site.btaКметът Милчо Доцов: С проекти, финансирани от фондовете на ЕС, променяме Берковица

BOBSTH 08:30:01 03-09-2016
AM1345BO.001 08:30
община Берковица - кмет - интервю

Кметът Милчо Доцов: С проекти,
финансирани от фондовете на ЕС,
променяме Берковица


Берковица, 3 септември /Цветомир Цветков, БТА/
През последните десетилетия Берковица се утвърждава като един от духовните центрове на Северозапада и ние ще работим за неговото развитие като такъв, заяви в интервю за БТА кметът на Берковица Милчо Доцов.
За 10 месеца от мандата на местната власт община Берковица внесе за разглеждане проекти, които да бъдат финансирани от фондовете на ЕС, на обща стойност 20 милиона лева, като няколко от тях на стойност над 4 милиона лева са вече одобрени и имаме подписани договори, разказа кметът. Подготвили сме още проекти на стойност 10 милиона лева, които ще внесем до месец. Нашата амбиция е през настоящия мандат на местната власт в Берковица да спечелим и реализираме проекти за поне 40 милиона лева, заяви кметът Милчо Доцов.
Администрацията разчита на публично-частното партньорство с бизнеса. В предишния програмен период на ЕС нашата местна инициативна група получи близо 4 милиона лева за стимулиране на местния бизнес. Сега отново имаме подаден проект за 3,5 милиона и ако той бъде одобрен, ще насочим средствата към стимулиране на малкия и средния бизнес, ще подпомагаме фирмите, които искат да развиват туризъм и да разработват местен туристически продукт, каза кметът.
Сред подадените от нас проекти са за основен ремонт на водопровода за минерална вода от село Бързия до Берковица и за разширяване на пътя до хижа "Ком" в Стара планина. Ако те получат финансиране, ще създадем условия за развитие на спа-туризъм и изграждане на нови хотели в Берковица и ще доведем повече туристи на пистите под връх Ком, заяви кметът.
На въпрос за спортно-туристическия комплекс "Берковски Балкан" в Стара планина над Берковица, за който се говори от 10 години насам, Милчо Доцов отговори, че поради икономическата криза в европейски и световен мащаб темповете на изграждане на комплекса са се забавили.
"Аз имам амбицията до края на настоящия мандат на местната власт да успеем да изградим първия седалков лифт и да завършим напълно първата писта за ски под връх Ком. За този първи етап са нужни 5 милиона лева. Обсъждаме с главния инвеститор в комплекса "Главбулгарстрой" различни варианти, не изключваме и привличане на допълнителен външен инвеститор. Проектът е не само на Берковица, той е национален. Ако успеем да го реализираме, в него ще почиват много хора от страната и чужбина",отбеляза Милчо Доцов.
По повод предстоящия празник на Берковица на 8 септември кметът каза, че общината е подготвила богата културна и спортна програма, която ще продължи 10 дни. Част от нея е международен фолклорен фестивал с участие на групи от цялата страна и чужбина.
Предвиждаме концерти на известни гостуващи състави и изпълнители, на местни самодейци, спортни състезания по тенис, ръгби, планинско колоездене, планинско бягане, ще има много изложби на художници и фотографи, вече започна арт-фестивал. На самия празник - 8 септември, ще открием санирани по националната програма жилищни сгради, ще посрещнем гости от различни места, разказа Милчо Доцов.

Следва цялото интервю:

Въпрос: Господин Доцов, Берковица чества своя празник "Рождество на пресвета Богородица" на 8 септември - с какви прояви ще го отбележите?
Отговор: За празника сме подготвили богата културна и спортна програма, която ще продължи 10 дни. Част от нея е международен фолклорен фестивал с участие на групи от цялата страна и чужбина. Предвиждаме концерти на известни гостуващи състави и изпълнители, на местни самодейци, спортни състезания по тенис, ръгби, планинско колоездене, планинско бягане и т.н. По повод празника ще има много изложби на художници и фотографи, вече започна арт-фестивал.
На самия празник - 8 септември, ще открием санирани по националната програма жилищни сгради, ще посрещнем гости от различни места. През последните десетилетия Берковица се утвърждава като един от духовните центрове на Северозапада и ние ще работим за неговото развитие като такъв. Използвам случая да поздравя гражданите, гостите и приятелите на Берковица по случай празника.

Въпрос: Какво успяхте да постигнете от началото на новия мандат на местната власт в Берковица?
Отговор: Нашите усилия са насочени най-вече към това да разработваме, печелим и реализираме проекти, финансирани от фондовете на ЕС. За 10 месеца от мандата на местната власт внесохме за разглеждане проекти на обща стойност 20 милиона лева, като няколко от тях на стойност над 4 милиона лева са вече одобрени и имаме подписани договори.
Подготвили сме още проекти на стойност 10 милиона лева, които ще внесем до месец. Нашата амбиция е през настоящия мандат на местната власт в Берковица да спечелим и реализираме проекти за поне 40 милиона лева. Сред одобрените проекти са такива за основен ремонт и саниране сградата на общинската администрация в града, на Районното управление на МВР, на местното читалище "Иван Вазов", на една детска градина и други. Надяваме се с привлечените от европейските фондове средства да компенсираме недостига в общинския бюджет за капитални ремонти.

Въпрос: Вие сте избран с подкрепата на левицата и местни коалиции. Усещате ли разлика в отношението към вас и към общината от страна на държавната власт?
Отговор: Няма такова нещо. Фактът, че печелим проекти наравно с други общини показва, че отношението е еднакво към всички. Като кмет през различните години съм работил с шест различни правителства от различни партии и не съм имал проблеми с нито едно от тях.

Въпрос: Какво планирате в социалната сфера, възможно ли е общината да води ефективна социална политика при ограничен бюджет?
Отговор: Социалната сфера е много важна за мен и въпреки малкия бюджет се опитваме да помагаме на нуждаещите се. Поех обещанието в края на мандата средствата, отделяни за социални дейности, да се удвоят в сравнение с началото му. Вече увеличихме от 10 000 лева на 15 000 лева средствата за еднократни помощи на нуждаещи се хора - тежко болни, социално слаби, сираци.
Увеличихме общинската помощ за спортните клубове в Берковица, плащаме на треньори по ски, биатлон, футбол, ръгби, волейбол, тенис, карате, приложно колоездене и други. Покриваме разходите за пътувания на спортистите на различни състезания, за екипи.
Още в началото на мандата увеличихме и средствата за издръжка на клубовете на инвалидите и пенсионерите, днес открихме нов клуб в едно от селата на общината. Отделихме средства за стимулиране на младите семейства в Берковица - всяко от тях получава по 200 лева за новородено дете.

Въпрос: Как работите с бизнеса в общината? Има ли шанс за разкриване на нови работни места?
Отговор: Стимулирането на местния бизнес е основна задача на ръководената от мен администрация. Определихме атрактивни общински имоти, които ще бъдат предложени на бизнеса с цел улесняване на инвестициите и разкриването на работни места. Вече имаме заявки от две фирми за разкриване на съответно 50 и 20 работни места, заявки има и от по-малки фирми.
Администрацията разчита на публично-частното партньорство с бизнеса. В предишния програмен период на ЕС нашата местна инициативна група получи близо 4 милиона лева за стимулиране на местния бизнес. Сега отново имаме подаден проект за 3,5 милиона и ако той бъде одобрен, ще насочим средствата към стимулиране на малкия и средния бизнес, ще подпомагаме фирмите, които искат да развиват туризъм и да разработват местен туристически продукт.
Сред подадените от нас проекти са за основен ремонт на водопровода за минерална вода от село Бързия до Берковица и за разширяване на пътя до хижа "Ком" в Стара планина. Ако те получат финансиране, ще създадем условия за развитие на спа-туризъм и изграждане на нови хотели в Берковица и ще доведем повече туристи на пистите под връх Ком.
С цел подобряване на комуникацията с бизнеса създадохме Съвет за икономическо развитие от местни бизнесмени, който предлага решения за общинската икономика и подобряване работата на администрацията в тази област.

Въпрос: Докъде стигна работата по големия проект за изграждане на спортно-туристически комплекс "Берковски Балкан" в Стара планина над Берковица, за който се говори от 10 години насам?
Отговор: Поради икономическата криза в европейски и световен мащаб темповете на изграждане на комплекса се забавиха. Аз имам амбицията до края на настоящия мандат на местната власт да успеем да изградим първия седалков лифт и да завършим напълно първата писта за ски под връх Ком. За този първи етап са нужни 5 милиона лева. Обсъждаме с главния инвеститор в комплекса "Главбулгарстрой" различни варианти, не изключваме и привличане на допълнителен външен инвеститор. Проектът е не само на Берковица, той е национален. Ако успеем да го реализираме, в него ще почиват много хора от страната и чужбина.

Въпрос: Какви дългове има община Берковица към момента, какво е финансовото й състояние?
Отговор: В началото на третия ми мандат през есента на миналата година обявих, че поемам общината с дългове от около 3 милиона лева. Наложихме стриктна финансова дисциплина и подобрихме събираемостта на местните приходи. В резултат на това изплатихме 400 000 лева на доставчици на общината и 200 000 лева от заемите от банки. Вървим напред и нещата във финансово отношение се подобряват.

Въпрос: Общинският съвет в Берковица е доста шарен - има представители на 7 партии и местни коалиции. Как работите с тях, имате ли проблеми?
Отговор: Работим много добре съвместно, повечето от общинските съветници са отговорни и позитивни хора и подкрепят това, което е полезно за хората в община Берковица.

Въпрос: Как работите с гражданските и направителствените организации, чува ли се техният глас в Берковица?
Отговор: За по-добро участие на гражданите в управлението на общината още в началото на мандата създадохме Обществен съвет. В него членуват над 30 души с различни професии и от различните населени места на общината. Съветът редовно провежда заседания и обсъжда наболели въпроси от местно значение. Аз и администрацията се съобразяваме с техните решения, обменяме информация и дискутираме. Така гражданите реално участват във вземането на решенията и контролират общинската администрация.

Въпрос: В община Берковица има 19 села, стигат ли средства от бюджета до тях?
Отговор: Според възможностите си всяка година заделяме суми, с които във всяко едно от селата да се направи по нещо - ремонт на улица, площад или православен храм, откриване на пенсионерски клуб, изграждане на паметник на местен герой, направа на чешма и други.Стремим се никой в общината да не се чувства изоставен, без значение дали живее в малко или по-голямо селище.

* * * * *
Милчо Доцов е на 62 години, по образование е инженер. Бил е заместник-кмет на Берковица до 2003 година, а през мандати 2003-2007 година и 2007-2011 година е кмет на общината. Третият си мандат печели през 2015 година. Женен, има син и дъщеря.
/АМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 07:16 на 28.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация