site.btaПроф. д-р Георги Василев е автор и съавтор на над 250 изобретения, създател е и на методи за защита на растенията

Проф. д-р Георги Василев е автор и съавтор на над 250 изобретения, създател е и на методи за защита на растенията
Проф. д-р Георги Василев е автор и съавтор на над 250 изобретения, създател е и на методи за защита на растенията
Снимка: "Златна книга" на Патентното ведомстно на Република България

Проф. д-р на биологическите науки Георги Николов Василев (1930-2006 г.) е създател на методи за синтез и биологично охарактеризиране на нови биологично активни вещества - растежни регулатори, пестициди, антивирусни средства, бактерициди. Създател е също и на нови методи за синтез на биологично активни съединения. Автор и съавтор на над 250 изобретения, съобщиха за БТА от Патентното ведомство в Република България.

Името на проф. д-р Георги Василев е вписано в "Златната книга" на откривателите и изобретателите към Патентното ведомство в България на 15 януари 1997 г.

Проф. д-р на биологическите науки Георги Николов Василев (1930-2006 г.) ще се запомни с творческата всеотдайност и с огромното трудолюбие на учен, оставил трайна следа в развитието на една важна за страната ни научна и приложна дейност, където постиженията на химията в селското стопанство имат и ще продължават да имат приоритетно значение, описват бележития учен от Съюза на химиците в България. 

За периода 1988-1993 г., по данни на Института за научна информация на САЩ, проф. Василев е на едно от първите места в България по брой на научни статии, публикувани в научни списания с импакт фактор.

Проф. Георги Василев разработва интердисциплинарна област, която е особено актуална, стратегическа и със световно значение - за създаването на нови биологично активни вещества с регулиране на растежа на растенията, с пестицидна, антивирусна, антифитовирусна, радиопротекторна, сенсибилизираща, бактерицидна и друга активност спрямо тях. 

 

Първият докторант на проф. Георги Василев - доц. д-р Петранка Йонова, разказа за БТА за съвместната им дейност в Института по физиология на растенията на БАН

"Проф. Георги Василев е работил в Института по физиология на растенията на БАН, който преди години беше обединен с Института по генетика на растенията и сега се нарича Институт по физиология на растенията и генетика на БАН. През 1972 г. бях първият му докторант в Института по физиология на растенията на БАН. Той работеше и с много други съавтори, но в патентното бюро фигурираше и моето име", каза за БТА доц. д-р Петранка Йонова. 

Тя отбеляза, че проф. Василев има много авторски свидетелства до 1990 г., които са се вписвали като изобретения. "След 1990 г. започна времето на патентите и всички тези авторски свидетелства можеха да станат патенти, ако се заплати годишна такса и патентът се поддържа ежегодно. Работила съм с проф. Георги Николов Василев, който е доктор на биологическите науки, от 1972 г. до неговото пенсиониране през 1996 г. И двамата сме химици, като сме завършили в различни години Химическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", който подготвяше кадри за научноизследователски цели, а не за промишлеността и химическите заводи. И проф. Василев, и аз се бяхме отдали на научноизследователска дейност, като общата ни работа с него беше за синтез на органични съединения от различни класове и на групи химични съединения, с практическа стойност. Те бяха или за стимулиране на растежа на растенията или за защитата им от различни пестициди, както и от различен вид стрес, имаха също противовирусно или антибактериално действие. Заедно с проф. Василев работихме по темите за хербицидите и за различните видове стрес при растенията, като приложението им бе в селското стопанство. Физиологията на стреса и физиологията на защитата на растенията се развиха в по-ново време", обясни доц. Йонова и отново подчерта, че тя е първият докторант на утвърдения учен.

"Нашата научноизследователска работа беше един затворен цикъл, в който ние участвахме сами. Той включваше синтез на химични вещества от различни класове, като извършвахме предварителна литературна справка и практически проучвания, за да доближим нашите синтетични вещества до формулата на природните растежни регулатори, съдържащи се в растенията. След като получим този набор от химични вещества, установявахме каква физиологична активност имат те. Това ставаше със съответни и специфични биотестове, които са растителни. Тези високоактивни вещества изследвахме в последните 20 години, като протектори за културните растения, за да им помогнем за по-лесно преодоляване на фактори със стреса, причинени от околната среда, от висока или ниска температура, и от UV радиация. Изследвали сме фитопатогени по картофите, защото мозаечният вирус поразяваше растежа на картофените растения. Целта на научноизследователската ни дейност беше да осигуряваме защита на културните растения, за да може да преживеят по-дълго време в присъствието на нашия протектор", обясни доц. Петранка Йонова

Тя каза, че след пенсионирането на проф. Георги Василев е продължила с биохимията и с биохимичните изследвания на взаимодействието на протекторите - какво изменят, какво подобряват в растението - кои параметри в него, причинени от стреса, могат да бъдат намалени от тази защита.

"До 1996 г. съм работила с проф. Василев и той беше много продуктивен учен. Той е автор на над 400 научни трудове - самостоятелно, в сътрудничество и в съавторство във физиологията на растенията - или най-общо в областта на синтетичните растежни регулатори", заяви неговият първи докторант.

 

Проф. Георги Василев е първият аспирант на акад. Димитър Иванов, който е голям учен в областта на органичната химия

Проф. д-р Георги Василев е роден на 19 февруари 1930 г. в Асеновград. Завършва висше образование в Софийския университет "Св. Климент Охридски", в Химическия факултет, със специалност "Магистър химик-органик". Той е първият и успешно защитил аспирант (докторант) на академик Димитър Иванов, велик учен в областта на органичната химия. Двамата получават за първи път групата на органо-литиевите съединения. Публикацията им в международното списание "Synthesis" прави авторите световноизвестни. Тази и следващите техни публикации са цитирани многократно в продължение на десетки години, разказа за БТА доц. д-р Петранка Йонова.

Тя отбеляза, че по-късно Георги Василев работи в Института по химическа промишленост в София, като научен сътрудник втора и първа степен в областта на синтетичните пестициди и растежните регулатори.

През 1967 г., след спечелен конкурс, Георги Василев се хабилитира и получава научното звание "старши научен сътрудник втора степен" (доцент) в Института по физиология на растенията "Акад. М. Попов" на БАН, където работи до пенсионирането си през 1996 г. 

Основните направления в научноизследователската дейност на проф. Георги Василев и на неговите сътрудници включват: целенасочен химически синтез на различни класове органични съединения, аналози на природните растежни регулатори; скрининг на физиологичната активност на новополучените вещества при растителни in vivo и in vitro биотестове; приложение на новите вещества с доказана висока биологична активност и без проява на генотоксичен ефект в екологичното растениевъдство, като: антистареещи агенти, стимулатори на растителния растеж и добива; протектори при културните растения за повишаване на тяхната устойчивост спрямо неблагоприятните фактори на околната среда, фитопатогени, пестициди; изследване на механизмите на взаимодействие между протектор и стрес-фактор в растения, чувствителни към него.

През 1982 г. д-р Георги Василев защитава докторска дисертация и през 1984 г. получава научното звание "старши научен сътрудник първа степен" или професор.

Георги Василев участва в международни научни събития с доклади и в разработката на научни договорни теми и международни проекти в Чехия, Германия и Русия, като ръководител. Специализирал е в Университета на Илинойс, САЩ.   

Педагогическата дейност на проф. д-р Георги Василев включва научно ръководство на аспиранти и дипломанти. Носител е на значката "Почетен изобретател", разказа доц. д-р Петранка Йонова. 

 

Общо 390 са научните трудове на проф. Георги Василев, той има също 253 авторски свидетелства и 22 патента

Научното творчество на проф. Георги Василев включва 390 научни трудове, 253 авторски свидетелства и 22 патента, включително пет монографични статии. Две от тях са в чужбина - в "Synthesis" в САЩ, и "Genetics" в Русия. Над 50 от научните трудове са публикувани в чужбина, 171 - в доклади на БАН, 29 - в доклади на АСН. Разработките му са намерили широк отзвук в специалната научна литература и са цитирани над 560 пъти (над 360 пъти от чужди автори).

Част от приносите в научното творчество на проф. Василев са от химичен аспект - създадени са редица нови методи за получаване на различни групи органични съединения на основана на използваните за първи път у нас органолитиеви съединения. Синтезирани са целенасочено над 1600 нови потенциално биологично активни вещества. Друга част от неговия принос има биологичен и аграрен характер - охарактеризирани са няколко хиляди съединения, като растежни регулатори, пестициди, антивирусни и антифитовирусни средства, радиопротектори, сенсибилизатори, бактерициди и са създадени нови групи биологично активни вещества. Някои от тях проявяват особено висока активност и могат да се използват за по-нататъшни изследвания при оранжерийни и полски условия, което дава възможност да се премине към моделно и масово внедряване.  

Проф. Георги Василев е автор и на шест внедрявания, като само едното от тях е с икономически ефект от над 6 млн. лв. - по цени преди 1989 г., а при другите - икономическият ефект достига до 1250 лв. на декар. Ученият има също редица актове за внедрявания, контролни свидетелства и протоколи от полски опити.

Заедно с доц. Емил Патев, проф. Георги Василев въвежда за първи път в клиничната практика екстракорпоралната хемодиализа.

 

Голям е приносът на учения и в подготовката на специалисти

Значителна е дейността на проф. Георги Василев за подготовката на специалисти с висока квалификация, като много от тях са известни учени, работили с успех в страната и в чужбина. Той е бил ръководител на двама аспиранти, на над 50 дипломанти и на трима гостуващи учени от Берлин, Прага и Москва в неговата лаборатория. 

Съвместни разработки на проф. Василев са включени в осем докторски (на науките) и над десет кандидатски (обикновени докторски) дисертации. Ученият е чел лекции в ИСУЛ и пред студенти в Химическия и в Биологическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Проф. Георги Василев е участвал активно в организирането на международни симпозиуми по растежни регулатори у нас. Ръководил е и редица проекти към Фонда "Научни изследвания".

За международното признание на достиженията на проф. Василев говорят многобройните покани за изнасяне на лекции пред научни и студентски форуми в чужбина - сред тях са в САЩ, Германия, Русия. Ученият е бил поканен от американската издателска група "Прес" да напише монография върху разработваните от него проблеми. Бил е и гостуващ учен в Илинойския университет в САЩ, съобщават от Съюза на химиците. 

 

* * * 

Материалът е подготвен в рамките на партньорската инициатива между БТА и Патентното ведомство на България, която предвижда в съвместната рубрика "Създадено в България" всяка седмица да бъдат представяни както вписаните в "Златната книга на Патентно ведомство на Република България" българи, така и дейността на Патентното ведомство.

/СЛС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 00:36 на 29.03.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация