site.btaДобруджанският земеделски институт ще представи най-новите сортове зърненожитни култури в Ден на отворените врати

BOBSTH 15:19:02 04-06-2015
PP1519BO.017
Генерал Тошево - научен институт - Ден на отворените врати

Добруджанският земеделски институт
ще представи най-новите сортове
зърненожитни култури в Ден на отворените врати


Добрич, 4 юни /Юлияна Христова, БТА/
Добруджанският земеделски институт ще представи най-новите
сортове зърненожитни култури, създадени от селекционерите, в Ден
на отворените врати, който ще се състои на 16 юни, съобщават от
научната база. Най-големият научно-изследователски център в
системата на Селскостопанската академия развива селекционна и
производствена дейност на площ от 22 000 декара земеделска земя,
а в дългогодишната си история е създал повече от 120 сорта
култури, посочват селекционерите.
През тази стопанска година в т. нар. начални семепроизводни
звена на института са засети общо 65 сорта пшеница, тритикале и
ечемик. Земеделските производители ще могат да видят полетата
със сорт "Енола" - номер едно сред пшениците на българския пазар
през последните пет години, допълват от института. "Пчелина",
"Рада", "Косара", "Ками", "Катарджина", "Тина" са сортове
пшеница от най-новата селекция, регистрирани в българската
сортова листа. Сред достиженията на института в селекцията на
тритикале е сортът "Акорд", от който се произвежда диетичен
хляб, а в комбинация с пшенично брашно се меси хляб със забавено
стареене и приятен вкус и аромат, подходящ за масова употреба.
В землището на института се отглежда и най-търсеният от
производителите на бира български сорт ечемик - "Каскадьор 3",
допълват от научната база.
В Деня на отворените врати в института ще се състои дискусия
по проблемите на зърнопроизводството в страната, информират от
селекционния център.

/ПП/

news.modal.header

news.modal.text

Към 21:23 на 18.01.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация