site.btaРазлични фактори влияят върху предаването на инфекциозните патогени

SK 14:27:31 18-08-2021
MH1426SK.049
ковид - инфекциозни патогени

Различни фактори влияят върху предаването на инфекциозните патогени


София, 18 август /Десислава Пеева, БТА/
Предаването на инфекциозните патогени и факторите, които влияят върху него, могат да се опишат с концепцията за "ефективно репродуктивно число" /R-число/. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. То дава средния брой новозаразени от един заразен човек. Стойността на R-числото може да се определи и ако се използва "Secondary attack rate" /"Вторична заболяемост" или "Заболяемост сред контактните"/, което е делът на заразените лица сред контактните. Ако процентът на "Заболяемост сред контактните" е 50 на сто, а броят на контактите на заразеното лице е 10, това означава, че R-числото е 5, т.е. един заразен човек заразява средно 5 души.
Един от факторите, който оказва влияние върху репродуктивното число, е базовото репродуктивно число на патогена, което характеризира вероятността патогенът да се предаде в изцяло възприемчива популация. Новите варианти на вируса притежават по-голяма способност за предаване. Друг такъв фактор е поведението на населението и контактите - колкото повече лица се срещат с един заразен човек, толкова повече хора заразява той. Важно е и дали контактите се осъществяват в по-скоро затворен кръг от хора или всеки контактен, на свой ред, има множество последващи контакти /смесване на населението/. Следващ фактор, който оказва влияние върху репродуктивното число, е имунитетът или възприемчивостта на населението - колкото повече хора имат имунитет срещу вируса, толкова по-малко лица могат да се заразят от един заразен човек. Ако 6 от 10 контактни лица имат имунитет, вирусът може да се предаде само на 4 души. За "Заболяемост сред контактните" от 50 на сто това означава R-стойност от 2, или че един заразен човек заразява средно двама души.
/МХ/



news.modal.header

news.modal.text

Към 22:21 на 27.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация