site.btaГърците изхвърлят един милион тона храна годишно, сочи проучване
ZB 15:48:01 29-10-2021
SG1544ZB.003
Гърция - храни - екология
Гърците изхвърлят един милион тона
храна годишно,
сочи проучване
Атина, 29 октомври /БТА/
Гърците изхвърлят един милион тона храна годишно, сочат данни от проучване на голяма верига за хранителни стоки в Гърция, съобщава електронното издание на гръцкия вестник "Прото тема". Проучването е изготвено на базата на подадена информация от доставчици, търговски обекти, складове и клиенти.
Анализ на данните показва, че всеки гражданин на Гърция всяка година изхвърля 98,2 килограма храна. За едно четиричленно семейство разхищението възлиза на 392,8 килограма хранителни продукти. От тези количества най-малко половината биха могли да бъдат консумирани.
Разхищението на храни е световен екологичен и социален проблем. Тонове храни стигат до контейнерите за отпадъци, докато в същото време милиони хора по света гладуват. Всяка година 1/3 от световното производство на хранителни продукти се разхищава. За производството на зеленчуците, плодовете и останалите хранителни продукти се разходват ценни природни ресурси и се освобождават значителни количества парникови газове.
ООН включи намаляването на разхищението на храни в целите за развитие до 2030 г., отбелязва "Прото тема".
/Елена Дражева/
/СГ/
SG1544ZB.003
Гърция - храни - екология
Гърците изхвърлят един милион тона
храна годишно,
сочи проучване
Атина, 29 октомври /БТА/
Гърците изхвърлят един милион тона храна годишно, сочат данни от проучване на голяма верига за хранителни стоки в Гърция, съобщава електронното издание на гръцкия вестник "Прото тема". Проучването е изготвено на базата на подадена информация от доставчици, търговски обекти, складове и клиенти.
Анализ на данните показва, че всеки гражданин на Гърция всяка година изхвърля 98,2 килограма храна. За едно четиричленно семейство разхищението възлиза на 392,8 килограма хранителни продукти. От тези количества най-малко половината биха могли да бъдат консумирани.
Разхищението на храни е световен екологичен и социален проблем. Тонове храни стигат до контейнерите за отпадъци, докато в същото време милиони хора по света гладуват. Всяка година 1/3 от световното производство на хранителни продукти се разхищава. За производството на зеленчуците, плодовете и останалите хранителни продукти се разходват ценни природни ресурси и се освобождават значителни количества парникови газове.
ООН включи намаляването на разхищението на храни в целите за развитие до 2030 г., отбелязва "Прото тема".
/Елена Дражева/
/СГ/
news.modal.header
news.modal.text