site.btaИнститутът по лозарство и винарство в Плевен създава нови сортове десертно грозде с повишена устойчивост на студ и болести
BOBSTH 10:31:00 22-02-2013
NZ1030BO.012
Плевен - лозарство - десертно грозде - новости
Институтът по лозарство и винарство в Плевен създава нови
сортове десертно грозде с повишена устойчивост на студ и болести
Плевен, 22 февруари /Малин Решовски, БТА/
Научноизследователският институт по лозарство и винарство в
Плевен създава нови сортове десертно грозде с повишена
устойчивост на студ и болести. Това съобщи за БТА доц. Виолета
Димитрова - директор на института.
Тя уточни, че в момента специалистите на научното звено работят
активно в това направление, тъй като десертните сортове са
много по-слабо устойчиви, в сравнение с винените. Имаме известни
успехи, каза Димитрова и посочи сортовете "Гарант" и "Плевенски
фаворит". Това са най-нови сортове, които институтът вече
предлага за лозарската практика.
За съжаление при лозата, която е многогодишна култура, по-бавно
се получава посадъчен материал, поясни Димитрова. По думите й
интересът към тези сортове е много голям, но ще бъде необходимо
повече време, за да може институтът да задоволи търсенето не
само на любителите лозари, а и на лозарите, които искат да
създават нови лозови масиви с тях. Според директора на института
така страната ни би могла да възстанови позициите си в
направлението на десертното лозопроизводство в условията на
силна световна конкуренция.
/НЗ/
news.modal.header
news.modal.text