site.btaМайсторски клас по изработване на венци се състоя в Твърдица, Молдова, в навечерието на Трифон Зарезан
![Майсторски клас по изработване на венци се състоя в Твърдица, Молдова, в навечерието на Трифон Зарезан](/upload/10687113/476195736_3808384386091020_4007189446111374275_n.jpg?l=1000)
![Майсторски клас по изработване на венци се състоя в Твърдица, Молдова, в навечерието на Трифон Зарезан](/upload/10687113/476195736_3808384386091020_4007189446111374275_n.jpg?l=1000&original=13785a60abf784ab4eec758fe6db4e53b551e940)
В Дом на културата на град Твърдица, Молдова, се състоя майсторски клас по изработване на венци, организиран в навечерието на празника Трифон Зарезан. Водещата на проявата, ръководителка на фолклорния кръжок Клавдия Ламбова, заедно със служителите на Дома на културата подготвиха 23 венци за официалното честване на празника на 14 февруари.
Всеки венец – един от символите на Деня на лозаря, е изработен от лози на грозде, които служителите предварително донесли от полето. Според Клавдия Ламбова не всяка лоза е подходяща за венец.
„В процеса на работа се използваха гъвкави лози, което позволява да се създаде здрава и елегантна форма на венеца. Цветчетата, които се добавяха към композицията, придаваха на всяко изделие уникалност. Това също отразява народните традиции – венците с цветя често са били използвани за защита от болести и нещастия,“ добави Ламбова.
Участниците са сигурни, че майсторският клас е важен елемент от подготовката за празника, като всички венци бяха раздадени на участниците в събитието. Някои от тях декорираха пространството по време на градския празник, а други украсиха главите на гостите. Хората вярват, че този обичай помага за осигуряването на добра реколта и защита от нещастия.
Водещата на инициативата отбеляза, че традициите на Трифон Зарезан имат особено значение за местните жители.
„Този празник символизира началото на пролетния цикъл, когато се реже първият лозов храст, от който по-късно се прави вкусно вино. Ние се стараем да запазим и предаваме тези традиции на младите, за да продължи народното творчество. В Твърдица на 14 февруари всяко семейство започва с това, че мъжът хваща ножиците и тича да зареже лозето. Както казваше моят дядо, първо трябва да се подреже лозата, от която се получава гергелиено вино“, разказа тя.
Заниманието премина в топла и приятелска атмосфера, като събра служителите на Дома на културата. По този начин майсторският клас не само стана творчески процес, но и напомни на всички за значението на традициите и обичаите, които свързват поколението с неговите корени, добави Клавдия Ламбова.
/ИКВ/
В допълнение
Избиране на снимки
Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.
Изтегляне на снимки
Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите
news.modal.header
news.modal.text