site.btaКюстендилско сдружение започна изпълнението на проект "Спомени с вкус, или как да върнем вкуса на спомените"

BOBSTH 10:02:30 22-12-2013
IS1002BO.005
Кюстендил - проект - традиционни практики

Кюстендилско сдружение
започна изпълнението на проект "Спомени с вкус, или как да
върнем вкуса на спомените"


Кюстендил, 22 декември /Елица Иванова, БТА/
Сдружение "Партньори - Кюстендил" започна изпълнението на
проект "Спомени с вкус, или как да върнем вкуса на спомените",
съобщиха от сдружението.
Целта на проекта е да запази, възстанови и популяризира
традиционните за региона на Кюстендил обичаи и практики,
изпълнявани за празника Йеремия, свързаните с него действия по
правене на подници, уменията за месене на зелник и изпичането му
в подница.
Традиционните и популярни в миналото празници и обичаи са
на път да бъдат забравени или претопени в нашето съвремие. Все
по-малко млади хора се обучават в придобиване на традиционни
умения и познания за културното наследство и дори гледат на
темата като нещо досадно и скучно. Идеята на проекта е да
промени подхода към културното наследство и да предложи нови,
интересни за младите хора начини на неговото проучване и
пресъздаване, разказаха от сдружението.
Ще бъдат събрани различни рецепти и ще бъде проучена
технологията на правенето на подници и зелници, ще бъде
организирана и работилница за месене на зелници.
От сдружението ще отбележат празника на Пророк Йеремия и ще
реализират театрално-танцова миниатюра "Земята, вселената и
небето". Предвижда се и издаването на информационна брошура,
която да представя синтезирана информация за празника на Пророк
Йеремия, съпровождащите го обреди и ритуали, както и информация
и рецепти за технологията на правене на подници, месене на
зелници и печенето им в подница.
Проектът на кюстендилското сдружение се изпълнява по
програма "Живо наследство" на Фондация "Работилница за
граждански инициативи", с финансовата подкрепа на фондация
"Америка за България".



/ИС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 09:23 на 19.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация