site.btaЕкипът на Туристическия център в Болград разказа как бесарабските българи празнуват Трифон Зарезан

Екипът на Туристическия център в Болград разказа как бесарабските българи празнуват Трифон Зарезан
Екипът на Туристическия център в Болград разказа как бесарабските българи празнуват Трифон Зарезан
Снимка: Туристически информационен център в Болград / Фейсбук

Туристическият информационен център в Болград, Украйна, запозна последователите си в социалните мрежи с историята и традициите на първия фестивал за годината „Трифон Зарезан“. Това стана ясно от публикация във Фейсбук страницата на Центъра.

Според публикуваната информация, Фестивалът на националните традиции „Трифон Зарезан“ се организира ежегодно на 14 февруари в Болградския район, като първото му издание е било през 2018 година. „Това е обреден празник на лозарите, свързан с края на зимата и началото на земеделския сезон. Традиционно на този ден се извършва ритуалното зарязване на лозята, като клонките се поливат с вино, за да бъде реколтата богата през есента“, разказаха от Центъра.

Оттам припомнят, че традицията на зарязването на лозята е с древни корени и е пренесена в Бесарабия от българските заселници преди 200 години. „Още в 7 век предците на съвременните българи, които се установяват в североизточната част на Балканския полуостров, приемат тракийските традиции в лозарството и винарството. По-късно в народното съзнание езическите обреди се преплитат с почитта към свети Трифон – покровителя на лозарите“, поясниха от Туристическия център.

Според екипа на Центъра, денят на светеца съвпада с началото на земеделските дейности и затова в народните вярвания той е свързан с лозарството. „Съществува легенда, че докато зарязвал лозата, свети Трифон случайно си порязал носа. Според една версия това се случило, защото бил почерпен с вино, а затова в народните вярвания понякога го наричат „Трифон Пияницата“. Друга легенда разказва, че мястото, където паднала кръвта му, станало изключително плодородно, поради което и до днес лозята се поливат с вино по време на празника“, споделиха от Центъра.

От Туристическия център разказаха и за ритуалите, които се изпълняват на този ден. „Сред уважаваните жители на селото се избира „цар Трифон“. На главата му се поставя венец от лозови пръчки, а през рамото му се премята лозова гирлянда. Той сяда на каруца, теглена от лозари, и заедно със свитата си обикаля дворовете и лозовите масиви, за да извърши ритуалното зарязване“, разясниха от Центъра.

Ритуалът по зарязването на лозите се извършва по строго определен начин, разказаха от Туристическия център в Болград. Избраният цар Трифон прави кръстен знак над лозето, след което със специален нож отрязва по три клонки от три различни лози. След това отново се прекръства и полива лозите с вино, като произнася думите: „Както виното се лее, така да растат и лозите!“.

След извършването на този обред започва празничната обиколка на дворовете и лозовите масиви. По традиция стопаните черпят царя Трифон и всички участници с вино, а домакините ги посрещат с богата трапеза. „Собственикът на къщата носи съд с вино, в който поставя отрязаните лозови клонки – вярва се, че колкото повече вино се изпие този ден, толкова по-богата ще бъде реколтата през есента“, добавиха още те.

Празникът завършва вечерта в двора на царя Трифон с веселие, традиционни народни носии, фолклорна музика и угощение с бесарабски специалитети и вино.

„Фестивалът на националните традиции „Трифон Зарезан“ дава възможност на всеки да се почувства като истински лозар, да вземе участие в ритуалното зарязване и да се наслади на аромата на виното по време на дегустациите“, споделиха организаторите.

Както БТА писа, на 15 февруари в Болград ще се отпразнува традиционният български празник Трифон Зарезан. Празникът, който е свързан със старобългарския обичай за виното и лозарството, се чества в цяла България и сред българските общности по света.

/ИКВ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 18:46 на 11.02.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация