site.btaТестени изделия от украинската Бесарабия бяха представени на гастрономичен фестивал

Тестени изделия от украинската Бесарабия бяха представени на гастрономичен фестивал
Тестени изделия от украинската Бесарабия бяха представени на гастрономичен фестивал
Снимка: Балкански ястия / Фейсбук

В украинския град Вишгород се състоя конкурсът „Киевщина: традиционни и съвременни пити“, на който бе представена продукцията на Наталия Русева – етническа българка от град Болград и участничка в общността „Slow Food Bessarabia“. Това съобщи Бессарабия.UA.

Конкурсът бе част от гастрономичния фестивал „Pie&Craft Fest“, организиран от Всеукраинската асоциация за гастрономичен туризъм. За дегустация Наталия Русева приготви от тесто с бакпулвер „буки със сирене“ и „буки със зеле“. 

„Бесарабия е известна със своите богати кулинарни традиции, които съчетават влияния от различни народи, обитавали този регион. Особеност на бесарабските пити е използването на локални продукти и уникални техники за приготвяне, които се предават от поколение на поколение. За местните жители печивото е не просто храна: то е начин да съхранят традициите, да укрепят връзката с родината и да отбелязват важни житейски събития“, съобщи на своята страница във Фейсбук председателят на „Всеукраинската асоциация на гидовете“ Янина Гаврилова.

Както БТА писа, град Болград е административен център на Болградски район в рамките на административно-териториалната реформа от 17 юли 2020 г. В района влизат 10 общини, в които над 60% от населението е българско.

/ЙК/

news.modal.header

news.modal.text

Към 03:47 на 30.01.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация