site.btaПрясното агнешко месо в Сливен е само българско
BOBSTH 14:53:00 11-04-2015
MH1452BO.020
Сливен - БАБХ - проверки
Прясното агнешко месо
в Сливен
е само българско
Сливен, 11 април /Велина Василева, БТА/
Прясното агнешко месо е само българско. Това са установили
проверки на Областната дирекция за безопасност на храните в
Сливен, съобщи пред журналисти директорът на институцията д-р
Пламен Пенчев.
Установено е било и замразено месо, което е със стандартни
документи, внос от Нова Зеландия и Патагония, добави той. Д-р
Пенчев посочи, че когато купуват месо, потребителите трябва да
следят печатите, на които са отразени произходът - държавата и
номера на предприятието. Той препоръча хората да купуват
бледорозово и свежо месо, по което няма слуз и това показва, че
то е прясно и правилно съхранявано.
Проверките, които се извършват съвместно с Комисията за защита
на потребителите, са започнали от 30 март в складове, магазини,
хипермаркети, като се акцентира основно върху агнешкото месо,
козунаците и зеленчуците. От 10 до 13 април има и дежурни
инспектори, каза д-р Пенчев.
Козунаците трябва задължително да бъдат опаковани, като на
етикета се отбелязва съдържанието с точно и нагледно изписани
съставки. Освен българските яйца, на пазара има и полски, които
са около 10 на сто от общия брой на предлаганите. По думите на
д-р Пенчев те са в срок на годност, съхраняват се правилно.
Резултатите от проверките сочат, че търговците и
производителите на продуктите са изрядни с малки изключения, за
което са били направени предписания. Съставен е бил акт на
собственици на заведение, което не е имало регистрация в
Агенцията за безопасност на храните.
/МХ/
news.modal.header
news.modal.text