site.btaОгнен кръст отново засия върху осветения мед в Деня на Свети Харалампий в храма "Въведение Богородично" в Благоевград

BOBSTH 12:30:01 10-02-2016
MM1225BO.023
Благоевград - Свети Харалампий - мед - традиция

Огнен кръст отново засия върху осветения мед
в Деня на Свети Харалампий в храма
"Въведение Богородично" в Благоевград


Благоевград, 10 февруари /Емил Михайлов, БТА/
Огнен кръст отново засия върху осветения мед в Деня на Свети Харалампий в храма "Въведение Богородично" в Благоевград, когато бяха запалени свещичките върху стотиците бурканчета с целебния пчелен продукт, донесен от вярващите тук. По традиция и на днешния 10 февруари, когато православната ни църква почита Свети Харалампий - покровителят на пчеларите, бе спазен ритуалът за освещаване на меда в катедралния храм на областния град.
Бурканчетата, донесени за освещаване от благоевградчани, бяха поставени според утвърдилия се през годините обичай върху маси, подредени под формата на огромен кръст със свещи върху всяко от тях. Свещите бяха запалени след празничната Света литургия, отслужена от свещениците в централната благоевградска черква.
В празничната си проповед отец Николай припомни живота, боголюбивите дела и саможертвата на Свети свещеномъченик Харалампий, проповядвал Христовото учение и загинал мъченически във времена на жестоки гонения на християните. Това събитие се е случило на 10 февруари 202 г., когато Свети Харалампий е починал на 113-годишна възраст.
Светецът се свързва с меда, защото в светото предание и в неговото житие се споменава, че когато е бил в тъмницата и жестоко измъчван, той е лекувал раните си с мед, разказа пред репортер на БТА Аделина Стефанова, служител в канцеларията на благоевградския храм. На сутринта раните заздравявали като по чудо, от тях нямало и помен и всички оставали в захлас. Затова и пчеларите са го приели за свой закрилник.
/ММ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 15:56 на 17.01.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация