site.btaЩе продължа да работя в интерес на гражданите, заяви в интервю за БТА кметът на Исперих Бейсим Руфад

BOBSTH 10:35:01 05-12-2016
AM1033BO.002
Исперих - кмет - интервю

Ще продължа да работя в интерес
на гражданите, заяви в интервю за БТА
кметът на Исперих Бейсим Руфад


Исперих, 5 декември /Садет Кърова, БТА/
Ще продължа да работя в интерес на гражданите. Това заяви в интервю за БТА кметът на Исперих Бейсим Руфад. Той направи равносметка за изтеклата първа година от своя мандат.
Руфад подчерта, че годината е била много динамична за него и екипа му, но е удовлетворен от постигнатото. Кметът информира за проектите, които са реализирани и са в процес на изпълнение. Според него предлагането на туристически услуги може да стане осезаема икономическа опора за община Исперих.
Природните дадености на общината и запазеното културно-историческо наследство са възможност за привличане на инвестиции в един нов и нетрадиционен все още за региона отрасъл на икономиката - туризма, смята още Бейсим Руфад. По думите му земеделието и животновъдството си остават основен поминък, но и там има много проблеми, които държавата трябва да реши.
Бейсим Руфад е роден през 1968 година. Завършил е Великотърновския университет, магистър е по финанси. Кмет е първи мандат, но има натрупан дълъг административен опит. Бил е кмет на село Белинци, общински съветник и зам.-кмет на община Исперих.

Следва пълният текст на интервюто:

Въпрос: Г-н Руфад, преди година получихте доверието на жителите на Исперих и поехте отговорността за едно по-добро управление на града и общината. Каква беше първата година от вашия мандат и удовлетворен ли сте от постигнатото?
Отговор: Преди една година поех управлението на община Исперих с обещанието да работя в интерес на гражданите. Годината беше много динамична за мен и моя екип. Уверявам ви, че не пестихме усилията си, работихме много, посрещахме с отговорност всички трудности и съм убеден, че поставихме успехи, а сега работим още повече. Удовлетворен съм от това, което успяхме да направим за тази година - това, което съм се надявал и сме планирали да стане, в крайна сметка се получи. Както до момента, така и занапред усилията ни ще са насочени към подобряване на обществената инфраструктура и на жизнената среда, осигуряващи висок жизнен стандарт.

Въпрос: Бяхте избран като независим кандидат за кмет на Исперих. Това повече негативи или повече позитиви Ви донесе, успяхте ли да се сработите с представените в Общинския съвет политически сили?
Отговор: Да, въпреки сложната конфигурация на политическите сили, няма раздори в местния парламент. Не са оспорвали предложенията на общинската администрация. Нашият Общински съвет е шарен, представителите на "Обединена България" са 10, групата на ДПС е с 12 съветници, ГЕРБ - с четири, а БСП - с три. Но благодарение и на председателя на Общинския съвет Даниел Димитров, който е юрист, успяваме да се сработим и да се вземат решения в полза на жителите на общината. Моята независимост беше продиктувана от това, че аз бях уволнен и бях принуден да стана независим. Аз затова спечелих като независим, за да работя с всички и за всички жители на общината.

Въпрос: В началото на мандата си заявихте, че развитието на населените места в общината ще бъде един от основните Ви приоритети. Какво постигнахте в тази насока?
Отговор: Тъй като съм добре запознат с проблемите както на града, така и на селата, мога отговорно да кажа, че вече работим за подобряване на качеството на живот във всички населени места. Вече са асфалтирани улиците в три села, сега подготвяме проекти за десет села, в които да направим детски площадки и да поставим фитнес уреди. Започнахме да разнасяме храна и на възрастни хора по селата, досега социалният патронаж беше само в града, а сега вече са обхванати около 300 души. Направихме и детска млечна кухня с дейност "Кетъринг" към яслените групи в Детска градина "Първи юни" - база 2, с капацитет до 300 порции дневно. Кухнята предлага обяд на неограничен брой деца на възраст от 10 месеца до три години.

Въпрос: Исперих се слави като община с добра социална политика. Какви са предоставяните в момента социални услуги на територията на общината?
Отговор: Общината реализира проект "Превенция и реинтеграция на деца в риск" по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство на стойност 225 391 евро. По него бяха оборудвани осем детски градини в общината - ЦДГ "Щастливо детство", гр.Исперих, ЦДГ "Мечо Пух" гр. Исперих, ЦДГ "Слънце" гр. Исперих, ЦДГ "Радост" с. Подайва, ЦДГ "Щастливо детство" с. Китанчево, ЦДГ "Братя Грим" с. Тодорово, ЦДГ "Кокиче" с. Вазово и ЦДГ "Момина сълза" с. Райнино. За близо две години бяха назначени подкрепящи специалисти - двама ромски медиатори, 19 педагози, психолог и логопед. Беше осъществена интеграция на деца от социално слаби семейства, като бяха закупени и учебни пособия за техните нужди.
До февруари продължи едногодишният проект "Нови възможности за грижа" по ОП РЧР на стойност 353 302 лв., като бяха назначени 108 лични асистенти, които обгрижваха 116 потребители.
По проект "Обучения и заетост на младите хора" до 31 юли реализирахме проект по ОП РЧР на стойност 215 334 лв. В него бяха включени 70 младежи до 29-годишна възраст на длъжност "общ работник" и "чистач" в 22 населени места. По програма "Старт в кариерата" до 24 октомври бяха назначени двама младежи на осемчасов работен ден за 9 месеца като младши експерти.
В момента реализираме редица социални и образователни проекти. От декември м. г. се изпълнява проектът "Алтернатива за независим живот" за период от 21 месеца на обща стойност 500 000 лв. По него е създаден Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността или в домашна среда, към който са назначени 50 лични асистенти и 20 домашни помощници. Към Центъра са назначени психолог, социален работник и медицински специалист.
По Регионалната програма за заетост са назначени 14 души на 8-часов работен ден за период от 5,5 месеца, които работят като общи работници по утвърден график. По проект "Приеми ме", финансиран от ОП "Развитие на човешките ресурси" от началото на тази година започнаха работа двама социални работници. На територията на общината има 10 действащи приемни семейства, в които са настанени 10 деца. Още четири семейства изчакват явяване на комисия за утвърждаване, а други две са в процес на оценка. Реализираме и проект "Осигуряване на топъл обяд" по ОП "Храни и/или основно материално подпомагане". Първият етап бе от 1 юли 2016 г. до 30 септември 2016 г., а вторият от 1 октомври 2016 г. до 30 април 2017 г., като 90 души от общината получават топъл обяд.
Одобрен е проектът ни "Образователна интеграция на учениците от етническите малцинства в община Исперих", по който ще се решават специфични проблеми като затруднена адаптация, слабо усвояване на учебния материал, нередовно посещаване и отпадане от училище, недостиг на материални ресурси при избора на форми на обучение.

Въпрос: Имате ли проектна готовност за новия програмен период?
Отговор: За новия програмен период имаме подготвени и депозирани три проекта. Първият е за изграждане, ремонт и рехабилитация на общински пътища: Пристое - Белинци - Духовец и Исперих - Веселец - Свещари - Вазово - Райнино. Вторият проект е за ремонт и оборудване на Народно читалище "Съзнание" в Исперих, който ще обхване библиотеката, музейната експозиция и ритуалната зала. Предвидени са и енергоспестяващи мерки - топлоизолация на стени, подмяна на дограма, топлоизолация на покрива, пода и сутерена. И двата проекта са по Програмата за развитие на селските райони. По ОП "Региони в растеж" в ПГСС "Хан Аспарух" ще бъде извършен основен ремонт с мерки за енергийна ефективност, модернизация и изграждане на спортна площадка с необходимото оборудване.

Въпрос: Какво е развитието в сферата на здравеопазването, ще успеете ли да запазите общинската болница?
Отговор: На последното заседание на Общинския съвет беше одобрена дoклaднa зaпиcкa нa yпpaвитeля нa лечебното зaвeдeниe д-р Абдулах Заргар за закупуване на компютърен томограф. МБАЛ-Исперих разполага с един компютърен томограф, който е морално остарял, не отговаря на изискванията на съвременната образна диагностика, често аварира и не позволява прецизно диагностициране. За да продължи лечебното заведение да извършва своята дейност, е необходимо да се закупи друг компютърен томограф, с показатели, отговарящи на изискванията на медицински стандарт "Образна диагностика". Съвeтницитe eдинoдyшнo дадоха съгласието си болницата в Исперих да ползва банков кредит в размер до 650 000 лева за закупуване на медицинската апаратура на разсрочено плащане.

Въпрос: Близо до Исперих се намират много забележителности и исторически обекти. Каква е Вашата визия за развитието на туризма?
Отговор: Предлагането на туристически услуги може да стане осезаема икономическа опора за община Исперих. Природните дадености на общината и запазеното културно-историческо наследство са възможност за привличане на инвестиции в един нов и нетрадиционен все още за региона отрасъл на икономиката - туризма.
С цел привличане на повече туристи, общинското ръководство ще подготви и реализира проект "Мистичното Сборяново" по ОП "Региони в растеж" за съхраняване, опазване и популяризиране на културното наследство в НАР "Сборяново". Дейностите по проекта включват консервация и реставрация на археологически обекти на територията на резервата, изграждане на туристическа инфраструктура, подобряване на места за настаняване и др.
През следващите години се предвижда и реновиране на площада с паметника "Хан Аспарух" и района около него. Планирано е и изграждане на Туристически информационен център в Исперих по проект на общинската администрация. Центърът ще се намира в централната част на Исперих. Той ще предоставя актуална туристическа информация, както за обектите на културно-историческото и природно наследство, така и по отношение на обслужващата сфера - настанителна база, заведения за хранене, развлечения и др.

Въпрос: Как приключва бюджетната година, успяхте ли да стопите големия дефицит, който наследихте от предишната управа?
Отговор: Ще приключим бюджетната година с 300 - 400 000 лв. неразплатени разходи. Но като се има предвид, че миналата година поех мандата с 1 200 000 лв. задължения, това е приемливо. До средата на следващата година смятаме да изчистим и тези дефицити и да нямаме неразплатени разходи.

Въпрос: Община Исперих беше единствената в региона, която не се включи в Асоциация "ВиК" - Разград, което според Областната администрация възпрепятства кандидатстването с европроекти?
Отговор: Не съм съгласен, че е пречка за кандидатстване. Според мен мерките за такива проекти вече няма да ги има, който е кандидатствал - кандидатствал. Аз не виждам с какво включването ни в тази Асоциация ще бъде от полза за Община Исперих. Във "В и К" - Исперих работят 104 души. След отделянето на община Завет, от тях 14 души ще бъдат преместени във "В и К"- Разград. Остават 90 работни места, които са заети в момента от хора от общината. Освен това общинското дружество е на печалба - над 200 000 лв. за тази година. Затова не искаме да се разтури. Вече имаме горчивия опит с Горското стопанство в Исперих, което премина към ДДС - Сеслав, и сега сградата стои празна и имаме само 3-4 горски.

Въпрос: Има ли нови инвестиции в общината?
Отговор: Фирма "Айваз" прави разширение. Собственикът е от Турция, произвежда тръби мека връзка за Европейския съюз. В момента работят 100 души там, но се правят още два цеха, в които ще работят още 200-250 души. Други нови инвестиции засега няма. Земеделието и животновъдството си остават основен поминък, но и там има много проблеми, които държавата трябва да реши.
/АМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 02:20 на 29.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация