Село Замфирово - занаят - номинация
Село Замфирово - занаят - номинация
Село Замфирово (13 ноември 2024) Занаятът правене на опинки е номинацията на Областната управа в Монтана за Националната система „Живи човешки съкровища - България” към Министерството на културата, съобщи за БТА областният управител Калин Хайтов. Представител на занаята е Тереза Тодорова Петкова, която работи като секретар на читалище „Развитие” в село Замфирово, община Берковица. Пред наш репортер Петкова разказа, че опинките, наричани по северозападния край и „връвчанки“, се правят от свинска кожа. След заколването на прасето кожата от гърба се изчиства от мазнината, поставя се в дървена рамка, намазва се със смес от сол и царевично брашно от страната на мазнината и се суши една година на проветриво място. След това кожата се поставя за една нощ в съд с хладка вода, за да омекне. После се изсушава между два листа хартия и е готова за работа. За направата на опинките се използват познати инструменти - ножица, секач, чук, фиба. Първо кожата се изрязва, след това се пробиват дупки и накрая се ниже, като се използват усукани върви.
Снимка: кореспондент на БТА в Монтана Цветомир Цветков (ЕВ)
Абонирайте се
Влезте във Вашата БТА
Снимка: кореспондент на БТА в Монтана Цветомир Цветков (ЕВ)
Село Замфирово - занаят - номинация
Село Замфирово (13 ноември 2024) Занаятът правене на опинки е номинацията на Областната управа в Монтана за Националната система „Живи човешки съкровища - България” към Министерството на културата, съобщи за БТА областният управител Калин Хайтов. Представител на занаята е Тереза Тодорова Петкова, която работи като секретар на читалище „Развитие” в село Замфирово, община Берковица. Пред наш репортер Петкова разказа, че опинките, наричани по северозападния край и „връвчанки“, се правят от свинска кожа. След заколването на прасето кожата от гърба се изчиства от мазнината, поставя се в дървена рамка, намазва се със смес от сол и царевично брашно от страната на мазнината и се суши една година на проветриво място. След това кожата се поставя за една нощ в съд с хладка вода, за да омекне. После се изсушава между два листа хартия и е готова за работа. За направата на опинките се използват познати инструменти - ножица, секач, чук, фиба. Първо кожата се изрязва, след това се пробиват дупки и накрая се ниже, като се използват усукани върви.
Снимка: кореспондент на БТА в Монтана Цветомир Цветков (ЕВ)
Абонирайте се
Влезте във Вашата БТА
Снимка: кореспондент на БТА в Монтана Цветомир Цветков (ЕВ)
Село Замфирово - занаят - номинация
Село Замфирово (13 ноември 2024) Занаятът правене на опинки е номинацията на Областната управа в Монтана за Националната система „Живи човешки съкровища - България” към Министерството на културата, съобщи за БТА областният управител Калин Хайтов. Представител на занаята е Тереза Тодорова Петкова, която работи като секретар на читалище „Развитие” в село Замфирово, община Берковица. Пред наш репортер Петкова разказа, че опинките, наричани по северозападния край и „връвчанки“, се правят от свинска кожа. След заколването на прасето кожата от гърба се изчиства от мазнината, поставя се в дървена рамка, намазва се със смес от сол и царевично брашно от страната на мазнината и се суши една година на проветриво място. След това кожата се поставя за една нощ в съд с хладка вода, за да омекне. После се изсушава между два листа хартия и е готова за работа. За направата на опинките се използват познати инструменти - ножица, секач, чук, фиба. Първо кожата се изрязва, след това се пробиват дупки и накрая се ниже, като се използват усукани върви.
Снимка: кореспондент на БТА в Монтана Цветомир Цветков (ЕВ)
Абонирайте се
Влезте във Вашата БТА
Снимка: кореспондент на БТА в Монтана Цветомир Цветков (ЕВ)
Село Замфирово - занаят - номинация
Село Замфирово (13 ноември 2024) Занаятът правене на опинки е номинацията на Областната управа в Монтана за Националната система „Живи човешки съкровища - България” към Министерството на културата, съобщи за БТА областният управител Калин Хайтов. Представител на занаята е Тереза Тодорова Петкова, която работи като секретар на читалище „Развитие” в село Замфирово, община Берковица. Пред наш репортер Петкова разказа, че опинките, наричани по северозападния край и „връвчанки“, се правят от свинска кожа. След заколването на прасето кожата от гърба се изчиства от мазнината, поставя се в дървена рамка, намазва се със смес от сол и царевично брашно от страната на мазнината и се суши една година на проветриво място. След това кожата се поставя за една нощ в съд с хладка вода, за да омекне. После се изсушава между два листа хартия и е готова за работа. За направата на опинките се използват познати инструменти - ножица, секач, чук, фиба. Първо кожата се изрязва, след това се пробиват дупки и накрая се ниже, като се използват усукани върви.
Снимка: кореспондент на БТА в Монтана Цветомир Цветков (ЕВ)
Абонирайте се
Влезте във Вашата БТА
Снимка: кореспондент на БТА в Монтана Цветомир Цветков (ЕВ)
Село Замфирово - занаят - номинация
Село Замфирово (13 ноември 2024) Занаятът правене на опинки е номинацията на Областната управа в Монтана за Националната система „Живи човешки съкровища - България” към Министерството на културата, съобщи за БТА областният управител Калин Хайтов. Представител на занаята е Тереза Тодорова Петкова, която работи като секретар на читалище „Развитие” в село Замфирово, община Берковица. Пред наш репортер Петкова разказа, че опинките, наричани по северозападния край и „връвчанки“, се правят от свинска кожа. След заколването на прасето кожата от гърба се изчиства от мазнината, поставя се в дървена рамка, намазва се със смес от сол и царевично брашно от страната на мазнината и се суши една година на проветриво място. След това кожата се поставя за една нощ в съд с хладка вода, за да омекне. После се изсушава между два листа хартия и е готова за работа. За направата на опинките се използват познати инструменти - ножица, секач, чук, фиба. Първо кожата се изрязва, след това се пробиват дупки и накрая се ниже, като се използват усукани върви.
Снимка: кореспондент на БТА в Монтана Цветомир Цветков (ЕВ)
Абонирайте се
Влезте във Вашата БТА
Снимка: кореспондент на БТА в Монтана Цветомир Цветков (ЕВ)
Село Замфирово - занаят - номинация
Село Замфирово (13 ноември 2024) Занаятът правене на опинки е номинацията на Областната управа в Монтана за Националната система „Живи човешки съкровища - България” към Министерството на културата, съобщи за БТА областният управител Калин Хайтов. Представител на занаята е Тереза Тодорова Петкова, която работи като секретар на читалище „Развитие” в село Замфирово, община Берковица. Пред наш репортер Петкова разказа, че опинките, наричани по северозападния край и „връвчанки“, се правят от свинска кожа. След заколването на прасето кожата от гърба се изчиства от мазнината, поставя се в дървена рамка, намазва се със смес от сол и царевично брашно от страната на мазнината и се суши една година на проветриво място. След това кожата се поставя за една нощ в съд с хладка вода, за да омекне. После се изсушава между два листа хартия и е готова за работа. За направата на опинките се използват познати инструменти - ножица, секач, чук, фиба. Първо кожата се изрязва, след това се пробиват дупки и накрая се ниже, като се използват усукани върви.
Снимка: кореспондент на БТА в Монтана Цветомир Цветков (ЕВ)
Абонирайте се
Влезте във Вашата БТА
Снимка: кореспондент на БТА в Монтана Цветомир Цветков (ЕВ)
Избиране на снимки
Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.
Изтегляне на снимка
Моля потвърдете изтеглянето на снимката/ите