site.btaДеца от Българското училище в Женева изработиха сурвачки с доставен от страната ни дрян

Деца от Българското училище в Женева изработиха сурвачки с доставен от страната ни дрян
Деца от Българското училище в Женева изработиха сурвачки с доставен от страната ни дрян
Снимки: Българско училище в Женева

Ателие за изработка на сурвачки се проведе в Българското училище "Д-р Стамен Григоров" – Женева. 
 
Това е нова практика за училището, организирана от преподавателя Гергана Бакалова. Преди 4 години подобно ателие бе организирано от асоциацията "Д-р Стамен Григоров", чийто представител бе част от родителския ни съвет“, съобщиха за рубриката БГ Свят на БТА от учебното заведение и допълниха: "Тогава ателието бе за правене на мартеници, като за целта имахме гостенка - етнограф от България. Тази година, по инициатива на родителите, организираме няколко ателиета – първото от тях за сурвачките, предстои и такова за кукерски маски през януари, февруари - с мартениците, а преди Великден – за боядисване на яйца". 
 
В първото се включиха 19 деца, като две от тях не учат във въпросното училище, но живеят в Женева. 
 
Положихме много усилия да доставим навреме всички необходими материали. Дрянът бе поръчан от България, отрязан специално за нас и извозен с микробус до Женева. Осигурена бе разноцветна прежда за усукване на клонките, пъстра вълна за панделките, сушени плодове, пуканки, чушки. Специално за случая бяха изпечени и традиционни гевречета“, допълват организаторите. 
 
Участие в ателието, освен момичетата и момчетата, взели също трима учители и две майки. 
 
В процеса на работа – уточняват от Българското училище - децата са успели да научат и някои факти за дряна и киченето му, за деня на сурвакането и сурвакарските пожелания. 
 
С най-голямо желание децата се насладиха на прясно изпечените пуканки. Разделихме се с усмивки и с обещанието скоро пак да сме заедно“, допълниха създателите на ателието.

/ЙК/

В допълнение

news.modal.header

news.modal.text

Към 02:29 на 08.02.2023 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация