site.btaД-р Валентин Василев: Разград ще стане по-добро място за живот и работа

BOBSTH 06:45:01 02-11-2016
AM1447BO.008 06:45
Разград - кмет - интервю

Д-р Валентин Василев: Разград
ще стане по-добро място
за живот и работа


Разград, 2 ноември /Садет Кърова, БТА/
Разград ще стане по-добро място за живот и работа, заяви в интервю за БТА кметът д-р Валентин Василев. Той посочи, че най-важният приоритет за развитието на общината в близко бъдеще е привличането на инвеститори и осигуряването на нови работни места.
"Стремим се да убедим инвеститорите, че тук е мястото, на което трябва да развиват бизнеса си. Очаквам реализирането на няколко големи инвестиции, като администрацията е дала зелена светлина за всяко едно намерение", отбеляза д-р Василев.
По думите му една година управление не е малко време, но за да се почувства истинска пълна промяна, да има видими резултати, е нужен по-голям период. Д-р Василев, който е първи мандат кмет на община Разград, е убеден, че ще оправдае доверието, което му гласуваха жителите на общината и това за него ще бъде най-голямото признание.
Д-р Валентин Василев е роден в Разград през 1970 година. Завършва Тракийския университет в Стара Загора, специалност ветеринарна медицина - магистър. В периода месец август 2009 г. - месец май 2013 г., д-р Василев е Областен управител на Област Разград. До встъпване в длъжността кмет на Община Разград е народен представител в 42-то и 43-то Народно събрание. Семеен, с едно дете.

Следва пълният текст на интервюто:

Въпрос: Г-н Василев, вече мина почти година от избирането Ви за кмет на община Разград. Каква е равносметката след една година управление и кое от нещата, които започнаха да се случват, лично Вас най-много ви радва?
Отговор: Стремежът ми община Разград да стане едно по-добро място за живот и работа на хората ще продължава да е водещ в работата ми. Ще направя всичко по силите си всеки ресурс, който може да се оползотвори, за да се подобри животът в общината, да бъде насочен в тази посока.
Давам си ясно сметка за доверието, което ми гласуваха жителите на общината и се надявам да го заслужа, защото това ще бъде най-голямото признание за мен. Една година не е малко време, но за да се почувства истинска пълна промяна, да има видими резултати, е нужен по-голям период. Трябваше ми време, докато сформирам екипа си, който подбирам внимателно, защото целта ми е той да се състои от можещи хора - с идеи и възможности, които да имат смелостта да ги реализират.
През този период бяха назначени нови директори на три големи общински предприятия - "Разградлес", "Паркстрой" и "Ученическо столово хранене и почивно дело", чиято работа е от изключителна важност за града. Културните ни събития, които са характерни за региона - Панаирът на киселото мляко и Фестивалът на народните традиции и художествени занаяти, както и Античният фестивал "Абритус" бяха обогатени с нови идеи през тази година и преминаха при голям интерес и висока посещаемост. Работим и сериозно, за да променим отношението към общинската администрация.
Доволен съм, че най-после поставихме начало на строително-монтажните работи на две сгради във връзка с реализирането на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради на територията на община Разград. Важен момент са и инвестиционните намерения, които различни фирми проявяват към Разград, да - към момента все още няма реализирана такава мащабна инвестиция, но фактът, че има интерес, е добър показател и предпоставка да насочи вниманието към потенциала, който общината има.
Можем да се похвалим също, че създадохме добри взаимоотношения и с местния бизнес, който прояви готовност за съвместно сътрудничество. Работата в социалната сфера също има своето добро развитие. През месец март Община Разград спечели проект по "Красива България", по който предходното управление кандидатства неколкократно, но без положителен резултат. Това също е повод, който ни стимулира да продължаваме в същия дух.

Въпрос: Какви са основните цели, към които Общината ще се фокусира през следващите години?
Отговор: Както по-горе уточних, вниманието ни е насочено към различните инвеститори, които идват и заявяват инвестиционни намерения за изграждането на различни производствени мощности. Сред приоритетите ни е развитието на икономиката и осигуряването на работни места, което е от огромно значение за община като нашата. Стремим се да убедим инвеститорите, че тук е мястото, на което трябва да развиват бизнеса си.
Очаквам реализирането на няколко големи инвестиции, като администрацията е дала зелена светлина за всяко едно намерение. Съдействаме, освен за инвестиране в наша собственост, и за всички видове партньорство - между местния бизнес и бизнес, който идва отвън. Много близо до Разград минава важен международен път, а Дунав е на един час път от тук. Пристанището във Варна е на 100 км, това са предпоставки за привличане на инвеститори.
За следващата година очаквам с голямо нетърпение да стартират проектите по Инвестиционната програма на Разград, за обновяване на градската среда на най-големия жилищен квартал - "Орел". Когато видя, че ремонтите започват, че "Орел" ще заприлича на квартал какъвто заслужава, с красиви, големи и безопасни спортни и детски площадки - тогава ще мисля за следващата голяма цел. Договорихме и отпускането на целеви средства от 1 400 000 лв. от МРРБ, с които ще бъде рехабилитирана ВиК мрежата в същия квартал. Искаме подмяната на ВиК системата да стане преди влагането на средствата от Инвестиционната програма.

Въпрос: Кои са основните проекти, по които вече общината работи и тези, които предстои да бъдат реализирани?
Отговор: През пролетта спечелихме проект "Осигуряване на материална база за предоставяне на резидентна социална услуга Център за настаняване от семеен тип, чрез вътрешно преустройство на етажи от сграда и внедряване на мерки за енергийна ефективност". Стойността на проекта е 139 488,00 лева, а съфинансирането от страна Община Разград е на стойност 30 687,00 лева. Алтернативната социална услуга ще подкрепи процеса на деинституционализация на 20 възрастни хора с деменция и ще осигури работни места за 18 лица - специалисти и подкрепящ персонал.
В рамките на Инвестиционната програма вече са подадени две проектни предложения, които са на обща стойност приблизително 14 000 000 лева. Заложените дейности предвиждат благоустрояване на най-големия жилищен квартал "Орел". По второто проектно предложение ще бъдат изпълнени мерки за енергийна ефективност на 12 обекта на образователната инфраструктура, като един от тях се предвижда да е дългоочакваният физкултурен салон на ПГПЧЕ "Екзарх Йосиф".
Заложени за изпълнение са още пет проекта, които предвиждат изграждане на социални жилища и Център за работа с деца на улицата, където ще бъдат обгрижвани деца в риск. Енергоспестяващи ремонти са предвидени и за РБ "Проф. Боян Пенев", за Музикалната школа "Илия Бърнев" и за Етнографския музей. Проектите предстоят да бъдат подадени в средата на 2017 година.

Въпрос: Хората много разчитат на социалната политика на общините. Какво се прави в тази насока в Разград?
Отговор: Един от приоритетите в управлението на Община Разград е социалната политика. Има семейства и самотни хора в изключително тежко положение. Проектите, които стартираха в тази връзка са няколко. По проекта за обществена трапезария, тази зима безплатен топъл обяд ще получат 100 човека. През май беше разкрита нова социална услуга в гр. Разград, делегирана от държавата дейност - Дневен център за деца с увреждания. Той е с капацитет от 30 места и предоставя комплекс от социални услуги, гарантиращи цялостно обслужване на децата през деня, свързани с предоставяне на храна и транспорт, задоволяване на ежедневните, здравни, образователни и рехабилитационни потребности.
В центъра се предвижда услуги да ползват както деца от общността, така и деца настанени в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания. Предвижда се и възможност за полудневна грижа, когато децата посещават училище, както и почасов прием при необходимост от двигателна рехабилитация за деца под 3 години. Всички услуги, които се предлагат, са напълно безплатни до навършване на 18-годишна възраст на децата. По ОП "Развитие на човешките ресурси" се работи по проект за създаване на център към Домашен социален патронаж за почасово предоставяне на услуги за социално включване.

Въпрос: Разград е сред петте общини, включени в пилотен проект за събиране на опасни отпадъци, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Какви ще са ползите от него и от изграждането на площадките?
Отговор: Проектът "Пилотни модели за екологосъобразно събиране и временно съхранение на опасни битови отпадъци от домакинства" има за цел намирането на работещи механизми за преодоляване на рисковете за човешкото здраве и околната среда от опасните битови отпадъци чрез създаването на пет пилотни центъра за събиране и временно съхранение на опасни отпадъци в общините Шумен, Левски, Разград, Созопол и Съединение. Възложител на проектирането и изграждането на общинските центрове е ПУДООС /Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда/.
До 31 май 2019 г. ПУДООС има намерение да изгради, въведе в експлоатация и експлоатира Център за разделно събиране и съхраняване на опасни битови отпадъци в община Разград. Годишните разходи, които ще се поемат от ПУДООС за експлоатация на Центъра са в размер над 30 000 лв. без ДДС. Събраните и съхранявани отпадъци в центъра периодично ще се транспортират до площадки на други оператори, където ще се извършва тяхното последващо третиране. На територията на общинския център няма да се извършва оползотворяване и обезвреждане на отпадъците.
Община Разград е избрана с предпроектното проучване по Българо-швейцарската програма за сътрудничество като община с голям пилотен център за разделно събиране и съхраняване на опасни битови отпадъци с годишен капацитет от 15 т. опасни битови отпадъци и 10 т. масово разпространени отпадъци от бита, като електрическо и електронно оборудване, батерии и акумулатори и масла. Ползите от подобни дейности по принцип не са видими, но са изключително големи, тъй като опасни отпадъци, струпани редом с другия отпадък, се превръщат в невидима заплаха за природата и здравето на хората.
Няма как да видите, че почвата е отровена, или че водата минава през място, в което са излети вредни химически съединения. Съвременният свят произвежда огромни количества техника и промишлени материали, когато ние не се нуждаем повече от тях в ежедневието си просто ги изхвърляме някъде. А те са пълни с отрова. Необходимо е към тях да се подходи внимателно и да не бъдат смесени с обикновените неща, които ежедневно изхвърляме. По-развитите държави отдавна го правят.
Теренът за изграждане на площадката е определен в имот с идентификатор по кадастралната карта на гр. Разград, с административен адрес: ул. "Костур" номер 28 в съседство на общинския приют за безстопанствени кучета.

