site.btaТурската централна банка остави непроменен основния си лихвен процент

Турската централна банка остави непроменен основния си лихвен процент
Турската централна банка остави непроменен основния си лихвен процент

Турската централна банка запази основния си лихвен процент на ниво от 14 процента за втори пореден месец, съобщи АФП. Агенцията отбелязва, че решението цели овладяване на инфлацията, която приближи 50 процента през януари на годишна база, което е най-високото й равнище от 2002 г. насам.

Под натиска на президента Реджеп Тайип Ердоган, който обратно на класическите икономически теории смята, че високите лихви насърчават инфлацията, турската централна банка намали от 19 на 14 процента основния си лихвен процент в периода от септември до декември.

Но политиката на турския президент доведе до силно обезценяване на турската лира, която загуби 44 процента от стойността си спрямо долара през 2021 г. Девалвацията на лирата предизвика рязко увеличение на сметките на домакинствата, тъй като страната е силно зависима от внос, особено в енергийната сфера.

Нашият най-сериозен проблем сега е високата инфлация. Надявам се, че ще я преодолеем и ще видим как тя намалява месец след месец", каза Ердоган вчера, след като в края на миналата седмица обяви намаляване на ДДС за основните хранителни продукти от 8 процента на 1 процент.

Турският министър на финансите Нуреддин Небати прогнозира в началото на февруари, че инфлацията ще достигне пик през април, "под прага от 50 процента".

Данните за инфлацията са обект на политически спорове в Турция, като опозицията и някои икономисти обвиняват Турския статистически институт, че занижава умишлено увеличението на потребителските цени.

Уважаеми абонати, архивът ще бъде достъпен през „Вашата БТА“, като профилите ви ще бъдат прехвърлени на новата интернет страница. Архивът остава достъпен и на старата интернет страница на БТА на адрес: old.bta.bg

 

 

 

 

 

/ПК/

news.modal.header

news.modal.text

Към 03:13 на 22.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация