Обзор

site.btaКак се движи избирателната активност за Народно събрание и за Европейски парламент в изборния ден

Как се движи избирателната активност за Народно събрание и за Европейски парламент в изборния ден
Как се движи избирателната активност за Народно събрание и за Европейски парламент в изборния ден

Избирателната активност в 11:00 часа за Народно събрание е 8,34 на сто за цялата страна. Най-ниска е в 24-ти МИР София - 5,44 на сто, а най-висока в 12-ти МИР Монтана - 12,67 на сто, каза пред журналисти Росица Матева, зам.-председател и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК).

В изборите за Европейски парламент общата избирателна активност към 11:00 часа е 8,49 на сто. Най-ниска е в 16-ти МИР Пловдив-град – 5,74 на сто, а най-висока в 29-ти МИР Хасково – 11,66 на сто.

До обяд в ЦИК са постъпили седем жалби и 14 сигнала. От тях 11 са за нарушения на работата на СИК и те са препратени в съответните РИК по компетентност. Има два сигнала за предизборна агитация и за социологически проучвания, както и сигнали за проблеми с машинното гласуване.

Избирателната активност в област Благоевград е 9,51 на сто за Европейски парламент и 8,70 на сто - за Народно събрание към 11:00 часа. Информацията е публикувана на сайта на Районната избирателна комисия (РИК) в Благоевград. 

Избирателната активност в област Бургас е достигнала до 8 на сто към 11:00 часа. Това съобщиха от РИК в Бургас. Своят глас за членове на Европейския парламент са дали 7,9 на сто от имащите право на глас в областта.

Избирателната активност в област Варна за Народно събрание към 11:00 е 7,96 процента към 11:00 часа, а за европарламент – 7,78 на сто, съобщи председателят на Районната избирателна комисия в крайморския град Велин Жеков. До момента с потвърждение на ЦИК е преустановено гласуването с девет машини. В РИК засега няма постъпили жалби, каза още Жеков.

Избирателната активност в област Велико Търново е над девет процента в сутрешните часове на изборите за български парламент и на евровота, съобщи председателят на РИК Десислава Йонкова. Изборите протичат нормално, без съществени жалби и сигнали. Активността за Народно събрание до 11:00 часа днес е 9,65 процента, а за Европейския парламент е 9,11 процента. 

С много от машините има технически проблем, при който излиза само едната бюлетина. Членовете на секциите се съобразяват с решението на ЦИК при подобна ситуация избирателят да гласува с хартиена бюлетина.

Избирателната активност в област Видин при избора за народни представители е 10,98 процента, а при вота за Европейски парламент активността е 10,46 на сто. Това каза на брифинг в Националния пресклуб на БТА във Видин Соня Иванова от РИК. Общо 17 429 души са упражнили правото си на глас.

Тя уточни, че са постъпили няколко сигнала за машинни разписки, които не се четат. В тези случаи се изпълнява указанието от ЦИК, като секционната комисия дава хартиена бюлетина на избирателя за да упражни своя вот.

Избирателната активност в област Враца за Народно събрание е 11,32%, а за Европейски парламент - 10,47%, съобщиха пред журналисти говорителите на РИК във Враца Силия Иванова и Красимир Колев.

Най-висока е активността в община Борован, където за народни представители са гласували 19,65 %, а за Европейски парламент – 20,22%. Най-малко до този момент са гласували в община Враца – 8,62% за Народно събрание, и 8,25% - за Европейски парламент.

Избирателната активност в област Габрово към 11:00 часа е 8,74 на сто за Народно събрание и 8,43 за Европейски парламент, съобщиха за БТА от РИК в Габрово. От пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Габрово посочиха, че в областта няма постъпили сигнали за нарушения и престъпления срещу изборните права на гражданите.

Избирателната активност в област Добрич при избора за народни представители е 8,09 процента, а при вота за Европейски парламент активността е 7,96 на сто към 11:00 часа. Това показват данни, публикувани на сайта на РИК. Общо 244 машини са разположени в избирателните секции.

Избирателната активност в област Кърджали е  7,92 процента за Народно събрание и 10,41 процента за Европейски парламент. Това отчете пред журналисти заместник-председателят на РИК Петър Захариев. За Народно събрание са гласували  20 679 души, за Европейски парламент до урните от началото на изборния ден са отишли 16 884 избиратели. 

Петър Захариев каза още, че в РИК са внесени и три жалби, две от които са за недопускане да гласуват на граждани, които според личните си документи имат право да гласуват в съответната секция. Третата жалба е за погрешно скъсани бюлетини от членове на секционна комисия. По жалбата се извършва проверка. 

Избирателната активност в област Кюстендил в изборите за Народно събрание към 11:00 часа е 7,76 на сто. Гласували са 9 861 души, съобщи за БТА председателят на РИК Венцеслав Механджийски. За европарламент в деветте общини в региона правото си на глас са упражнили 9 732  души, което е 8,71 процента. 

Общо четири пък са машините, които не работят в областта, а там където са били поставени, е преминато на гласуване на хартия, допълни още Механджийски.

Избирателната активност в област Ловеч  към 11:00 часа е 9,97 на сто за Народно събрание и 9,79 за Европейски парламент, съобщиха за БТА от РИК в Ловеч.

Избирателната активност в област Монтана към 11:00 часа е 12,65 % за Народно събрание и 11,06 % за европейски парламент, съобщиха за БТА от Областната управа по данни на РИК. 

Към момента няма постъпили сигнали за нарушения и изборният ден протича при нормални условия, допълни за БТА Петко Петков – говорител на РИК Монтана.

Избирателната активност в област Пазарджик е 8,25 % за народни представители, 7,86 % - за Европейски парламент, съобщават на официалната страница на Районната избирателна комисия в Пазарджик.

Към момента няма подадени жалби и сигнали към РИК-Пазарджик.

Избирателната активност в област Перник в изборите за Народно събрание към 11:00 часа е 8,3 процента, съобщи председателят на  от Районната избирателна комисия Румяна Петрова. 
За европарламент в шестте общини от региона до момента са упражнили правото си на глас 8124  души от общо 103 612 избиратели, което е равно на 7,8 процента. 

До момента няма подадени сигнали за нарушения и проблеми, а изборния ден протича нормално, поясни Петрова.

Избирателната активност в област Плевен  за Народно събрание е 8,30 процента към 11:00 часа, което означава, че от 228 034 от имащите право на глас, до урните в първите часове на изборния ден са отишли 18 938 души. Това съобщи за БТА председателят на РИК в Плевен Ярослав Димитров.

Във вота за членове на Европейския парламент активността на избирателите в Плевенска област е по-ниска. Към 11:00 часа за кандидати за евродепутати са гласували 7,65 процента. Право на глас за този вот имат 227 346 от жителите на областта, което означава, че до урните са отишли 17 400 от тях.

Избирателната активност в град Пловдив  на изборите за Народно събрание  към 11:00 часа е 5,75 процента. Това съобщи за БТА Калоян Сухоруков, председател на 16-а РИК в Пловдив град.

Избирателната активност на изборите за членове на Европейски парламент към 11:00 часа е 5,74 процента.

Избирателната активност в област Пловдив на изборите на Народно събрание е 7,11 на сто, съобщиха от Областната администрация в Пловдив. На изборите за Европейски парламент избирателната активност към същия час е 7,05 на сто.

Има проблем с три машини в областта. След решения на Районната и Централната избирателни комисии в съответните секции ще се премине на гласуване само с хартиени бюлетини. 

До момента няма сигнали за сериозни изборни нарушения. Съставите на секционните избирателни комисии са пълни и изборният ден протича нормално. 

Избирателната активност в област Разград е 9,94 процента от имащите право да упражнят вота си в изборите за Народно събрание, гласували са 13 098 души. Избирателната активност в изборите за Европейски парламент е 11,59 на сто или до урните са отишли 12 539 от гласоподавателите, съобщиха от областната администрация.

Избирателната активност в област Русе към 11:00 часа е 8, 47 процента за изборите за Народно събрание и за Европейски парламент. Това съобщи председателят на РИК в Русе Милена Хинкова. 

Избирателната активност  в област Силистра е малко над 10 на сто от имащите право на глас в изборите за Народно събрание, гласували са 11 756 души. За изборите за Европейски парламент са гласували 10 917 души, съобщиха от РИК. 

До момента в РИК са докладвани около 20 случая, при които машините издават само една от двете бюлетини. Получено е решение от ЦИК, според което изборът, който не е отчетен от машината, може да бъде повторен с хартиена бюлетина.

Избирателната активност в област Сливен за Народно събрание е 6,49 процента, а за Европейски парламент - 6,39 на сто. Това съобщи пред журналисти говорителят на РИК в Сливен Галя Хачадурян.

От сутринта са подадени пет сигнала за проблеми с машини за гласуване, като всички те са били проверени и към момента всички машини в областта са изправни.

Избирателната активност в област Смолян е 11.52 % за Народно събрание и 11.33% за Европейски парламент, съобщи за БТА Добрин Тодоров – секретар на РИК Смолян.

Избирателната активност в 23-ти МИР София към 11:00 часа е над 7%, съобщи за БТА Полина Витанова, секретар на 23-та РИК. За парламентарни избори са гласували 7,17% или 30 606 души, а за Европейски парламент - 7,38% или 30 428 души, уточни Витанова. 

Няма съществени сигнали за нарушения, каза още секретарят на 23-ти МИР в София. Тя допълни, че пет машини не работят - три в район "Триадица", една машина в район "Лозенец" и една - в район "Изгрев".

Избирателната активност в 24 МИР София към 11:00 часа за парламентарни избори е 5,44%, а за европейски парламент е 6,8 %, съобщиха за БТА от 24-та РИК. Гласували са 22 000 души. 

Към 11:00 часа няма установени нарушения, но няколко от машините не работят. Членовете на секционните избирателни комисии са подали сигнал към ЦИК и очакват решение. От 24-та РИК обясниха, че машините не разпечатват целите бюлетини или разпечатват бюлетина само за един вот. 

Избирателната активност в 25-ти МИР София към 11:00 часа е над 7%, съобщи за БТА председателят на 25-а РИК Виолета Темелкова-Петрова. За парламентарни избори са гласували 7,18% или 25 234 души, а за европейски парламент - 7,26% или 25 225 души, уточни Петрова.  

Няма съществени сигнали за нарушения, каза още председателят на 25-ти МИР в София. Тя допълни, че голяма част от машините имат проблеми - отпечатват празни бюлетини или при гласуване и за двата вота - само една бюлетина, което налага избирателите да гласуват и на машина, и на хартия. Членовете на секционните избирателни комисии са подали сигнал към ЦИК. 

Избирателната активност в област София, 26-и Многомандатен избирателен район, към 11:00 часа за Народно събрание, е 10,44%, а за Европейски парламент е 10,02%. Това съобщи за БТА секретарят на РИК Екатерина Клечкова-Димитрова. 

Избирателната активност в област Стара Загора е 9,38 на сто за избори за Народно събрание. Това съобщиха за БТА от пресцентъра на областната администрация.

Избирателната активност за членове на европейския парламент в Старозагорско към 11:00 часа е 8,90 на сто.

Избирателната активност в област Търговище  към 11:00 часа за изборите "две в едно" е около 10 процента. Своят вот в изборите за Народно събрание са дали 11 198 от имащите право на глас (9,58%) и 10 759 души (10,01%) в изборите за Европейски парламент, съобщи за БТА говорителят на РИК адв. Диана Игнатова.

Избирателната активност в област в Хасково във вота за народни представители е 11, 13 процента или 25 187 от имащите право на глас 226 187 избиратели, съобщиха за БТА от пресцентъра на областната администрация.

В област Хасково изборът си за депутати в Европейския парламент са направили 11,66 процента от имащите право на глас към 11:00. Гласували са 23 761 от  203 784 гласоподаватели по списък.

Избирателната активност в област Шумен е 8,73% за Европейски парламент и 8,07% за Народно събрание към 11:00 ч., съобщи говорителят на РИК Надежда Върбева.

В две избирателни секции - в Шумен и Нови пазар, ще се гласува само с хартиени бюлетини поради проблем с машините. И в други секции в областта е имало проблем с машините, които са отстранени.

Избирателната активност в област Ямбол е близо 10 процента и на изборите за български парламент, и на евровота. До момента няма постъпили жалби и сигнали за изборни нарушения и нередности, каза председателят на РИК Ани Канева.

На изборите за Народно събрание в 31-ви МИР – Ямбол са гласували 9,9 на сто от имащите право на глас, или 10 408 от 105 216 избиратели. За Европейски парламент правото си на вот са упражнили 9,7 на сто или 10 054 от 103 990 избиратели.

/ТТ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 10:42 на 03.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация