site.btaС научна конференция в Плевен бе отбелязана 115-годишнината на Института по лозарство и винарство

BOBSTH 16:58:31 30-08-2017
GI1657BO.004
Плевен - институт - кмет

С научна конференция в Плевен бе отбелязана 115-годишнината на Института по лозарство и винарство


Плевен, 30 август /Малин Решовски, БТА/
С юбилейна научна конференция с международно участие днес започна честването на 115 години от създаването на Института по лозарство и винарство /ИЛВ/ в Плевен, съобщиха от общината.
Гости на празника са били кметът на Община Плевен Георг Спартански, председателят на Селскостопанската академия проф. д-р Васил Николов, председателят на Съюза на учените - клон Плевен, проф. Атанас Кирилов, ръководители на институти в страната от структурата на Селскостопанската академия, колеги от чужбина. Научният форум е организиран под патронажа и на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.
Директорът на ИЛВ проф. Иван Пачев е припомнил историята на Института, заслугите на научните работници за развитието на лозарството и винарството не само у нас, но и в чужбина. Георг Спартански е приветствал екипа на ИЛВ като е подчертал, че това петата научна институция в областта на виното и лозарството в света, създадена през 1902 г. Кметът на Плевен е заявил, че институтът е една от емблемите на града и негова гордост.
В рамките на научния форум днес е организирана изложба, на която са представени около 30 десертни и 15 винени сорта грозде. Най-новата селекция на института са силно търсени от лозарите сортове, устойчиви на ниски зимни температури и на гъбични заболявания.
ИЛВ притежава най-старата винарска изба у нас, построена през 1892 г. по френски проект. Стените и тавана на избата са покрити със специална плесен, доставена от бивши служители в института от Токай, Унгария. Тя придава характерния вкус и аромат на старите вина.
Конференцията продължава утре с акцент за биологичното лозарство.

/ГИ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 18:25 на 01.10.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация