site.btaС над 150 блюда от картофи в Клисура днес посрещаха гости от цялата страна

BOBSTH 20:19:01 21-10-2017
PP2017BO.015
Клисура - картофи - фестивал

С над 150 блюда от картофи в Клисура
днес посрещаха гости
от цялата страна


Клисура, 21 октомври /Дима Шопова, БТА/
С над 150 блюда от картофи в Клисура днес посрещнаха гости от цялата страна. За 31-ви път в подбалканското градче се състоя Празникът на картофа и земеделските стопани, за който клисурци се подготвиха още от вчера.
Освен традиционните славянски гювеч и картофени кюфтета, на голямата изложба бяха подредени "рози" от картофен чипс, картофена торта с надписа "Клисура". Картофените ястия се редуваха с много плодове и зеленчуци, кои от кои по-големи и с причудливи форми. Много от тях - тикви, дюли, ябълки, пък и картофи, могат да претендират за рекорди, според организаторите.
След приключването на официалната част изложбата се превърна в голяма всенародна трапеза, на която се наредиха домакини и гости. Всички бяха категорични, че именно картофът е спасявал от глад не една година клисурци и е изхранвал поколения наред.
На импровизирания пазар няколко от местните земеделски стопани продаваха картофената си продукция, като на моменти хората чакаха на опашка. На масите имаше няколко сорта картофи, но според производителите най-търсени са червените. По думите на кмета на града Генка Тодорова малко са останали хората, които се изхранват с картофи, но пък няма семейство, което да не отглежда от зеленчука за лични нужди. Тя припомни, че поради намалялото търсене в годините картофът е заместен от маслодайната роза, за която има пазар както у нас, така и в чужбина. "Каквото и да е, основният поминък за клисурци си остава земеделието и затова днес честваме и картофа, и плодородието", отбеляза кметът.
Програмата включваше още "Детска есенна фантазия" и изложба, посветена на килимарството. Празникът завърши с концерт от народна музика и с народно веселие на площад "20 април".
/ПП/

news.modal.header

news.modal.text

Към 14:09 на 03.10.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация