site.btaПразник на баклавата събира в село Драгановец любители на сладкото изкушение

BOBSTH 14:22:01 07-10-2015
RM1421BO.023
С. Драгановец - празник на баклавата - подготовка

Празник на баклавата
събира в село Драгановец любители
на сладкото изкушение


Търговище, 7 октомври /Боряна Димитрова, БТА/
Празник на баклавата събира в търговищкото село Драгановец любители на сладкото изкушение. Ще бъде показана типичната за този край 60-листна баклава с домашни кори, провокират организаторите от народно читалище "Христо Ботев - 1927" в селото.
Целта на празника е да се популяризира добрата традиция и укрепи "комшулука",както казват местните. Ще бъдат показани и дегустирани над 25 баклави, приготвени от кулинарски от селото. Атракция ще бъде типичната за този край 60-листна баклава с домашно точени фини кори, приготвена по стара технология, пазена и предавана от поколение на поколение.
Ще бъдат раздавани рецепти за различни видове баклави, които гостите ще могат да вкусят веднага, отпивайки и по глътка студена вода от някоя от селските чешми на Драгановец. Селото се слави с тях и с майсторите-строители от стари времена. Затова, освен сладостта на баклавата, който желае ще опита от вкуса на местните животворни извори.
За най-апетитните баклави на най-добрите майсторки на тестения сладкиш организаторите са предвидили награди, осигурени от дарители. А в името на доброто съседство ще бъде представен фолклор, типичен на етническите групи, които живеят в Търговищкия район. В художествената програма ще се включат изпълнители в различна възраст от село Драгановец, носители на награди от фестивали, подкрепени от техните приятели и съседи от селата Кралево, Вардун, Стража и Дългач.
На 16 октомври /петък/ в селото чакат гости от близо и далеч, които обичат да похапват от традиционния сладкиш. "Елате да се повеселим с песни.! Ще бъде вкусно и весело!" - приканват организаторите.

/РУМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 18:11 на 10.01.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация