ОБЗОР

site.btaПобедители и победени у дома и в Борго Еняция

Победители и победени у дома и в Борго Еняция
Победители и победени у дома и в Борго Еняция
Джорджа Мелони на срещата на върха на Г-7 в Борго Еняция, снимка: АП/ Christofer Furlong

Само за една седмица италианският премиер Джорджа Мелони утвърди позицията си на побеждаващ лидер, в момент, в който други лидери на водещи държави по света имат вътрешни проблеми. На евровота в Италия партията на Мелони се затвърди като първа политическа сила в Италия с близо 29 процента и ще изпрати 24 депутати в новия ЕП спрямо 6 в началото на мандата на деветия ЕП и 10 в края на мандата му през април. По този начин партията на Мелони „Италиански братя“ се превърна и в двигател на управляващата в Италия десноцентристка коалиция, в която останалите двама партньори получиха по 9 процента на евровота и съответно по 8 евродепутати. Този италиански управленчески модел Мелони иска да приложи и на европейско ниво.

Броени дни след тази победа Мелони беше домакин на срещата на върха на Г-7 в живописния и луксозен курорт Борго Еняция в южната италианска област Пулия. Италия е ротационен председател през 2024 г. на Голямата седморка. А на срещата на върха Мелони беше единственият лидер в силна позиция спрямо останалите си шестима колеги. Ръководителите на няколко от тези страни са подложени на трудния тест на изборите в близките седмици и месеци. Във Великобритания предстоят в началото на юли парламентарни избори, на които Консервативната партията на премиера Риши Сунак ще бъде всичко друго, но не и печеливша сила. Във Франция евровотът очаквано доведе до победа на крайнодясната партия „Национален сбор“ с над 31 процента, докато коалицията около партията на президента Еманюел Макрон „Ренесанс“ се класира на второ място с незавидните 14 процента. В резултат на което Макрон предприе рискования ход да разпусне долната камара на парламента и да насрочи предсрочни избори. Сценарий, за който се говореше от две години, когато крайната десница отне абсолютното мнозинство на макронистите в Националното събрание. В Германия управляващата трипартийна коалиция претърпя поражение на евровота, при което партията на канцлера Олаф Шолц остана на трето място с под 14 процента, след крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“, в навечерието на националните избори догодина. В САЩ предстоят оспорвани избори през ноември между демократите и републиканците, а вътрешната политика беше белязана от противоречия относно помощта за Украйна и войната в Газа. Лидерите на Канада и Япония също преживяват труден вътрешнополитически период, в който властта им е разклатена.

Така че на фона на тези лидери, преминаващи през период на проблеми, Мелони и Италия образно казано цъфтяха на срещата на върха на Г-7. „Тези дни Италия беше в центъра на света и очите на света бяха насочени към нас. Това е една голяма отговорност и съм горда от това как нашата нация още веднъж успя да направи силно впечатление и да начертае курса“, заяви Мелони относно изхода на срещата на върха на Г-7, на която снощи беше приета и обща декларация.

В нея освен очакваните общи позиции относно Русия, Китай или войната в Газа, се появиха и теми, които са присърце на Италия на Мелони. Така например в заключителната декларация от срещата на върха се появи „Планът Матеи“  за развитие на Африка, представен от Мелони в края на януари, за който сега страните от Г-7 казаха, че го подкрепят като един от елементите за реализиране на визията за устойчива, трайна и икономически жизнеспособна инфраструктура на африканския континент.

Същевременно от декларацията от срещата на върха отпадна думата „аборт“, за което настояваше домакинът Мелони, която е привърженичка на идеята на жените да се дава „правото да не абортират“.  Това се смята за голяма промяна спрямо последната среща на върха на Г-7 в Хирошима в Япония, когато лидерите казваха във финалното си комюнике, че са привързани към достъпа до сигурен и законен аборт. Сега САЩ и Франция, плюс ЕС, чиито лидери Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел, също присъстваха на срещата в Пулия, искаха формулировката от Хирошима да остане и в документа от Борго Еняция. Париж, който неотдавна дори вписа правото на аборт във френската конституция, искаше дори формулировката от документа в Хирошима да бъде подсилена в декларацията от Борго Еняция. Но след задкулисни напрежения, най-вече между Мелони и Макрон, във финалната декларация се отбелязваше само, че лидерите потвърждават ангажимента си към декларацията от Хирошима „в подкрепа на универсален, адекватен и устойчив достъп до качествени здравни услуги за жените, включително правата на сексуално и репродуктивно здраве за всички". Това отново беше възприето като победа за Мелони.

Относно правата на ЛГБТ общността текстът от Борго Еняция също беше по-малко експлицитен спрямо този отпреди година в Хирошима. В него все пак се говореше за силно безпокойство пред отстъплението на правата на жените, на момичетата и на представителите на ЛБГТ общността по света, особено във време на кризи. Но от декларацията липсваше каквото и да е споменаване на джендър идентичността, за което се говореше в декларацията от Хирошима. Това също беше възприето като победа за консервативната Мелони.

По повод на разногласията относно аборта между Рим и Париж в интервю за италианска журналистка Макрон акцентира върху различията във визиите на двете европейски страни и припомни как Франция е включила правото на жените на аборт в конституцията си. Докато Италия прие нормативен акт, който позволява на активисти срещу абортите да имат достъп до центровете за консултации за жените, обмислящи да направят аборт. Макрон изрази съжаление, че в Италия не се взимат присърце такива въпроси, които Франция взима присърце. Което ядоса Мелони, която нарече сериозна грешка воденето на предизборна кампания по време на такъв форум на върха, какъвто е този на Г-7 в Италия. Камерите на италиански медии документираха и леденото раздразнение в погледа, който Мелони хвърли на Макрон преди началото на гала вечерята в първия ден от срещата на върха в Пулия. Тогава Макрон дълго време разменяше любезности с президента на Италия Серджо Матарела и дъщеря му Лаура под очевидно подразнения поглед на Мелони, след което той протоколно й целуна ръка, а Мелони сякаш едва изтърпя този жест на любезност на фона на раздора по темата за абортите, възникнал между двамата. 

Според източници не само Макрон е бил недоволен от отпадането на думата „аборт“ от финалната декларация от Г-7. Президентът на САЩ Байдън също не е бил съгласен от това развитие на нещата, в момент, в който в неговата страна темата за абортите е сред водещите в предизборната кампания, а редица консервативни щати налагат ограничения на това фундаментално право.

Независимо от полемиките и задкулисното недоволство Мелони успя да наложи в заключителната декларация формулировки, които импонират на нейното правителство и не влизат в разрез с нейните възгледи.

В документа имаше и още една формулировка, за която Рим настояваше, а именно ангажимент в борбата с трафика на хора, в частност на мигрантите, както и ангажираност за фокусиране върху корените на незаконната миграция, върху усилията за подобряване на управлението на границите и върху осигуряването на сигурни и редовни пътища за миграцията.

Сред успехите, с които Рим може да се похвали от срещата на върха на Г-7, е и участието за първи път в нея на главата на Римокатолическата църква. Пред делегатите на форума папа Франциск говори основно за изкуствения интелект и призова за забраната на смъртоносните автономни оръжия.  Папата определи изкуствения интелект като изключително мощно средство, което впечатлява, но и плаши. Той припомни рисковете, свързани с употребата му. Според него появата на изкуствения интелект представлява една истинска когнитивно-индустриална революция, която ще допринесе за създаването на нова социална система, характеризирана от сложни исторически трансформации. Според папата един от рисковете, свързани с изкуствения интелект е и, че може да се стигне до по-голяма несправедливост между богатите държави и страните в развитие, между доминиращите социални класи и потиснатите социални прослойки.

В заключителната декларация от форума в Пулия се говореше и за ангажимент на лидерите на Г-7 да насърчават един безопасен, сигурен и надежден изкуствен интелект чрез приобщаващ подход.

В останалите три точки от заключителната декларация от Борго Еняция няма нищо изненадващо. Те са свръзани с Русия, Китай и войната в Газа. Относно Русия Г-7 обеща да подкрепя Киев, докато е необходимо. „Москва трябва да прекрати незаконната си агресивна война и да плати за щетите, които е нанесла на Украйна, се казваше в декларацията. В нея се казва, че Г-7 е решила да предостави на Киев 50 милиарда долара от печалбите, генерирани от замразени руски активи. Относно 50-те милиарда долара за Украйна Рим изтъква, че пробивът е постигнат именно в Италия след месеци на преговори в тази насока, но този пробив не е само на премиера Мелони, в него активно участваше и Елизабета Белони, шефката на италианското разузнаване, която от няколко месеца беше и главен преговарящ на Рим в дискусиите на ниво Г-7.

По отношение на Китай Г-7 отбеляза, че Пекин трябва да спре помощта си за Русия. Китай беше разкритикуван и заради търговските си политики, водещи до изкривяване на пазара.

Документът съдържа и призив за незабавно прекратяване на огъня в Газа, за освобождаване на всички заложници, както и за значително и устойчиво увеличаване на потока от хуманитарна помощ в Газа и за трайно прекратяване на кризата, като се гарантират интересите на Израел в областта на сигурността и безопасността на палестинските граждани в Газа.

Какви бяха отношенията между домакина на срещата на Г-7 и неговите гости? Най-голяма сърдечност камерите документираха между Мелони и папата, между Мелони и гостуващия на форума президент на Украйна Володимир Зеленски и между Мелони и британския премиер Сунак, намерили общ език по миграционните теми и възприели сходна стратегия да решават миграционните проблеми чрез трети страни, като Руанда или Албания.

Според италиански медии между Мелони и Урсула фон дер Лайен отношенията в Пулия са били хладно-любезни, въпреки че доскоро председателката на ЕК казваше, че работи добре с Мелони и намекваше, че е отворена към идеята за съюз след евроизборите с европейските консерватори и реформисти, на които лидер е Мелони. След като Европейската народна партия на Фон дер Лайен излезе на първо място на евровота, следвана от социалистите и от либералите, Фон дер Лайен обаче даде индикации, че ще работи за преизбирането си от същото мнозинство, като това от деветия Европарламент, което вероятно Мелони е възприела като пречка пред реализирането на своята визия за една нова дясна коалиция в Европа, от която социалистите да бъдат изключени.

Що се отнася до гостуващия в Пулия Макрон, мнозина анализатори заявиха, че той е дошъл на срещата на върха на Г-7 отслабен на международната сцена, въпреки че самият той пред журналисти там заяви, че не смята, че това е така. Макрон дори намекна, че неговите колеги от Седморката са определили като „смело“ решението му да разпусне парламента и да свика предсрочни избори във Франция, които след по-малко от месец биха могли да доведат до ситуация,  в която френският президент да трябва да съжителства с крайнодесен френски премиер. В навечерието на срещата на върха в Италия Макрон изрази съмнение, че неговите противници от крайната десница ще могат да управляват. Но после той се озова в Италия, където Мелони нагледно показва от две години, че може да се управлява една страна от коалиция на десноцентристи с крайнодесни и популисти, без тази страна да рухне или да изпадне в немилост на международната сцена, казва Лоренцо Кастелани, анализатор от римския Свободен университет за социални науки „Гуидо Карли“, цитиран от Франс прес.

Мелони се превръща в обезпокояващ и отрезвяващ пример за Макрон, че всякакви управленчески модели са възможни. Мелони се превръща в подобен пример и за германския канцлер Шолц и неслучайно след втория ден от срещата на върха в Пулия от Германия дойде новината, че германското правителство ще подкрепи Фон дер Лайен за втори мандат начело на ЕК, въпреки че Шолц и Фон дер Лайен са от различни политически семейства. Мелони е и отрезвяващ пример и отвъд Атлантика за Байдън, предвид това, че в нейното правителство една от водещите фигури – вицепремиерът Матео Салвини, не престава да изразява по всякакъв повод подкрепа за противника на Байдън – Доналд Тръмп. Случайно или не, Байдън пропусна гала вечерята в първия ден на Г-7, защото бил преуморен, казаха от антуража му. А преди това той накара Мелони да го чака 20 минути под погледа на журналистите, която, за да убие времето, си направи селфи с тях. След това Мелони упрекна Байдън, че една дама не бива да бъде карана да чака толкова дълго време.

Единствените моменти в Борго Еняция, по време на които лидерите забравиха за вътрешнополитическите изпитания и за това кой е победител и  кой победен по даден въпрос, беше когато те заедно изпяха песента  „Честит рожден ден“ на германския канцлер Олаф Шолц, навършил 66 години вчера, и изгледаха в четвъртък шоуто на италиански елитни военни парашутисти, спуснали се от небето, развявайки знамената на страните от Г-7.

/ПГ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 07:20 на 01.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация