site.btaТестени изделия от украинската Бесарабия бяха представени на гастрономичен фестивал
В украинския град Вишгород се състоя конкурсът „Киевщина: традиционни и съвременни пити“, на който бе представена продукцията на Наталия Русева – етническа българка от град Болград и участничка в общността „Slow Food Bessarabia“. Това съобщи Бессарабия.UA.
Конкурсът бе част от гастрономичния фестивал „Pie&Craft Fest“, организиран от Всеукраинската асоциация за гастрономичен туризъм. За дегустация Наталия Русева приготви от тесто с бакпулвер „буки със сирене“ и „буки със зеле“.
„Бесарабия е известна със своите богати кулинарни традиции, които съчетават влияния от различни народи, обитавали този регион. Особеност на бесарабските пити е използването на локални продукти и уникални техники за приготвяне, които се предават от поколение на поколение. За местните жители печивото е не просто храна: то е начин да съхранят традициите, да укрепят връзката с родината и да отбелязват важни житейски събития“, съобщи на своята страница във Фейсбук председателят на „Всеукраинската асоциация на гидовете“ Янина Гаврилова.
Както БТА писа, град Болград е административен център на Болградски район в рамките на административно-териториалната реформа от 17 юли 2020 г. В района влизат 10 общини, в които над 60% от населението е българско.
/ЙК/
news.modal.header
news.modal.text