site.btaНовият факултет по фармация в Плевен ще приеме 60 български студенти догодина

BOBSTH 16:12:31 10-11-2016
MM1610BO.005
Плевен - университет - фармация

Новият факултет по фармация в Плевен ще приеме 60 български студенти догодина


Плевен, 10 ноември /Малин Решовски, БТА/
Новооткритият факултет по фармация към Медицинския университет в Плевен ще приеме 60 български студенти от следващата академична учебна година. Това съобщи неговият декан, проф.Тони Веков.
Той уточни, че първите 30 студенти вече успешно се обучават. "Интересът към новата специалност е голям, кандидат-студентите бяха над 200, приети са с много висок бал от 12 области в страната, включително и от градове, където има медицински университети - София и Варна", посочи проф. Веков. Очевидно е, че нашият факултет, който има около 10 различни учебни дисциплини, в сравнение с останалите, е спечелил популярност с откриването си, коментира деканът. Причината според него е фокусът на обучението, насочен към фармацевтичната индустрия у нас и по света. Фармацевтичните фирми проследяват приложението на медикаментите си - дейност, за която се подготвят фармацевтите магистри в Плевен. Тя е свързана с науката, с клиничните изпитания, а досега не са обучавани подобни експерти у нас. В България има и редица контролни институции - Министерството на здравеопазването, агенции и ведомства, за които липсват кадри със специфични умения в сферата на фармацията. Факултетът ще подготвя специалисти по фармацевтичен маркетинг, за който, освен познания за производството, са нужни познания за болестите и лечението им. Плевен ще дава и магистрати фармацевти, подготвени да работят в болниците като клинични фармацевти в терапевтични екипи с лекари, поясни проф. Веков.
Ректорът на висшето училище, проф.д-р Славчо Томов, посочи качествата на новоизбрания декан на факултета по фармация - млад учен, с над 200 научни труда, автор на 19 учебника. /ММ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 14:47 на 20.10.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация