещеникът Задок”, създадена от Хендел за коронацията на крал Джордж Втори. След това този химн се използва при всяка коронация. Той звучи по време на помазването на краля. Но тази година прочутият композитор Андрю Лойд Уебър, известен с мюзикълите си „Котките” и „Фантомът от операта”, бе натоварен със задачата да композира и нов химн за церемонията, наречен “Make a Joyful Noise”. Патрик Дойл ще представи на церемонията нов марш, Тарик О’Регън е композирал творба, смесваща арабско и ирландско звучене, Пол Милър ще представи композиция на уелски език, а Иън Фарингтън е създал творба за орган, включваща музикални теми от различните страни от Общността на нациите. Пет композиторки, сред които Сара Клас, Деби Уайзман, Джудит Уейр, също са създали специални произведения за церемонията.

Концерт

Вечерта на 7 май, в неделя, ще има голям концерт в Уиндзорския замък в чест на новия крал, като в него ще участват италианският тенор Андреа Бочели, пианистът Лан Лан, певците Лайнъл Ричи и Кейти Пери. Много британски знаменитости, като Елтън Джон или Спайс гърлс, отклониха учтиво поканата на кралското семейство да участват в концерта, което помрачи донякъде събитието. Зрители на концерта ще бъдат 10 000 британци, избрани чрез жребий. По време на концерта ще бъде отдадена почит на културното наследство на страната и на неговото многообразие.

Светлинни спектакли

Светлинни спектакли ще има на много знакови места из острова като част от тържествата вечерта на 7 май.

Празнични банкети  и пикници

На 7 май, в неделя, британците са призвани чрез улични партита, пикници и съвместни трапези да отбележат коронясването на новия крал

Благотворителност

На 8 май британците са призовани да извършват благотворителни деяния в чест на новия крал, с което приключва пищният спектакъл на коронацията и започва ерата на Чарлз Трети.

/ПТА/

news.modal.header

news.modal.text

Към 13:09 на 29.03.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация