site.btaТракийски съдове и рисуване с вино са сред атракциите на Международната изложба "Винария 2016"

BOBSTH 06:15:01 24-02-2016
RM1452BO.002 06:15
Пловдив - Международен панаир - "Винария"

Тракийски съдове и рисуване с вино
са сред атракциите на Международната изложба
"Винария 2016"


Пловдив, 24 февруари /Дима Шопова, БТА/
Холографски копия на тракийски съдове, открити през 1931 година в гробница край свиленградското село Мезек, ще бъдат показани по време на Международната изложба по лозарство и винарство "Винария". Тя ще бъде открита днес в Международния панаир - Пловдив и ще продължи до 28 февруари. Експозицията е част от съпътстващата програма, в която са включени и други атракции. Това съобщиха от пресцентъра на панаира. Сред триизмерните изображения може да се видят изящно украсени котел за разнасяне на вино, ситули за разреждане и кани за сервиране в естествените размери и цвят на оригиналите, които са от IV-III в. преди новата ера.
Идеята и реализацията на изложбата са на проф. Симеон Съйнов от БАН, за което са използвани нанотехнология и наноматериали, разработени от наши учени. Холографската експозиция свързва богатото наследство на миналото с иновациите на сегашната технологична епоха и това съчетание, според панаирния пресцентър е отличителна черта и на "Винария".
Освен холографската експозиция на тракийски съдове, посетителите ще могат да видят и картини на известни български художници, обединени от темата "Вино и натюрморт". Изобразителното изкуство гостува за първи път в Града на виното, където съвместно се презентират колекции от напитки и храни. Новост е и рисуването с вино, което ще покаже как от смесването на розе, бяло и червено вино се получават необичайни цветове и се създават оригинални картини.
Съпътстващата програма включва фолклорни концерти на ансамбъл "Луди млади", които ще запознаят присъстващите с културата и обичаите на българите.


/РУМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 01:26 на 18.01.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация