site.btaУченици от Българо-украинския център „МЕДИА“ в Каракурт взеха участие в интерактивен урок за Трифон Зарезан


Ученици от Обществената организация „Българо-украински културно-образователен център (БУКОЦ) „МЕДИА“ с директор Екатерина Гержик в село Каракурт взеха участие в интерактивен урок, посветен на българския празник Трифон Зарезан. Снимки от заниманията бяха публикувани във Фейсбук страницата на Българо-украинския център.
По време на инициативата учениците се запознаха с народния обичай и обредните действия, извършвани на този ден. Те също така обогатиха речника си с нови български думи, свързани с празника.
„По българските земи свети Трифон се почита като покровител на лозарите, кръчмарите и градинарите. Наричан е още Зарезан, защото празникът се отбелязва в началото на подготвителния сезон - когато започва резитбата на лозята. Според традицията, на този ден стопаните, които имат лозя, „зарязват“ няколко пръчки и поливат корените с вино. Кулминацията на празника е избирането на „цар на лозята“ – обикновено някой добър стопанин, който се смята за късметлия, за да може по време на неговото „царуване“ реколтата да бъде богата“, разказаха от центъра „МЕДИА“ за историята и традициите, свързани с празника.
Както БТА писа, Денят на лозаря (Трифон Зарезан) се отбелязва в България съгласно Постановление 20 на Министерския съвет от 1962 г. като празник на лозарите в деня на св. мъченик Трифон, който тогава се отбелязва от Българската православна църква на 14 февруари. С календарната реформа на Българската православна църква през 1968 г. денят на св. мъченик Трифон започва да се отбелязва на 1 февруари по стар стил, а Денят на лозаря - на 14 февруари. Според българския обичай в празничния ден селските стопани излизат на полето и зарязват няколко пръчки, поливат корените на лозата с вино и благославят: „Колкото капки, толкоз коли грозде“. Кулминацията на празника е избирането на „цар на лозята“ - обикновено това е някой добър стопанин, който се смята за късметлия, за да може по време на неговото „царуване“ да се роди обилен плод.
/ИКВ/
news.modal.header
news.modal.text