Въпрос: Ще бъдат ли достатъчно отговорни хората, за да предават отпадъците си на тези нови площадки?
Отговор: Дали ще са отговорни, зависи само от тях. Нашата задача е да им покажем къде и какво се прави в тази насока. Приемането на опасните битови отпадъци на територията на общинския център ще се извършва по следните начини: директно приемане от гражданите на общината, които ще донасят отпадъците в центъра; по предварително изготвен и обявен график за приемане на отпадъци в мобилни събирателни пунктове от гражданите на общините Разград, Завет, Исперих, Кубрат, Лозница, Самуил и Цар Калоян. Предвидени са два броя мобилни събирателни пунктове, които ще са товарни микробуси, всяка една с тегло до 3.5 тона, оборудвани със съдове за отделените видове опасни отпадъци. Приетите отпадъци в мобилните пунктове ще се транспортират с превозното средство до Центъра.
Когато човек има съзнание и разбере, че са създадени условия, за да се пази градът чист, той вероятно ще изпълни и своята част от работата - ще знае, че старият телевизор има опасни елементи и не бива да го слага на улицата или да го изхвърля, където и когато не го виждат.

Въпрос: Докъде стигна процедурата с концесията на общинския стадион?
Отговор: Работата на общинската администрация беше свършена, трябваше да се спазят всички закони и процедури. За радост нещата се развиха по начин, който удовлетворява и двете страни. Процедурата приключи. Футболен клуб "Лудогорец 1945" ЕАД беше единственият кандидат за участие в концесията за стадион "Лудогорец Арена". Това е и участникът, който ще стопанисва съоръжението през следващите 35 години.

Въпрос: Г-н Василев, на прага на зимния сезон сме. Каква е готовността за работа на специализираните служби на общината през зимния сезон?
Отговор: Нямам притеснения за зимния сезон, миналата зима се справихме и тази година ще е така. Предстои да се съберат всички отговорни за това лица и представители на институции, за да отчетат състоянието на техниката и готовността да се реагира при тежка зима.

Въпрос: Вашата работа е пряко свързана с дейността на Общинския съвет. Как успявате да преодолеете разногласията?
Отговор: Има трудни моменти, не мога да кажа, че в такъв разнороден Общински съвет се работи леко. И все пак това са съветници, избрани от хората и аз съм приел, че всеки идва с неговото виждане, с неговата отговорност и всички трябва да се съобразяват с това. Така е в местната власт, решенията се вземат с мнозинство, а сами знаете, че няма как по един въпрос да съществува абсолютно единодушие. Никой не обича да прави компромиси, но е задължително да се направят такива, когато виждаш, че е за общото благо, защото всеки един от нас тук е сложен, за да работи за хората и да защитава техните интереси. Разчитам на това, че общинските съветници са разумни и отговорни личности, които не забравят този факт.

Въпрос: През годините постиженията на децата и младежите от Разград се множат. Гордеете ли се с призовете на младите таланти - спортисти, музиканти, художници и как ще стимулирате развитието на културата и образованието в общината?
Отговор: Горд съм с всички успехи, които са свързани с Разград. Срещам се лично с всеки, който е донесъл голямо отличие, за да го поздравя. Разбира се, освен личния поздрав, който е мил жест за всяко даровито дете, трябва да има и други стимули. През декември месец миналата година връчихме стипендии с решение на Общинския съвет на голям брой даровити деца - 35. Смятам, че всяка година тяхната цифра ще се увеличава и съм сигурен, че ще се случи.
Имаме отличени деца и младежи във всички сфери на изкуството, спорта. На музикантите, певците и танцьорите непрекъснато се дава сцена за изява - на всички общински събития пеят деца от Музикалната школа "Проф. Илия Бърнев" към НЧ "Развитие 1869", както и от Центъра за работа с деца. Няма талантливо дете, което да не е звучало тази година, на което и да е от нашите големи културни събития. Ние се гордеем с нашите деца и показваме това по всякакъв начин. Стимулираме и младите спортисти, като се грижим да създадем условията, при които да се възпитават.
/АМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 16:29 на 27.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация