site.btaКметът Александър Александров: Екипът на община Ружинци заедно с кметствата по населени места работят в една посока - да подобрим живота на хората

BOBSTH 12:57:01 12-02-2018
AM1255BO.003
община Ружинци - кмет - Александър Александров - интервю

Кметът Александър Александров: Екипът на община Ружинци
заедно с кметствата по населени места работят
в една посока - да подобрим живота на хората


Видин,12 февруари /Валери Недялков, БТА/
Екипът на община Ружинци заедно с кметствата по населени места работят в една посока - да подобрим живота на хората. Това каза в интервю за БТА кметът на община Ружинци Александър Александров.
С примера, който давам на хората и на другите кметове от общината, ще ги накарам да бъдат по-всеотдайни, по-съпричастни към проблемите на обществото и само така ще вървим напред, посочи Александров, който е тазгодишният носител на наградата на Българската телеграфна агенция "Бялата птица" за обществен принос.
Искам хората да оценяват и да виждат това, което се прави за тях. Дори и да е малко, то е важно, защото стъпка по стъпка се променяме и ставаме по-добри, каза кметът на община Ружинци. "Искам да бъдем равни с другите, а защо не и по-добре. Ние сме най-близо като регион до Европа и нашето място е там - в Европа", заяви той.
Александър Александров е завършил висшето си образование през 1995 година със специалност "Учител по история" в Югозападния университет в Благоевград. Същата година започва работа като учител по история в родното си село Дреновец, община Ружинци. За кратко е директор на училището в село Бело поле, но по-късно отново се връща в учителската професия в родното си село. Участва активно в обществената дейност. С политика се занимава от 1997 година. Избиран е пет пъти за общински съветник. През 2015 година е избран за кмет на община Ружинци.

Следва цялото интервю:

Въпрос: Вие сте един от кметовете от област Видин с активно присъствие в социалната мрежа. Използвате я предимно, за да представите Вашата обществена дейност. Това помага ли Ви в работата като кмет?
Отговор: Много хора от община Ружинци живеят и работят в чужбина. Интернет, социалните мрежи и особено фейсбук е мястото, където те си говорят и стават съпричастни към това, което се случва в общината. Повечето адмирации за нашата работа ние получаваме от там. Тези хора са страничен наблюдател, които виждат променяща се община. И това много ме радва. Чрез присъствието ми в социалната мрежа успявам до голяма степен да коригирам своите грешки. Когато човек прави нещо, то той трябва и да получи оценка от хората, за които го прави. Получаваме както похвали, така и критики за дейността си и това помага на мен и на моя екип да се справим с всички предизвикателства. И досега на много места чувам за региона да се говори като за Северозападналия край. Искам да бъдем равни с другите, а защо не и по-добре. Ние сме най-близо като регион до Европа и нашето място е там - в Европа.

Въпрос: Приемате ли Вашата активност в социалните мрежи и като част от политиката на общината за прозрачност и публичност?
Отговор: Това е задължително условие, всеки един избран като кмет или общественик трябва да бъде публичен, за да знаят всички какво той прави. Всичко е свързано с много работа, особено за публичната личност, която да е насочена в полза на обществото и за хората. За да бъде представена добре общината в общественото пространство, това се постига не само чрез присъствие в медиите. Да, ние имаме там присъствие, както в националните, така и в регионалните медии, но аз се старая и работя така че да върнем доверието в хората, в институциите, в държава и в общината. Мисля си, че на този етап се справяме добре. Нашето минало не е от най-добрите, говоря като създадено мнение за работата на институциите в община Ружинци, тъй като това, което се е правило е било малко. Искам хората да оценяват и да виждат това, което се прави за тях. Дори и да е малко, то е важно, защото стъпка по стъпка се променяме и ставаме по-добри.
Когато се върнем назад и погледнем свършеното за две години, ще забравим какви тежки периоди сме имали, ще забравим всичко лошо и това, което не сме успели да свършим. Първите неща, които обещах като кмет бяха публичност и прозрачност в нашата работа, възстановяване на инфраструктурата на общината, ремонт на сгради и борба с безработицата. От тези неща повечето съм свършил. Освен това правя два пъти в годината общи събрания в населените места на общината, за да чуя проблемите на хората.

Въпрос: Изминаха повече от две години от избирането Ви за кмет на община Ружинци. Каква е равносметката за изминалия период?
Отговор: Два пъти в годината като кмет отчитам своята работа пред Общинския съвет. Там отчитам и плана за управление на общината, който е за периода 2015 - 2019 година. Според това, което съм си поставил като задачи в началото на мандата, над 70 процента е изпълнено. Една малка част от тези неща остава да бъдат довършени. Например, инфраструктурните и европейски проекти, по които общината е кандидатствала и е одобрена. Те са за ремонт на път на село Черно поле, където се намира най-лошият участък в общината, по който пътуват ежедневно деца за училище и проектът за подмяна на водопроводната мрежа в общинския център Ружинци. Това са два големи проекта, подготвили сме и по два с Румъния и Сърбия, които ще доведат до подобряване на благосъстоянието на хората.
Най-много са проектите ни в социалната сфера, където имаме амбицията да създадем трайни работни места за хората от община Ружинци. Досега сме били на първо място по безработица в региона - над 70 процента, сега вече тази тенденция е намаляла под 60. С назначаването на още 100 човека по младежката програма от 19 януари тази година, цифрата на безработните ще падне под 50 процента. Това е значително намаление на безработните в общината, като ние се стараем от всяко семейство да има по един човек назначен на работа, иначе хората гладуват и мизерстват. Първият ни голям спечелен социален проект "Топъл обяд", чрез който храним 740 души, е класиран на трето място в страната по брой хранещи се лица.

Въпрос: Как работите с Общинския съвет?
Отговор: В началото на мандата имахме известни проблеми, тъй като беше сменен пет пъти председателят на Общинския съвет в община Ружинци. Това създаваше временни затруднения, но установихме, че проблемите са преодолими. Те бяха в резултат на политически конфликти, теснопартийни. Въпреки това, Общинският съвет в Ружинци през всичките тези години взимаше разумни решения в интерес на гражданите. Това е похвално, защото не бива да пренасяме нашите противоречия в работата си. Мисля си, че започна да се усеща конструктивен дух в работата на общинските съветници. Така например, тази година имахме взети решения с абсолютно мнозинство от 100 процента. Така беше и при приемането на бюджета.
Приетият бюджет на община Ружинци тази година е добър, но спазваме строго приоритетите - образование и социална сфера. Заложихме проектиране на нова детска градина в село Бело поле, ремонт и реновиране на сграда за изграждане на Център за настаняване от семеен тип. Във всички общини има такива центрове, в тях работят местни хора и затова за нас те са важни. Очакваме през 2019 година това да стане факт. Целта ми е да запазя трите училища на територията на общината. Аз съм бил общински съветник пет мандата, ясно ми е всичко, какво се случва в тази община като обществени процеси и проблеми. Нищо не ми е чуждо и затова с лекота приемам предизвикателствата и бързо решаваме проблемите. Обръщаме внимание и на младите хора, като работа и забавления и искаме да ги задържим тук. За първи път през миналата година имахме стажанти в общинската администрация, двама местни младежи по програмата "Старт в кариерата".

Въпрос: Служители на администрацията в Ружинци заедно с наетите по програми в общината правят от рециклирани материали украси за населените места, кошнички, пейки и други предмети. Ваша ли е инициативата?
Отговор: Една част от тези идеи са на нашата общинска администрация, другите са на хората, които сме ангажирали по програмите. Тези хора сега ги учим да работят. Между тях има много талантливи, хора с идеи и възможности. Те изработиха повечето от нещата, щъркели, жаби, лебеди, костенурки и какво ли не още. Имаме желание да ги закачим по дърветата на улиците в населените места, за да могат да ги видят всички и да разберат, че нещо нормално се случва в нашата община. Тези неща са изработени от рециклирани материали.Така даваме още веднъж живот на тези материали. Изработихме и пейки от палети, които са ни останали от отоплението на детската градина в Дреновец. С малко усилия от наша страна ще икономисаме средства и ще направим табуретки и пейки за хората от общината, които ще са им полезни. Тях ще ползваме и за нашите мероприятия, фолклорни събори и други прояви. Имаме идея да изградим и една сцена на открито в Ружинци, на място където да се събират хората от селото. Така ще бъде по-комфортно и по-приятно на хората, които ще дойдат на тези наши мероприятия.

Въпрос: Вие сте тазгодишният носител на наградата "Бялата птица", която БТА дава ежегодно за обществен принос на хора от Видин и Монтана. Как приемате отличието на Българската телеграфна агенция?
Отговор: Много съм щастлив, затова и приемам, че наградата е за труда ми, който полагам като кмет на общината. Приемем я и като награда за целия екип, с който работя. С примера, който давам на хората и на другите кметове от общината, ще ги накарам да бъдат по-всеотдайни, по-съпричастни към проблемите на обществото и само така ще вървим напред. Наистина, аз съм осмият носител и преди мен са получавали награда изявени личности като епископите Сионий и Поликарп, кметът на Монтана Златко Живков и др. Това са хора, които наистина са дали много на обществото, които са обичани и признати, а аз съм много по-малък от тях и затова благодаря на БТА за това признание и дадената оценка за труда ми. Това не е само моя заслуга, а на целия екип и на кметствата по населени места, с които заедно работим в една посока, да подобрим живота на хората.
/АМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 01:15 на 21.10.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация