site.btaКултурен форум на тема „Обреден хляб – наследството на Чушмелий“ се състоя в българското село Криничное в Украйна
Първи културен форум на тема „Обреден хляб – наследството на Чушмелий“ се състоя на 20 октомври в българското село Криничное (Чушмелий), Украйна. „Криничное отдавна е известно като едно своеобразно село в Южна Украйна със своя неповторим диалект, традиции и обичаи“, сподели Татяна Ковтун, учителка по български език, история и литература, обществен деец и активен участник в събирането и популяризирането на знанията за хляба.
Татяна Ковтун разказа специално за рубрика „БГ Свят” на БТА как е възникнала идеята за организиране на културния форум.
„Чушмелий особено тържествено празнува деня, посветен на Свети Георги. Освен курбаните, които се приготвят за този ден, във всяка къща се пекат обредни Гергьовденски хлябове – „боговица“, „архангелче“, „ушчарька“, краваи. Курбаните и хлябовете се ядат на улицата, където се събират комшии и роднини. Чете се молитва на Свети Георги, покровителят на земеделците. В негова чест се коли младо агне, пекат се курбани и обредни хлябове. Това събитие привлече интереса на гастроетнолозите отвъд чушмелийските рамки“, обясни тя.
По думите ѝ вписването на българския обреден хляб за Гергьовден в списъка на нематериалното културно наследство на Украйна е значимо постижение, в което голяма заслуга има жителката на селото Татяна Дукова, събрала многобройни материали по темата от жителите на селото.
Ковтун сподели и за посещението си в България, в Кюстендил, където делегация от Украйна представи обредни хлябове по време на фестивала „Панагия – Въздигане на хляба“. „Посетителите на празника проявиха голям интерес към нашата изложба – разпитваха, разглеждаха, правеха снимки, опитваха хлябовете ни. Харесваше им! Изложбата ни посети и тогавашният кмет на Кюстендил, г-н Паунов, който ни нарече „мисионери на бесарабския хляб“. Тези думи ни вдъхновиха и ни дадоха мотивация да създадем наш собствен форум“, разказа тя, като отбеляза, че те били посрещнати с нужното внимание от страна на кметството и Отдела на културата.
„Празникът беше за нас една голяма изненада, когато видяхме какво разнообразие от хлябове беше представено там! Върнахме се с голям емоционален и енергиен заряд, въодушевени и вдъхновени да организираме нещо подобно и в нашия Чушмелий“, добави тя.
Идеята за организиране на форум за хляба се родила след посещението на Кюстендилския празник на хляба, който вдъхновил участниците да съживят традицията в родното им село. Те обявили своята инициатива и получили значителна подкрепа от местното кметство. Тази идея ги обединила в стремежа да възродят, съхранят и предадат на бъдещите поколения богатството на християнската култура, свързано с печенето на хляб.
„Ако вникнем дълбоко в историческото минало, ще разберем, че хлябът е философия: освен че е продукт, който ни е даден за жизнени сили, той носи и морална култура. От това колко е човек висок морално, зависи и отношението му към хляба. Затова една от задачите на форума е възпитателната. Голямо значение в това има семейството. Именно родителите, бабите и дядовците залагат основите на доброто възпитание, което не може да е пълноценно без нашите общи древни традиции“, каза Ковтун.
По време на първия форум участниците споделиха своите идеи и бъдещи амбиции и проведоха майсторски класове по приготвяне на хляб за децата, за да запознаят младото поколение с традициите на хлябоопекарството. Събитието завърши с тържествен концерт, на който участваха фолклорни състави и солисти от селото и общината.
Татяна Ковтун е учителка по български език, история и литература. Започва преподаването на български език в родното си училище в село Криничное (Чушмелий). Години наред подготвя кандидат-студенти за обучение в български висши учебни заведения и работи в неделни български училища в Болград, Одеса, Херсон и Кропивницкий. Работи и в Международния форум „Българско наследство“ в Балчик, където ученици, обединени в научна секция, представят свои доклади. Тази идея тя развива днес в Украйна заедно с проф. Лилия Циганенко от Измаилския държавен хуманитарен университет, като работят върху създаването на ученически форум в Бесарабия под надслов „Етносите в украинска Бесарабия: история и перспективи за развитие“.
/ЙК/
news.modal.header
news.modal.text