site.btaКозунакът е на българската трапеза от около век, твърди силистренска етнографка
BOBSTH 11:49:30 11-04-2015
MH1149BO.009
Силистра - Великден - любопитно
Козунакът е на българската трапеза
от около век,
твърди силистренска етнографка
Силистра, 11 април /Пеню Николов, БТА/
Козунакът се появява на българската трапеза преди около век,
твърди силистренската етнографка Донка Съботинова.
Според нея в България е пренесен вероятно от Румъния от
търговци някъде между 1915 - 1920 година.
Дотогава за Великден са се замесвали обредни хлябове - в
различните селища в Силистренско наричани колак, кравай и
пармак.
Според Донка Съботинова родината на козунака е Полша. Това е
написала в книгата си "Отколешно време", в която проследява
празничния народен календар. Съботинова смята, че в Полша
козунак се прави от XVII век.
/МХ/
news.modal.header
news.modal.text