СПРАВКА

site.btaОсновни моменти от предизборната програма на опозиционната партия "Индийски национален конгрес"

Основни моменти от предизборната програма на опозиционната партия "Индийски национален конгрес"
Основни моменти от предизборната програма на опозиционната партия "Индийски национален конгрес"
Предизборен митинг на "Индийския национален конгрес", състоял се на 19 май в Праяградж, щата Утар Прадеш. Снимка: Раджеш Кумар Сингх

Предизборната програма манифест на основната опозиционна партия "Индийски национален конгрес" (ИНК) за изборите за Лок Сабха (долната камара на индийския парламент) е озаглавена "Няй Патра". Текстът беше представен на 5 април в Делхи, като основен акцент е поставен върху ангажиментите за справедлива политика.

По време на представянето на манифеста беше направена съпоставка между управлението на Обединения прогресивен алианс (ОПА - оглавяваната от ИНК коалиция, която бе на власт от 2004 до 2014 г.) и управлението на "Бхаратия Джаната", която е начело на Индия от 2014 г. досега. ИНК изложи аргументите си, че докато е била на власт, Индия е постигнала по-голям икономически растеж, отколкото при правителството на премиера  Нарендра Моди. 

ИНК също така заяви, че ще проведе общонационално социално-икономическо и кастово преброяване, за да опише кастите и социално-икономически условия, в които техните представители живеят. ИНК посочи, че ще инициира поправка в Конституцията, за да повиши 50-процентния таван на резервациите* за т.нар. "други изостанали класи", както и за регистрирани касти и племена в Индия**. 

Следват откъси от встъпителната встъпителните думи в манифеста "Няй Патра", ключови критики, които опозиционната партия отправя към правителството на Нарендра Моди,  както и основни моменти от предизборната програма на ИНК.

Встъпителни думи

На всеки етап от своята 138-годишна история ИНК се е идентифицирал с проблемите, развитието, желанията и надеждата на всички хора в Индия. По време на освободителната борба, основната цел на партията бе да се извоюва независимостта на Индия. ИНК се е ръководил от мъдростта и саможертвата на велики лидери като Махатма Ганди. След обявяването на независимостта, "Конгресът" прояви силна вяра в Конституцията на Индия, чиито главен архитект беше д-р Бабасахеб Амбедкар.

"Конгресът" е пътеводна светлина на индийската надежда от 1947 г. насам. Политиката ни доведе до бърза индустриализация в момент, в който преобладаваше аграрната икономика. ИНК превърна Индия от страна, страдаща от масово недохранване, в държава, която изнася зърнени храни за страни по цял свят, положи научните и техническите основи за издигането на Индия като световна сила в областта на софтуерното инженерство и изгради институции на световно ниво в областта на научните изследвания и висшето образование, чиито възпитаници се считат за равностойни на най-добрите в света.

Дори когато либерализацията и реформите доведоха до бум на икономическия растеж при последователните правителства на "Конгреса", нашите политики за социално благосъстояние гарантираха, че всеки гражданин може да даде своя принос към историята на Индия.

Преди да пристъпи към основните точки от предизборната си платформа, ИНК изброява основните си критики към последния мандат на правителството на Нарендра Моди.

Основни критики към "Бхаратия Джаната"

"Преди пет години в навечерието на изборите са Лок Сабха, "Конгресът" публикува своя манифест от 54 страници. С оглед на резултатите от първия мандат на кабинета на Моди, ние предупредихме хората за несигурното състояние, в което се намират политиката и икономиката на нашата страна, както и за опасността от преизбирането на правителството на "Бхаратия Джаната"/Национален демократичен алианс (НДА). Нашата оценка на ситуацията в страната уви се оказа вярна. Днес обещанията и уверенията, които "Конгресът" даде в манифеста си от 2019 г. остават валидни и двойно по-релевантни", пише ИНК в "Няй Патра".

"Безработицата е 8%, а сред завършилите висше образование тя е над 40%. /…/ Земеделските производители трябваше да излязат на протести в продължение на 16 месеца, за да се борят срещу трите земеделски закона, които щяха да ги превърнат в арендатори на земя от едри предприемачи и сега земеделските производители отново са на улицата. /…/ Законите за данъка върху стоките и услугите изстискват непосилни данъци от хиляди търговци и ограничават свободната търговия. /…/Десетки хиляди малки и средни предприятия прекратиха дейността си и вече не предоставят работни места. /…/ Между 2014 и 2022 г. престъпленията срещу жени са се увеличили с 31%. /…/Общностите на  регистрираните касти и племена в Индия, както и другите изостанали класи са лишени от работа поради незапълнените свободни работни места в държавните и обществените институции. Не се зачитат правата, които хората от племенните общности имат по силата на Закона за правата върху горите.  /…/Подринати са всички институции, включително и конституционните органи, а някои отделни институции бяха принудени да се подчинят на правителството", изброява опозиционната партия в манифеста си.

"Икономиката ни е в криза. Въпреки твърденията, че Индия е най-бързо развиващата се икономика в света, темпът на нашия растеж е спаднал от средно 6,7% по време на управлението на ОПА в периода от 2004 до 2014 г. до 5,9% в периода между 2014 – 2024 г. /…/ "Намаляването на темпа на растеж има сериозни последици за хората, особено за тези, които принадлежат към бедните и средните класи", пише в "Няй Патра". 

"Неравенството между богатите, бедните и средните обществени прослойки се увеличи рязко, което представлява удар срещу целите за постигане на равенство, справедливост и честно социално и икономическо устройство", се допълва в манифеста на ИНК.

Опозиционната партия отбелязва, че 80 000 000 души зависят от безплатните дажби от 5 кг зърно на човек" и че това "определено е индикация за ширещата се бедност". "В Глобалния индекс на глада Индия е на 111 място от 125 държави", се казва още в "Няй Патра".

Основните обещания на ИНК 

ИНК поставя социалната справедливост като първа точка в списъка с обещания към избирателите. Следват извадки от някои от основните моменти в предизборната програма на опозиционната партия.

Социална справедливост

"Конгресът" ще проведе социално-икономическо и кастово преброяване в цялата страна, за да опише кастите и подкастите и социално-икономически условия, в които живеят. Въз основа на данните ще утвърдим план за действие", пише ИНК. 

Опозиционната партия обещава на избирателите си, че ще инициира конституционни промени за увеличаване на 50-процентния таван на резервациите за регистрираните касти и племена, както и другите изостанали класи.

"Резервацията от 10% за работни места и образование  за икономически по-слабите слоеве  ще се прилага за всички касти и общности без дискриминация", уверява ИНК.

Освен това партията обещава, че ще ако дойде на власт, ще създаде по-добри условия за институционалното кредитиране на регистрираните касти и племена за строителство на жилища, започване на бизнес и закупуване на активи. 
 
Религиозни и езикови малцинства

"Езиковите и религиозните малцинства получават човешки и граждански права съгласно Конституцията на Индия. Конгресът се ангажира да поддържа и защитава тези права", се казва в предизборната програма на ИНК.

Опозиционната партия обещава на избирателите си, че ще насърчи учениците и младите хора от малцинствата да се възползват от новите възможности в областта на образованието, трудовата заетост, бизнеса, спорта, изкуството и др. 

Освен това ИНК се ангажира да възстанови и разшири стипендиантките програми за обучение в чужбина за младежи от малцинствените групи и да гарантира, че хората от малцинствата ще могат да получават банкови кредити, без да бъдат дискриминирани.

"Ще гарантираме, че малцинствата получават справедлив дял от възможностите за образование, здравеопазване, обществена заетост, обществени поръчки за строителство, развитие на умения, спорт и културни дейности без дискриминация", пише още в "Няй Патра".

Освен това ИНК обещава "да удовлетвори дългогодишните искания" за вписване на повече в Конституцията. 

Ангажименти към жените

"Неравенството в доходите и възможностите продължава да бъде най-грозната истина за реалността в Индия. Всяко правителство носи моралната и политическа отговорност да гарантира, че е сигурен основен ежемесечен доход на всяко едно индийско семейство ", отбелязва ИНК. 

Партията планира да отреди половината от работните места в централното правителство за служители от женски пол. Освен това ИНК гарантира, че ако дойде на власт, повече жени ще започнат да заемат високи позиции в сфери като съдебната система, правителството, полицията и в борда на директорите на различни компании. 

"Ще се правят внимателни проверки на всички закони, за да се установи, дали в тях има дискриминация по полов признак", се казва в "Няй Патра". 

Обещания към селяните, рибарите и работниците

Предизборният манифест на ИНК съдържа обещания към земеделските производители, рибарите и работниците.  

"Конгресът" е единствената партия, която се вслуша в бедствения зов на фермерите и селскостопанските работници и ние сме решени да направим всичко възможно, за да облекчим страданията им им и да превърнем земеделието в желано препитание", се казва в "Няй Патра" във връзка с миналогодишните протести на индийските фермери.

ИНК обещава, че ще всяка година ще въведе законови гаранции за минимални изкупни цени на селскостопанската продукция.

"Ще назначим постоянна комисия за финансово подпомагане на селското стопанство, която периодично ще докладва за размера на селскостопанските кредити и необходимостта от отсрочване на заемите", се посочва в предизборната програма на ИНК.

Партията се ангажира да подпомогне технологичната модернизация на селскостопанския сектор, да насърчи отглеждането на нови култури и през следващите пет години да удвои финансирането за изследвания и развитие в селското стопанство. 

"Ще въведем реформи в индустриалното и трудовото законодателство, за да възстановим равновесието между труда и капитала и да постигнем двете си цели - пълна заетост и висока производителност", пише опозиционната партия в манифеста си.

ИНК уверява, че ще премахне половата дискриминация и че ще работи за разрешаването на проблемите, свързани с половата дискриминация и неравнопоставеността между половете на работното място и при достъпа до икономически възможности.

Освен това "Няй Патра" съдържа обещанието да се въведат закони за регулиране на наемането на домашни помощници, както и да се гарантират основните права на работниците имигранти. 

Ключово момент в програмата на ИНК е  гарантирането минимално дневно заплащане от 400 рупии (около 4,4 евро) на ден.    

Защита на конституцията 

"Обещаваме ви свобода от страха", пише в "Няй Патра". "Обещаваме да възстановим свободата на словото и на изразяване, включително пълната свобода на медиите. Обещаваме да декриминализираме престъплението "оклеветяване" и да осигурим законов ред за  бърза защита чрез обезщетение за вреди по граждански дела", се казва още в предизборната програма на ИНК. 

Партията поема ангажимента да сложи край на "произволното и безразборно спиране на достъпа до интернет", да преразгледа Закона за далекосъобщенията от 2023 г. и да премахне "разпоредбите, които ограничават свободата на словото и изразяването и които нарушават правото на неприкосновеност на личния живот". 

ИНК също така уверява избирателите, че ще бъде зачитано правото на гражданите на мирни събирания и на формирането на различни съюзи. 

Икономическа политика и борба с безработицата

"Ние противопоставяме на икономическия растеж без откриването на работни места...  Ние ще се заемем с проблемите на инфлацията, крайната бедност сред значителна част от населението, глада,  недостига на хранители сред жените и децата и нарастващото неравенство в доходите и богатството", пише в "Няй Патра".

ИНК обещава да създаде хиляди работни места, да подкрепи частния сектор и всички видове предприятия - големи, средни и малки, в усилията им да създават работни места и да произвеждат стоки и услуги. 

"Ще защитим иновациите и правата на интелектуална собственост, ще осигурим достъп до финансиране и ще гарантираме свободата да се произвежда и продава навсякъде в Индия и в чужбина", уверява опозиционната партия.

"Ние се противопоставяме се на монополите, олигополите и шуробаджанашкия капитализъм", се казва още в манифеста на ИНК. 

Според опозиционната партия най-голямото предизвикателство в този момент е ширещата се безработица. 

"Навсякъде има отчаяна нужда от работни места. Равнището на безработица варира от 10% за възрастовата група 15-29 г., до 42,3%  сред хората до 25 г. и 9,8%  сред лицата между 30 и 34-г. Никой не вярва на "Бхаратия Джаната", която заблуждава хората с фалшивото твърдение, че ще създава по 2 000 000 работни места годишно. Отговорът на правителството на "Бхаратия Джаната"/НДА на този сериозен проблем бе да се откаже от изследванията на работната сила, да изопачи данните и да се преструва, че този проблем не съществува. Ние признаваме проблема и обещаваме да създадем милиони работни места чрез конкретни инициативи", обобщава ИНК. 

Партията възнамерява да запълни близо трите милиона свободни работни места на различни нива в централното правителство, в образователните институции, в  лечебните заведения, както и в армията и полицията.

ИНК планира да удвои социалните работници селските райони, като по този начин ще открие 1 400 000 работни места. Освен това партията възнамерява да стартира програма за заетост в градовете, която да гарантира работа на бедните в градски райони, където ще осигури трудова заетост при реконструкцията и обновяването на градската инфраструктура.

"Ще осигурим работни места за нискообразовани и нискоквалифицирани младежи чрез стартиране на програма за възстановяване на водните басейни и програма за възстановяване на пустеещите земи", пише още в "Няй Патра".

"За да се превърне в развита икономика и да създаде качествени работни места за стотици хиляди млади хора, за Индия е изключително важно да извърши прехода от икономика на потреблението към икономика на производството. Индия трябва да се превърне в производствена сила, която произвежда стоки и услуги за себе си и за света. Освен икономическите и бизнес фактори, за постигането на тази цел е най-важна социалната хармония, която ще привлече инвестиции и квалифицирана работна ръка. Затова не е изненада, че през последните 25 години делът на производството в БВП на Индия е по-висок по време на управлението на "Конгреса". През последните 10 години делът на манифактурното производство се е задържал на 14%", казва ИНК в манифеста си.

Отбрана и външна политика

"Китайската намеса в Ладакх и сблъсъкът в Галван през 2020 г. представляват най-големите поражения за индийската национална сигурност от десетилетия насам", се отбелязва в "Няй Патра". 

През юни 2020 г. в района Ладакх избухнаха сблъсъци, при които загинаха 20 индийски и четирима китайски войници. Преговорите между висшите военни досега не постигнаха особен напредък. 

Според ИНК Моди значително е отслабил преговорната позиция на Индия. "Въпреки че се проведоха 21 кръга от преговори на военно равнище китайските войски продължават да окупират индийска територия и да отказват на индийските сили достъп до 26 от общо 65 патрулни точки, равняващи се на площ от 2000 кв. км в източната част на Ладакх. Струпването на китайски войски в Доклам застрашава коридора Силигури, който свързва Североизточна Индия с останалата част на страната", пише в "Няй Патра".

ИНК смята, че през последните години Индия няма официална обща стратегия за национална сигурност и поема ангажимента да разработи такава. 

"Ще обърнем тенденцията за намаляване на разходите за отбрана като дял от общите разходи и ще гарантираме, че се отпускат и изразходват достатъчно средства, за да се отговори на изискванията на въоръжените сили", подчертава ИНК в предизборната си програма.

"Концепцията за национална сигурност през 21-и век надхвърля защитата на територията и включва хибридна война, сигурност на данните, киберсигурност, финансова сигурност, комуникационна сигурност и сигурност на търговските пътища. Конгресът ще разработи подходящи политики за справяне с всяка от тези теми", отбелязва ИНК. 

Що се отнася до външната политика, в манифестът се посочва, че в дълбочината си подходът на ИНК е  оформен от индийското освободително движение и е "развит благодарение на мъдростта на далновидни лидери като Джавахарлал Неру".

"След обявяването на независимостта имаше консенсус по отношение на външната политика. За съжаление в много области външната политика на правителството на "Бхаратия Джаната"/НДА се отличаваше със значителни отклонения от този консенсус, особено по отношение на продължаващия конфликт в Газа. 

"Конгресът" обещава да възстанови глобалната репутация на Индия като глас на мира и умереността във външните отношения", се казва в "Няй Патра".

"Конгресът" отново потвърждава категоричното си убеждение, че установената политика на мирно съвместно съществуване… със страните по света продължава да бъде актуална. Ще работим за засилване на ролята на Индия в международните институции, ще координираме позициите си по жизненоважни въпроси с други страни от Глобалния юг и ще продължим да работим за реформиране и овластяване на международните организации за справяне с големите трансгранични предизвикателства", допълва ИНК.

Опозиционната партия подчертава, че категорично се противопоставя тероризма навсякъде по света. "Ще работим с други държави за елиминиране на терористичните групировки, терористичните актове и трансграничния тероризъм", пише в "Няй Патра".

ИНК посочва, че "ангажираността на партията с Пакистан зависи фундаментално от неговата готовност и способност да сложи край на трансграничния тероризъм". 

"Конгресът" ще увеличи значително числеността на индийските дипломатически служители, ще открие повече представителства в чужбина, ще използва икономическите предимства на Индия и ще заеме лидерска позиция чрез ценностите на страната и взаимноизгодните икономически отношения", обобщава ИНК в манифеста си.

Парламентарните избори в Индия - най-многолюдната държава в света, с население от повече от 1,4 милиарда души - започнаха на 19 април и ще завършат на 1 юни, тоест общата им продължителност е 44 дни, което ги прави най-дългите в света. Право на глас имат близо 970 милиона души - над една десета от населението на Земята.

От 969-те милиона регистрирани избиратели - повече от населението на Европейския съюз и Съединените щати, взети заедно, 18 милиона имат право да гласуват за първи път. Около 197 милиона пък са под 30-годишна възраст. С организацията и охраната на електоралния процес са заети 15 милиона души.

Предвидено е резултатите да бъдат обявени на 4 юни - три дни след като приключи това "гигантско упражнение по демокрация", както го наричат политическите анализатори. На изборите ще бъде определен новият състав на 545-местната Лок Сабха. Хората на практика ще гласуват за 543 депутати, а останалите двама ще бъдат назначени от президента.

В Индия горната камара на парламента - 245-местната Раджа Сабха (Съвет на щатите), се избира от законодателните събрания на 28-те щата и осемте съюзни територии, като 12 от сенаторите се назначават от държавния глава.

_____________________________________________________________

*Конституцията на Индия предоставя запазен достъп на представители на определени общности до места в държавните служби, образователните институции и законодателните органи. Този достъп е известен като "резервации".  

** В Индия терминът "други изостанали класи" се отнася до определени от държавата групи от населението, които са в неравностойно социално-икономическо положение и могат да претендират за специална държавна подкрепа. Делът на населението на тези групи все още не може да бъде точно определен поради липса на статистически данни, но се смята, че те съставляват между 36-52 %. "Т. нар. "регистрирани касти и племена в Индия" включват различни местни коренни народи, които наброяват около 68 000 000 души. Въпросните народи са вписани в Конституцията със като официално обозначени групи. Те са сред хората, които живеят при най-неблагоприятните социални и икономически условия.  

/АГ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 14:16 на 22.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация