site.btaКак в силистренско село се вари динен мед
BOBSTH 12:02:01 13-09-2017
MH1200BO.019
Силистра - динен мед - любопитно
Как в силистренско село
се вари
динен мед
Силистра, 13 септември /Пеню Николов, БТА/
Динен мед /маджун/ варят днес жителите на силистренското село Смилец в местност край селото.
Идеята да се представи възстановка на цялостния процес за приготвянето на динения мед е от женския клуб към читалището "Светлина-1906". Привлечени са млади хора и деца. Заедно всички засяват бостана, обработват го и обират дините. За да се приготви диненият мед, дините се изстъргват, изсипват се в обикновени съдове и се слагат на огън, докато се получи сок. После той се прецежда от семките и се вари отново до сгъстяването му. Но най- напред в земята се издълбават така наречените "котлони", в които се пали огън, с "гнезда" за съдовете /тави/ и изход за дима.
Според кмета на селото Павлина Романова диненият мед се е използвал в старите и трудни времена като подсладител. Може да се консумира и от диабетици.
Търсят се възможности празникът на динения маджун да стане национална проява.
/МХ/
news.modal.header
news.modal.text