site.btaВ Дунавския басейн до 24 март речните нива ще се понижават или ще останат без съществени изменения

BOBSTH 20:13:31 22-03-2018
PP2012BO.019
Плевен - Дунавски басейн - реки

В Дунавския басейн до 24 март речните нива
ще се понижават или ще останат
без съществени изменения


Плевен, 22 март /Малин Решовски, БТА/
В Дунавския басейн от днес до 24 март речните нива временно ще се понижават или ще останат без съществени изменения, като днес са възможни повишения на речните нива в долните части на основните реки, вследствие на оттичане. Това съобщи Басейновата дирекция "Дунавски район" - Плевен.
Незначителни повишения в периода ще има във водосборите на добруджанските реки, вследствие на валежи и снеготопене.
Речните нива в басейна ще останат високи.
На 25 март /неделя/, вследствие на валежи и снеготопене, речните нива в басейна краткотрайно и незначително ще се повишат. В периода 26-29 март речните нива в басейна ще се повишат вследствие на снеготопене.
В долното течение на р. Искър водните количества ще бъдат около жълтия праг за внимание. В останалата част от басейна водните количества ще бъдат под праговете за предупреждение. Водните количества на р. Искър при Ореховица ще бъдат около и над прага за внимание.
Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира, че водните количества за 23, 24 и 25 март ще бъдат над средномногогодишните стойности - през следващите 3 дни нивата във водосбора ще се понижават. Краткотрайни повишения на речните нива са възможни утре - 23 март, в притоците на р. Янтра и по основната река над Велико Търново вследствие на валежи и снеготопене. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.
Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че водното количество в долното течение на р. Черни Лом на 23, 24, 25 и 26 март ще бъде над средномногогодишната стойност. От вечерните часове днес ще започне процес на понижение на речните нива. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.
/ПП/

news.modal.header

news.modal.text

Към 23:17 на 08.10.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация